Δωρεάν σεμινάριο στο Spoudase Festival
Γιατί αξίζει ένα ΜΒΑ; Τι πρέπει να προσέξετε στην επιλογή προγράμματος που θα κάνετε; Τι γνώσεις παρέχει ένα MBA και που αποσκοπεί;
Τα παραπάνω ερωτήματα είναι κυρίαρχα όχι μόνο σε απόφοιτους οικονομικών πανεπιστημίων, αλλά και χιλιάδες άλλους απόφοιτους διάφορορων προπτυχιακών, ανθρώπους που ήδη εργάζονται και θέλουν να αναβαθμίσουν την καριέρα τους ή την επαγγελματική τους προοπτική.
Ο Λεωνίδας Χυτήρης, καθηγητής Μάνατζμεντ και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) Πανεπιστήμιο Πειραιώς, θα απαντήσει μεταξύ άλλων και στα παραπάνω ερωτήματα κάνοντας μια συνολική ανάλυση για το δημοφιλές πρόγραμμα Σπουδών, και στις τάσεις στην αγορά εργασίας.
Όπως και ο ίδιος έχει αναφέρει:
Οι περισσότεροι άνθρωποι, στα πρώτα τους βήματα, τόσο όσο αφορά στις μεταπτυχιακές σπουδές όσο και στην επαγγελματική τους απασχόληση, τείνουν να εξειδικεύονται. Οι περισσότεροι επικεντρώνονται σε έναν τομέα σπουδών ή σε μια επιχειρηματική λειτουργία όπως είναι οι πωλήσεις ή το Μάρκετινγκ ή την παραγωγή για παράδειγμα. Αυτοί οι τομείς ωστόσο είναι εξειδικευμένοι και η απασχόληση ή η μετακίνηση σε μια άλλη επιχείρηση ή έναν άλλο οργανισμό (λόγω συρρίκνωσης ενός τομέα της οικονομίας, λόγω απόλυσης, λόγω κλεισίματος της εταιρίας) μπορεί να μην προσφέρει σχετικά μεγάλες ευκαιρίες απασχόλησης ή ανάπτυξης / εξέλιξης σε θέσεις με αυξημένες αρμοδιότητες και ευθύνες.
Το ΜΒΑ είναι ουσιαστικά ένας γενικός μεταπτυχιακός τίτλος, σχεδιασμένος να διευρύνει τον ορίζοντα των φοιτητών, ώστε να αντιλαμβάνονται όλες τις λειτουργίες των επιχειρήσεων αλλά και την αλληλεπίδραση αυτών των λειτουργιών (πχ παραγωγή, πωλήσεις, διανομή κλπ). Επειδή η εστίαση του ΜΒΑ είναι περισσότερο γενική παρά εξειδικευμένη, το ΜΒΑ είναι κατάλληλο για όσους θέλουν να έχουν μια συστημική θεώρηση της επιχείρησης και να καταστούν ικανοί να συμβάλλουν στην στρατηγική ανάπτυξή της.
Το ΜΒΑ δεν κάνει τους φοιτητές ειδικούς σε όλες τις λειτουργίες μιας επιχείρησης. Αυτό το οποίο κάνει, είναι να τους δίνει σύγχρονες και επαρκείς γνώσεις για να κατανοήσουν τις διάφορες πλευρές και λειτουργίες της επιχείρησης, ώστε να αναπτύσσουν και διαμορφώνουν επιτυχημένα προγράμματα στρατηγικού και λειτουργικού χαρακτήρα. Παρέχει νέες δεξιότητες και γνώσεις, καθιστά τον φοιτητή και μετέπειτα στέλεχος ή τωρινό στέλεχος ικανό να αναλάβει θέσεις αυξημένης αρμοδιότητας και ευθύνης. Ενώ συμβάλλει και στην αυτοπεποίθησή του. Εν κατακλείδι, το ΜΒΑ δίνει τη δυνατότητα στον φοιτητή και μετέπειτα πτυχιούχο να καταστεί ένας γενικός μάνατζερ με μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης στη διοικητική πυραμίδα της επιχείρησης.
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το ΜΒΑ είναι ένα αναγνωρισμένο προσόν. Οι εργοδότες γνωρίζουν την αξία αυτού του προσόντος και γνωρίζουν επίσης αυτό που πρέπει να περιμένουν από έναν κάτοχο ΜΒΑ, άσχετα αν οι απόφοιτοι έχουν σπουδάσει στην Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη ή αλλού. Αναγνωρίζουν επίσης, ότι οι κάτοχοι ΜΒΑ είναι αφοσιωμένοι στο να επενδύουν για τη σταδιοδρομία τους, ότι είναι άτομα δυναμικά, ότι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και ότι είναι ηγετικές προσωπικότητες. Όλα αυτά για τους εργοδότες είναι ένα ανεκτίμητο στοιχείο ενεργητικού για την επιχείρησή τους.
Επίσης οι εργοδότες, όσον αφορά τα προγράμματα πλήρους φοίτησης, αξιολογούν και το πανεπιστήμιο στο οποίο φοίτησαν οι κάτοχοι ΜΒΑ. Επομένως, η φοίτηση σε ένα καλό πανεπιστήμιο είναι επίσης ένας αξιόπιστος δείκτης για την ποιότητα του αποφοίτου.
Τα κύρια οφέλη που αποκτά κανείς με τη φοίτησή του σε ένα πρόγραμμα ΜΒΑ είναι τα παρακάτω:
Ανάπτυξη αναλυτικών ικανοτήτων για αναγνώριση, ανάλυση και επίλυση επιχειρησιακών προβλημάτων
Ανάπτυξη και κατοχή δεξιοτήτων ηγεσίας και διοίκησης ανθρωπίνων πόρων
Ανάπτυξη και εμβάθυνση προσωπικών και επαγγελματικών σχέσεων διαρκείας με άλλους φοιτητές στο πρόγραμμα
Σύγχρονη γνώση και τεχνογνωσία αντιμετώπισης προβλημάτων διοίκησης και λειτουργίας σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο οικονομικό γίγνεσθαι
Συνεπώς, η αξία ενός ΜΒΑ δεν περιορίζεται απλώς στην αύξηση των πιθανοτήτων γρήγορης επαγγελματικής αποκατάστασης και στις σχετικά υψηλότερες αμοιβές αλλά κυρίως συμβάλλει στη διαμόρφωση ηγετικών προσωπικοτήτων με ευαισθησία σε θέματα επιχειρηματικής ηθικής, εταιρικής διακυβέρνησης και διεθνούς μάνατζμεντ.
Ομιλητής: Λεωνίδας Χυτήρης, Καθηγητής μάνατζμεντ στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Κυριακή 20 Μαΐου ,
11:30 – 12:00 ,
στην Τεχνόπολη, Γκάζι.