Το αντικείμενο του προγράμματος συνίσταται στην παροχή εξειδικευμένων γνώσεων και στην εμβάθυνση στο αντικείμενο των Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών υπό το φως των εξελίξεων στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον καθώς και η προαγωγή της έρευνας στους τομείς αυτούς. Η προστιθέμενη αξία του προγράμματος οφείλεται στον διεπιστημονικό του χαρακτήρα και στη δυνατότητα επιλογής μαθημάτων από ποικίλα γνωστικά πεδία και αντικείμενα, όπως οι διεθνείς σχέσεις, οι διεθνείς οργανισμοί και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που εξετάζονται από πολιτική, νομική και οικονομική σκοπιά.
Το Πρόγραμμα αποσκοπεί στην εξοικείωση των φοιτητών με τα σύγχρονα επιστημονικά ρεύματα και στην απόκτηση των απαραίτητων ερευνητικών εργαλείων και πρακτικών δεξιοτήτων που επιτρέπουν την εμβάθυνση και την εξειδίκευση των γνώσεων τους και την ανάπτυξη ερευνητικών δραστηριοτήτων στον τομέα των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Στο πλαίσιο αυτό, πρωταρχικό στόχο του προγράμματος συνιστά η άρτια κατάρτισή των φοιτητών για την περαιτέρω επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την στελέχωση διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, καθώς και ελληνικών δημοσίων υπηρεσιών, την πρόσβαση στον ακαδημαϊκό χώρο και την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Δείτε την προκήρυξη:
Το πλήρες πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει τρία εξάμηνα (18 μήνες). Ο φοιτητής υποχρεούται να δηλώσει συνολικά τέσσερα (4) μεταπτυχιακά μαθήματα ανά εξάμηνο. Η δήλωση μαθημάτων είναι υποχρεωτική σε κάθε εξάμηνο. Στο πρώτο εξάμηνο το ένα μάθημα είναι υποχρεωτικό, τα υπόλοιπα δύο υποχρεωτικής επιλογής (αναλόγως την ειδίκευση) και το τέταρτο ελεύθερης επιλογής. Στο δεύτερο εξάμηνο, ο φοιτητής επιλέγει τρία μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής και ένα ελεύθερης επιλογής.
Δίνεται και η δυνατότητα μερικής φοίτησης με παράταση της διάρκειας των σπουδών κατά 2 επιπλέον εξάμηνα.
Ο συνολικός κατάλογος των προσφερόμενων μαθημάτων είναι ο ακόλουθος:
1ο ΕΞΑΜΗΝΟ:
Υποχρεωτικό:
- Μέθοδοι κοινωνικής έρευνας
Υποχρεωτικής Επιλογής*:
- Διεθνής Πολιτική: σύγχρονα ερωτήματα και προβληματισμοί (για τους φοιτητές που εισήλθαν το α.ε. 2017-18: Ισχύς και διεθνής πολιτική)
- Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση
- Διεθνής Πολιτική Οικονομία
- Αγορά και Κράτος στην ΕΕ
- Κρατική κυριαρχία και διεθνής οργάνωση (για τους φοιτητές που εισήλθαν το α.ε. 2017-18: Εθνική κυριαρχία και διεθνής οργάνωση)
- Έννομη τάξη της ΕΕ
2ο ΕΞΑΜΗΝΟ
- Σύγχρονα ζητήματα διεθνούς ασφάλειας
- Ανατολική Μεσόγειος και Μέση Ανατολή
- Εξωτερική πολιτική και σχέσεις της ΕΕ
- Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και Εγχώρια Πολιτική: Η Περίπτωση της Ελλάδας (για τους φοιτητές που εισήλθαν το α.ε. 2017-18: Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση)
- Παγκόσμια Οικονομική Διακυβέρνηση και Διπλωματία (για τους φοιτητές που εισήλθαν το α.ε. 2017-18: Διεθνές νομισματικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα: Όψεις οικονομικής Διακυβέρνησης και Διπλωματίας)
- Διεθνής και Ευρωπαϊκή Μετανάστευση (για τους φοιτητές που εισήλθαν το α.ε. 2017-18: Διεθνής Μετανάστευση)
- Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση (για τους φοιτητές που εισήλθαν το α.ε. 2017-18: Η προστασία του περιβάλλοντος στις διεθνείς σχέσεις)
- Διεθνής και Ευρωπαϊκή Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (για τους φοιτητές που εισήλθαν το α.ε. 2017-18: Προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των μειονοτήτων στην Ευρώπη)
- Πολιτισμός και Διεθνείς Σχέσεις (για τους φοιτητές που εισήλθαν το α.ε. 2017-18: Η προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς)
- Πολιτικές της ΕΕ για την οικονομική και κοινωνική συνοχή και η εφαρμογή τους
- Συγκριτικός Ομοσπονδισμός (δεν προσφέρεται στους φοιτητές που εισήλθαν το α.ε. 2017-18)
3ο ΕΞΑΜΗΝΟ
Συγγραφή Διπλωματικής Εργασίας* Τα υποχρεωτικής επιλογής για την μία ειδίκευση μετατρέπονται σε ελεύθερης επιλογής για την άλλη ειδίκευση.
Η αξιολόγηση κάθε μαθήματος πραγματοποιείται βάσει του άρθρου 6 του Κανονισμού του ΠΜΣ, σύμφωνα με το οποίο «Στο κάθε μάθημα ο φοιτητής υποχρεούται να πραγματοποιήσει μια προφορική παρουσίαση και να παραδώσει τουλάχιστον μια εργασία καθώς και να εξεταστεί γραπτώς στο πέρας του εξάμηνου». Σύμφωνα δε και της απόφασης του Τομέα ΔΕΣ της 4ης Νοεμβρίου 2014, η εργασία (ες) αντιπροσωπεύει(ουν) το 40% του τελικού βαθμού.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΆΡΘΡΑ
Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you. https://www.binance.com/cs/register?ref=S5H7X3LP
Reading your article has greatly helped me, and I agree with you. But I still have some questions. Can you help me? I will pay attention to your answer. thank you.