https://www.spoudase.gr/arthra/?p_asid=6&p_asp_data=Y3VycmVudF9wYWdlX2lkPTM3NTg0JnF0cmFuc2xhdGVfbGFuZz0wJmZpbHRlcnNfY2hhbmdlZD0xJmZpbHRlcnNfaW5pdGlhbD0wJmFzcF9nZW4lNUIlNUQ9ZXhhY3QmYXNwX2dlbiU1QiU1RD10aXRsZSZhc3BfZ2VuJTVCJTVEPWNvbnRlbnQmdGVybXNldCU1QmthdGVnb3JpZXNfYXJ0aHJvbl8lNUQlNUIlNUQ9NTQwOSZjdXN0b21zZXQlNUIlNUQ9YXJ0aHJh
Συμβουλές

6 Συμβουλές για να κερδίσετε την πρώτη εντύπωση από το βιογραφικό σας

bookmark

 

Συμβουλές για ένα δυνατό βιογραφικό – Διαβάστε παρακάτω

Η πρώτη συνάντηση με τον μελλοντικό εργοδότη σας γίνεται με το βιογραφικό σας. Εάν είναι φροντισμένο, τον προδιαθέτει θετικά. Δηλώνει τη σοβαρότητα και τον επαγγελματισμό σας. Δείτε πώς μπορείτε να κερδίσετε την πρώτη εντύπωση.

1. Παρατηρήστε τι κάνουν οι άλλοι

Αναζητήστε στο διαδίκτυο πρότυπα βιογραφικών. Δείτε ποιες πληροφορίες είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε ανάλογα με τον εργασιακό κλάδο που σας ενδιαφέρει. Πάρτε ιδέες για τη δομή και μορφή που θέλετε να του δώσετε. Επιλέξτε τη μορφοποίηση που σας αντιπροσωπεύει.

Πριν στείλετε το βιογραφικό σας, δείξτε το σε ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη επαγγελματική πείρα και ζητήστε τη γνώμη τους.

2. Σαφήνεια και συντομία

Ιδανικά, το βιογραφικό σας δεν πρέπει να ξεπερνά τη 1 σελίδα. Με την πρώτη ματιά ο πιθανός εργοδότης σας θα μπορεί να διακρίνει τις πληροφορίες που τον ενδιαφέρουν. Τοποθετήστε τα πιο σημαντικά στοιχεία στην αρχή και μορφοποιήστε τα έτσι ώστε να ξεχωρίζουν από το υπόλοιπο κείμενο.

Περιοριστείτε στις πιο σημαντικές πληροφορίες που θέλετε να προσέξει ο πιθανός εργοδότης σας. Κρατήστε τις λεπτομέρειες για τη συνοδευτική επιστολή.

3. Η εμφάνιση μετράει

Οι υπεύθυνοι επιλογής συνεργατών βλέπουν πολλά βιογραφικά καθημερινά. Για να τους προδιαθέσετε θετικά απέναντί σας, το βιογραφικό σας πρέπει να είναι λιτό και ευανάγνωστο.

Σωστή ορθογραφία και σύνταξη

Χρησιμοποιήστε σωστά τη γλώσσα στην οποία γράφετε. Είναι δείγμα επαγγελματισμού. Πριν στείλετε το βιογραφικό σας, ζητήστε από κάποιον να ελέγξει το κείμενο για ορθογραφικά και συντακτικά λάθη.

Μικρές παράγραφοι

Χωρίστε το κείμενο σε μικρές παραγράφους με καθαρές αποστάσεις μεταξύ τους. Χρησιμοποιήστε ενδιάμεσους τίτλους που δηλώνουν την εναλλαγή των ενοτήτων.

Σταθερά περιθώρια και αποστάσεις

Κρατήστε σταθερά περιθώρια, διάστιχο και γραμματοσειρά σε όλο το κείμενο του βιογραφικού σας. Η συνολική εικόνα του βιογραφικού σας πρέπει να δείχνει τακτοποιημένη και καθαρή.

Πεζά γράμματα

Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα όπου μπορείτε. Η συχνή εναλλαγή πεζών και κεφαλαίων κουράζει το μάτι και μπορεί να τραβήξει την προσοχή σε σημεία του κειμένου που δεν είναι τόσο σημαντικά.

Φωτογραφία

Εάν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε τη φωτογραφία σας. Φροντίστε κι αυτή να δείχνει τον επαγγελματισμό σας. Φωτογραφίες από τις διακοπές σας ή τραβηγμένες βιαστικά με το κινητό δεν είναι κατάλληλες.

Χρώμα και γραφικά

Αποφύγετε τα έντονα χρώματα. Μπορεί να σας φαίνονται όμορφα, αλλά υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν αρνητική εντύπωση στον υπεύθυνο που ελέγχει το βιογραφικό σας.

Χρησιμοποιήστε γραφικά για να κάνετε το βιογραφικό σας πιο ευανάγνωστο. Κερδίστε χώρο με γραφήματα και πίνακες. Εάν το βιογραφικό σας είναι σε ηλεκτρονική μορφή, δημιουργήστε συνδέσμους προς το επαγγελματικό προφίλ σας στα social media.

4. Απαντήστε στις απαιτήσεις της θέσης που σας ενδιαφέρει

Κάθε θέση εργασίας έχει διαφορετικές απαιτήσεις. Ιεραρχήστε διαφορετικά το βιογραφικό σας για να αναδείξετε εκείνα τα χαρακτηριστικά που σας κάνουν ιδανικό υποψήφιο για τη συγκεκριμένη θέση κάθε φορά.

Εργασιακή πείρα

Εάν έχετε επαγγελματική πείρα σχετική με τη θέση που σας ενδιαφέρει, δηλώστε τους πιο σημαντικούς προηγούμενους ρόλους σας. Σε κάθε ρόλο, αναλύστε συνοπτικά τα καθήκοντά σας. Εξηγήστε τις δεξιότητες που αναπτύξατε μέσα από αυτά.

Εάν δεν έχετε προϋπηρεσία σε σχετικό κλάδο, αναδείξτε τις δεξιότητες που αποκτήσατε σε προηγούμενες θέσεις. Εξηγήστε γιατί είναι χρήσιμες για τη θέση εργασίας που σας ενδιαφέρει τώρα.

Εάν δεν έχετε σημαντική εργασιακή εμπειρία, χρησιμοποιήστε τις σπουδές σας για να αναδείξετε τις δεξιότητες που σας κάνουν ιδανικό υποψήφιο για τη θέση.

Σπουδές

Παραθέστε με χρονολογική σειρά τις σπουδές που έχετε κάνει. Αναφέρετε το ακαδημαϊκό ίδρυμα από το οποίο αποκτήσατε κάθε τίτλο σπουδών και τις ειδικεύσεις σας.

Συμπεριλάβετε τα πιο σημαντικά σεμινάρια και τα εργαστήρια που έχετε παρακολουθήσει και σχετίζονται με τη θέση που σας ενδιαφέρει. Οι ξένες γλώσσες και οι γνώσεις πληροφορικής είναι χρήσιμες για όλες τις θέσεις εργασίας.

Εθελοντική εργασία

Ενισχύστε το επαγγελματικό προφίλ σας με την εθελοντική συμμετοχή σας σε οργανισμούς και δράσεις. Εάν μέσα από αυτά τα καθήκοντα αναπτύξατε ικανότητες ηγεσίας και διαχείρισης ομάδων, είναι ευκαιρία να τις αναδείξετε.

5. Συνέπεια και ακρίβεια πληροφοριών

Κάθε λέξη στο βιογραφικό σας χτίζει την επαγγελματική εικόνα σας. Όσο πιο ακριβής και αληθινή είναι αυτή η εικόνα, τόσο πιο εύκολα μπορείτε να την υποστηρίξετε στη συνέντευξη.

Το προφίλ σας στο διαδίκτυο

Οι υπεύθυνοι επιλογής συνεργατών διασταυρώνουν τα στοιχεία των βιογραφικών που λαμβάνουν. Φροντίστε το βιογραφικό σας να συμφωνεί με το επαγγελματικό προφίλ σας στο LinkedIn ή άλλα κοινωνικά δίκτυα.

Στοιχεία επικοινωνίας

Δηλώστε έγκυρα στοιχεία επικοινωνίας και ώρες στις οποίες πραγματικά μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας. Κάποιοι εργοδότες μπορεί να μην σας καλέσουν δεύτερη φορά.

Φροντίστε το επαγγελματικό email που θα δώσετε να περιλαμβάνει το επίθετό σας. Έτσι αποφεύγετε κάθε πιθανότητα ο εργοδότης να στείλει σε λάθος email την απάντησή του.

6. Αναδείξτε την προσωπικότητά σας

Δείξτε τον καλύτερο εαυτό σας, χωρίς υπερβολές ή παραπλανητικά στοιχεία. Τονίστε στοιχεία του χαρακτήρα σας μέσα από τη μορφή του βιογραφικού σας. Μπορείτε να αναφέρετε συνοπτικά και τα ενδιαφέροντά σας.

Δημιουργήστε μια πρώτη εντύπωση που θα μπορέσετε να στηρίξετε στη συνέντευξη που θα ακολουθήσει.

www.career.gr

Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email