Τμήμα Μαθηματικών
ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ
ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Ανενεργή
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 48 μήνες
ΠΟΛΗ: Θεσσαλονίκη
ΣΠΟΥΔΕΣ: Full-time
Η πρώτη ανακοίνωση που αφορούσε την εισαγωγή φοιτητών στο Τμήμα Μαθηματικών της Σχολής Φυσικών και Μαθηματικών Επιστημών Α.Π.Θ. (που αποτελείτο από τα Τμήματα Δασολογίας, Φυσικής, Μαθηματικών και Γεωπονίας) δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Βαλκανίων τον Οκτώβριο 1928 (αριθμ. Φύλλου 3684). Ύστερα από σχετικές εισαγωγικές εξετάσεις, που έγιναν το Νοέμβριο του ίδιου έτους, εισήχθηκαν πέντε φοιτητές, σ’ ένα Τμήμα που είχε ως διδακτικό προσωπικό τον καθηγητή Ν. Κριτικό (1894-1986) και τον επιμελητή Ι. Γρατσιάτο (1909-1968), επιφανή μέλη της ευρωπαϊκής μαθηματικής κοινότητας.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, και μετά την επίλυση των αρχικών διοικητικών δυσκολιών, το Τμήμα ανασυγκροτήθηκε. Η σύνθεση του διδακτικού προσωπικού άλλαξε ριζικά με την εκλογή των καθηγητών Θ. Βαρόπουλου (1894-1957) και Οθ. Πυλαρινού (1903-1990), του υφηγητή Φ. Βασιλείου (1894-1986), τη μετακίνηση του Ι. Γρατσιάτου σε ανάλογη θέση αλλά και την αποχώρηση του Ν. Κριτικού, μετά την μετάταξή του στο Ε.Μ.Π. Οι ανωτέρω διαμορφώνοντας τον επιστημολογικό χαρακτήρα του Τμήματος, δίνουν έμφαση στη Μαθηματική Ανάλυση (βαθιά επηρεασμένη από τη γαλλική Σχολή), τη διανυσματική θεώρηση της Θεωρητικής Μηχανικής και εν μέρει τη Διαφορική Γεωμετρία. Το 1934, ύστερα από σχετική πρόταση του Βαρόπουλου, έγινε ο χωρισμός της Σχολής “εις δύο Σχολάς, την των Φυσικών και Μαθηματικών Επιστημών αφ’ ενός και την της Γεωπονίας και Δασολογίας αφ’ ετέρου”. Τα πρώτα πτυχία δίνονται τον Απρίλιο 1933, ενώ ο αριθμός των φοιτητών πολλαπλασιάζεται συνεχώς.
Το Τμήμα, παρά την προσθήκη του Ι. Ξανθάκη (1904-1994) ως καθηγητή και του Ι. Αναστασιάδη (1912-1988) ως υφηγητή, ακολουθεί στα δύσκολα χρόνια της κατοχής τη γενικότερη ύφεση της χώρας, με τον κατάλογο των φοιτητών που εκτελέστηκαν ή σκοτώθηκαν στο αγώνα για μια ελεύθερη Ελλάδα να περιλαμβάνει και φοιτητές του. Με την αποχώρηση των Γερμανών στα τέλη του Οκτωβρίου 1944, ο Πυλαρινός ως Πρύτανης του Ιδρύματος χειρίζεται άξια το δύσκολο έργο της ανασυγκρότησής του. Οι φοιτητές αρχίζουν να επιστρέφουν και το Τμήμα διευρύνεται με την εκλογή των Μ. Μπρίκα (1896-1981) και Ι. Αναστασιάδη ως καθηγητών. Οι επιστημονικές τάσεις της εποχής, παράλληλα με τα ενδιαφέροντα των διδασκόντων, προκαλούν αναπροσανατολισμό του περιεχομένου σπουδών με επίκεντρο το Διαφορικό και Ολοκληρωτικό Λογισμό και τη διδασκαλία μαθημάτων για τις Πιθανότητες και τη Στατιστική.
Χρειάστηκαν περίπου είκοσι χρόνια για την επόμενη (επιστημολογικά) σημαντική μεταβολή στο Τμήμα. Συγκεκριμένα το 1969, όταν το διδακτικό προσωπικό είχε ανανεωθεί ριζικά και διευρυνθεί αρκετά. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη βελτίωση του επιστημονικού και διδακτικού καταμερισμού των δραστηριοτήτων, αλλά κυρίως την ανανέωση του περιεχομένου σπουδών. Ριζοσπαστικές για την εποχή θεωρήθηκαν οι παρεμβάσεις των Ν. Οικονομίδη (Μιγαδικές Συναρτήσεις), Κ. Λάκκη (Άλγεβρα), Ν. Στεφανίδη (Γεωμετρία), Γ. Γεωργανόπουλου (Διαφορικές Εξισώσεις) και Ε.-Α. Ηλιόπουλου (Τοπολογία). Σημαντική ήταν την εποχή αυτή, μετά το θάνατο του Βαρόπουλου (1957) και την αποχώρηση του Πυλαρινού (1966), η παρουσία στο Τμήμα του Ι. Αναστασιάδη, ο οποίος μάλιστα το ακαδημαϊκό έτος 1975-76 χρημάτισε πρύτανης του Α.Π.Θ.
Η δεκαετία του ’70 κλείνει με μια προοπτική για την υπέρβαση της καθαρά θεωρητικής κατεύθυνσης του Τμήματος. Νέα πρόσωπα, από το χώρο των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, δίνουν μια διαφορετική μορφή στο Τμήμα. Καθοριστικός υπήρξε ο ρόλος του καθηγητή Σ. Κουνιά, ο οποίος στη συνέχεια μετακινήθηκε στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Η εφαρμογή του νόμου πλαισίου 1268/1982 παράλληλα με τη διάθεση ανανέωσης του προγράμματος σπουδών, οδηγεί στην καθιέρωση (ακαδημαϊκό έτος 1982-83) δύο άτυπων κατευθύνσεων για τους φοιτητές: η μία των Καθαρών Μαθηματικών και η άλλη των Εφαρμοσμένων. Σημαντικές τομές αποτελούν επίσης η διοικητική αυτονόμηση του Τμήματος την ακαδημαϊκή χρονιά 1982-83, η οργάνωση κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 1983-84 των σπουδών με βάση εξαμηνιαίους κύκλους μαθημάτων – εξετάσεων και η εφαρμογή από το επόμενο έτος του συστήματος των διδακτικών μονάδων για τη λήψη του πτυχίου.
Την ακαδημαϊκή χρονιά 2002-03, 74 χρόνια μετά την ίδρυσή του, το Τμήμα αναδιοργάνωσε εκ νέου το πρόγραμμα σπουδών. Στόχος είναι η δημιουργία ενός καινούργιου εκπαιδευτικού προφίλ, το οποίο αφενός μεν διαμορφώνει μια νέα ισορροπία μεταξύ Καθαρών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, αφετέρου δε αποτυπώνει τις νέες τάσεις στη μαθηματική κοινωνία της έρευνας και της επαγγελματικής αποκατάστασης.
Σήμερα, το Τμήμα Μαθηματικών του ΑΠΘ, με ενεργή παρουσία πάνω από 8 δεκαετίες, παρέχει ένα Πρόγραμμα Σπουδών το οποίο ανταποκρίνεται στην εξέλιξη της μαθηματικής επιστήμης και στην ανάγκη παροχής υψηλού επιπέδου γνώσης στους φοιτητές του Τμήματος. Tο πρόγραμμα αυτό υποστηρίζεται από έμπειρο διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό και έχει αποδέκτες φοιτητές με υψηλές επιδόσεις εισαγωγής και με δυνατότητες για εξ ίσου υψηλές επιδόσεις κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Στόχος του Τμήματος είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη και διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης και σε βάθος κριτικής μαθηματικής σκέψης στους φοιτητές, με γνώμονα τις αρχές της ανθρωπιστικής παιδείας, την ακαδημαϊκή ελευθερία, την κοινωνική προσφορά και την ενίσχυση του χαρακτήρα της δημόσιας δωρεάν παιδείας, προσιτής σε όλους.
Το Τμήμα Μαθηματικών οργανώνει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Μαθηματικά το οποίο λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2002-03 έως και σήμερα και το οποίο απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις εξής ειδικεύσεις:
- Θεωρητικά Μαθηματικά.
- Στατιστική και Μοντελοποίηση.
- Θεωρητική Πληροφορική και την Θεωρία Συστημάτων και Ελέγχου.
Το Τμήμα Μαθηματικών συμμετέχει στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δίκτυα και Πολυπλοκότητα» των Τμημάτων Οικονομικών Επιστημών, Μαθηματικών, Βιολογίας, Γεωλογίας το οποίο λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2018-9
Το Τμήμα Μαθηματικών οργανώνει Διδακτορικές Σπουδές που οδηγούν στον τίτλο του Διδάκτορα του Τμήματος.
- Το ακαδημαϊκό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου και τελειώνει την 31η του επομένου Αυγούστου. Οι προπτυχιακές σπουδές διεξάγονται με βάση το σύστημα των εξαμηνιαίων μαθημάτων. Η εκπαιδευτική διαδικασία διαρθρώνεται σε δύο διδακτικά εξάμηνα, το χειμερινό και το εαρινό. Κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει τουλάχιστον δεκατρείς (13) πλήρεις εβδομάδες για διδασκαλία και τρεις (3) εβδομάδες για εξετάσεις.
- Ο ελάχιστος αριθμός εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου που χορηγείται από το Τμήμα Μαθηματικών είναι οκτώ (8) εξάμηνα (Π.Δ. 327/1985).
- Σε κάθε μάθημα αντιστοιχεί ένας αριθμός πιστωτικών μονάδων (Π.Μ./ECTS) σύμφωνα με την Υ.Α. Φ5/89656/Β3 (ΦΕΚ αριθμ. 1466/2007, Εφαρμογή του Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων). Τα υποχρεωτικά μαθήματα έχουν από 5 έως 8 Π.Μ.Τα υποχρεωτικά επιλογής έχουν 5,5 Π.Μ., τα μαθήματα επιλογής 5 Π.Μ. Κάθε πιστωτική µονάδα αντιστοιχεί σε 25 έως 30 ώρες εργασίας.
- Η διδασκαλία των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών γίνεται σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα το οποίο καταρτίζεται και ακοινώνεται έγκαιρα και περιλαμβάνει την κατανομή των ωρών διδασκαλίας όλων των μαθημάτων μέσα στις πέντε εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας, το πλήθος των τμημάτων, τους διδάσκοντες και τις αίθουσες διδασκαλίας.
- Σε περίπτωση υποχρεωτικού μαθήματος που διδάσκεται σε μεγάλα ακροατήρια, επιδιώκεται η διαίρεση της αντίστοιχης τάξης σε τμήματα με μικρότερο αριθμό φοιτητών. Η κατανομή των φοιτητών/τριών σε τμήματα γίνεται με αποκλειστικό κριτήριο το αρχικό γράμμα του επωνύμου τους, ενώ οι διδάσκοντες αναλαμβάνουν διαφορετικά τμήματα σε συνεχόμενα ακαδημαϊκά έτη (Σ. 487/10/7/20118). Οι Καθηγητές/τριες και Λέκτορες που αναλαμβάνουν την διδασκαλία των τμημάτων υποχρεωτικών μαθημάτων συγκροτούν την επιτροπή του μαθήματος η οποία και φροντίζει για την ομοιομορφία της διδασκαλίας και της εξέτασης.
- Οι φοιτητές/τριες έχουν υποχρέωση να υποβάλουν στην αρχή κάθε εξαμήνου, μέσα σε ορισμένη προθεσμία που ανακοινώνεται από τη Γραμματεία, την αντίστοιχη σχετική «Δήλωση Παρακολούθησης και Εξέτασης Μαθημάτων». Διαφορετικά, δεν γίνονται δεκτοί στην εξέταση του μαθήματος και δεν καταχωρείται βαθμός σε καμία εξεταστική περίοδο του έτους (Άρθρο 35, §2 του Π.Δ.160/2008). Εκπρόθεσμες δηλώσεις μαθημάτων δεν πραγματοποιούνται στη Γραμματεία του Τμήματος.
- Οι φοιτητές/τριες οφείλουν να δηλώνουν κατά προτεραιότητα τα υποχρεωτικά μαθήματα που χρωστούν. Το πλήθος των μαθημάτων που μπορούν να δηλώσουν ανά εξάμηνο είναι : μέχρι έξι (6) για το 1ο έτος , μέχρι επτά (7) για το 2ο έτος, μέχρι οκτώ (8) για το 3ο έτος και μέχρι εννέα (9) για το 4ο έτος.
- Οι επί πτυχίω φοιτητές/τριες, δηλαδή οι φοιτητές/τριες του 9ου και μεγαλύτερου εξαμήνου φοίτησης, μπορούν να δηλώσουν έως και δεκατέσσερα (14) μαθήματα ανά εξάμηνο.
- Οι δηλώσεις των μαθημάτων ισχύουν μόνο για το εξάμηνο που γίνονται και κατ’ επέκταση για μία και μόνο ακαδημαϊκή χρονιά.
- Οι φοιτητές/τριες των τεσσάρων πρώτων εξαμήνων υποχρεούνται να επιλέγουν μαθήματα μόνον του εξαμήνου που βρίσκονται ή/και των προηγουμένων από αυτό εξαμήνων, έτσι ώστε να υπάρχει μια συνέχεια και ορθολογικότητα στις σπουδές τους. Από το 5ο εξάμηνο σπουδών μπορούν να επιλέξουν και μαθήματα μεγαλύτερου εξαμήνου.
- Η δήλωση συγγραμμάτων έπεται της δήλωσης μαθημάτων και πρέπει να συνάδει με αυτήν, δηλαδή ο/η φοιτητής/τρια μπορεί να δηλώσει συγγράμματα μόνο για τα μαθήματα που έχει δηλώσει στη δήλωση μαθημάτων του. Η δήλωση των συγγραμμάτων γίνεται στην ηλεκτρονική υπηρεσία Εύδοξος όπου και ο/η φοιτητής/τρια μπορεί να αντλήσει όλες τις σχετικές πληροφορίες.
- Τα προαπαιτούμενα μαθήματα προτείνονται ενδεικτικά.
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
- Η διαδικασία ελέγχου των γνώσεων καθορίζεται από τον διδάσκοντα, ο οποίος οργανώνει γραπτές ή/και προφορικές εξετάσεις, ή στηρίζεται σε εργαστηριακές ασκήσεις και θέματα. Η επίδοση στα μαθήματα εκτιμάται με βαθμούς από το μηδέν έως το δέκα. Προβιβάσιμος βαθμός είναι το πέντε και οι μεγαλύτεροί του.
- Τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου εξετάζονται στις εξεταστικές περιόδους του Ιανουαρίου/Φεβρουαρίου και του Σεπτεμβρίου. Τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου εξετάζονται στις εξεταστικές περιόδους του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου. Η διάρκεια εκάστης εξεταστικής περιόδου είναι τρείς εβδομάδες.
- Δικαίωμα προσέλευσης στις εξετάσεις κάποιου μαθήματος έχουν μόνον οι φοιτητές/τριες που το έχουν δηλώσει στη δήλωση μαθημάτων το αντίστοιχο διδακτικό εξάμηνο.
- Επανεξέταση ή αναθεώρηση κατ’ αρχήν δεν επιτρέπεται.
- Οι εξετάσεις διεξάγονται σύμφωνα με το πρόγραμμα που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του τμήματος, αποκλειστικά και μόνο μέσα στις συγκεκριμένες, νομοθετημένες εξεταστικές περιόδους και τις αντίστοιχες καθοριζόμενες από το τμήμα ημερομηνίες.
- Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η Επιτροπή Προγράμματος Εξετάσεων, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους-υπεύθυνους διδάσκοντες, μπορεί να μεταθέσει την ημερομηνία εξέτασης κάποιου μαθήματος.
- Για συμμετοχή στη εξέταση δηλωθέντος μαθήματος απαιτείται (i) το δελτίο αναγνώρισης φοιτητή, (ii) η αστυνομική του ταυτότητα, και (iii) η αναγραφή, πριν την έναρξη των εξετάσεων, των ζητούμενων σχετικών στοιχείων στις κόλλες. Οι επιτηρητές οφείλουν να ελέγχουν, αν τηρούνται τα ανωτέρω κι αν τα ονόματα των προσερχόμενων για εξέταση αναγράφονται στις καταστάσεις των δικαιούμενων εξέτασης.
- Για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης διεξαγωγής των εξετάσεων, οι φοιτητές/τριες κατά την είσοδο τους στην αίθουσα της εξέτασης δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών. Φοιτητής/τρια, που φέρει μαζί του στην αίθουσα στην οποία εξετάζεται κινητό τηλέφωνο ή/και ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών, θεωρείται ότι αντιγράφει και υφίσταται τις συνέπειες της απόφασης 2562/7-6-1989 της Συγκλήτου του Α.Π.Θ.
- Σε περίπτωση αντιγραφής κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, εφαρμόζεται η απόφαση της Συγκλήτου του Α.Π.Θ. (αριθμ. 2562/7-6-1989) η οποία προβλέπει ποινή αποκλεισμού από όλα τα μαθήματα της επόμενης εξεταστικής περιόδου. Ιδιαίτερες περιπτώσεις αντιγραφών όπως πλαστοπροσωπίες, ή υποτροπή του ίδιου φοιτητή, εξετάζονται από τη Σύγκλητο ύστερα από πρόταση της Γ.Σ. του Τμήματος, για επιβολή ενδεχομένως μεγαλύτερης ποινής.
- Τα γραπτά φυλάσσονται υποχρεωτικά και με επιμέλεια του υπευθύνου του μαθήματος για δώδεκα (12) μήνες. Μετά την πάροδο του χρόνου αυτού τα γραπτά παύουν να έχουν ισχύ και καταστρέφονται, εκτός αν εκκρεμεί σχετική ποινική, πειθαρχική ή οποιαδήποτε άλλη διοικητική διαδικασία.
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Ο φοιτητής/τρια, που εισήχθη στο Τμήμα το ακαδημαϊκό έτος 2012-13 και μετέπειτα, ολοκληρώνει τις σπουδές του και καθίσταται πτυχιούχος του Τμήματος όταν εξεταστεί επιτυχώς στα προβλεπόμενα μαθήματα, όπως αυτά εξειδικεύονται στον Οδηγό Σπουδών του Τμήματος και εφόσον συγκεντρώσει τουλάχιστον 240 Π.Μ. (ECTS). Συγκεκριμένα, κάθε φοιτητής/τρια για τη λήψη του πτυχίου του θα πρέπει να εξετασθεί επιτυχώς:
- στα εικοσιτέσσερα (24) μαθήματα του καταλόγου Υποχρεωτικών Μαθημάτων
- σε τέσσερα (4) μαθήματα Υποχρεωτικά Επιλογής (ΥΕ) από τέσσερις διαφορετικούς Τομείς
- σε τουλάχιστον δεκατρία (13) επιπλέον μαθήματα που μπορεί να είναι:
- μαθήματα ΥΕ που δεν έχουν ήδη επιλεχθεί
- μαθήματα Επιλογής (Ε) από τον κατάλογο των Μαθημάτων Επιλογής
- έως τέσσερα (4) μαθήματα Ελεύθερης Επιλογής (ΕΕ).
Παρατηρήσεις:
- Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ο/η φοιτητής/τρια μπορεί να επιλέξει έως και οκτώ (8) μαθήματα ΕΕ. Τα μαθήματα αυτά θα εμφανίζονται στην αναλυτική κατάσταση της βαθμολογίας του, όμως μόνο τα τέσσερα (4) εξ αυτών θα λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό του βαθμού του πτυχίου και στις απαραίτητες Π.Μ. μονάδες για τη λήψη πτυχίου.
- Τα μαθήματα ΕΕ που συνδέονται με πιστοποιητικό γνώσεων είναι επιλέξιμα από το τρίτο έτος σπουδών και μετέπειτα.
- Έως δύο (2) μαθήματα ΕΕ μπορούν να επιλεχθούν ανά εξάμηνο.
- Ο φοιτητής/τρια που εισήχθη στο Τμήμα πριν από το ακαδημαϊκό έτος 2012-13 ολοκληρώνει τις σπουδές του συγκεντρώνοντας 240 Π.Μ. (ECTS) και 135 διδακτικές μονάδες.
Τα υποχρεωτικά μαθήματα ανάλογα με τον αριθμό ωρών διδασκαλίας συγκεντρώνουν συγκεκριμένο αριθμό πιστωτικών μονάδων: μαθήματα με 6 ώρες διδασκαλίας ανά εβδομάδα έχουν 8 Π.Μ., μαθήματα με 5 ή 4 ώρες διδασκαλίας ανά εβδομάδα έχουν 7 Π.Μ., και τέλος μαθήματα με 3 ώρες διδασκαλίας ανά εβδομάδα έχουν 5,5 Π.Μ εκτός από το μάθημα «Εισαγωγή στον Προγραμματισμό» με 5 Π.Μ. Όλα τα μαθήματα ΥΕ έχουν 5,5 Π.Μ. Τα μαθήματα Ε έχουν 5 Π.Μ. Τέλος τα μαθήματα ΕΕ έχουν 5 Π.Μ. Όλα τα μαθήματα που επιλέγονται από άλλα Τμήματα θεωρούνται μαθήματα ΕΕ.
ΒΑΘΜΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥ
Το πτυχίο πιστοποιεί την επιτυχή αποπεράτωση των σπουδών και αναγράφει βαθμό με ακρίβεια δύο δεκαδικών ψηφίων. Ο βαθμός αυτός κλιμακώνεται σε: άριστα από 8.50 μέχρι 10, λίαν καλώς από 6.50 έως 8.49 και καλώς από 5 έως 6.49. Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις ο βαθμός πτυχίου για όσους εισήχθησαν από το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 υπολογίζεται ως εξής:
O βαθμός κάθε μαθήματος πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των πιστωτικών μονάδων (Π.Μ.) του μαθήματος, και το άθροισμα των επί μέρους γινομένων διαιρείται με το άθροισμα όλων των πιστωτικών μονάδων:
Βαθμός Πτυχίου = (ΒαθμόςΜαθήματος1 x Π.Μ.Μαθήματος1 + ΒαθμόςΜαθήματος2 x Π.Μ.Μαθήματος2 + …) / (Συνολικός Αριθμός Π.Μ. Πτυχίου).
Ο βαθμός πτυχίου για όσους εισήχθησαν ΠΡΙΝ από το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 υπολογίζεται σύμφωνα με όσα περιγράφονται σε προηγούμενους οδηγούς σπουδών. Για περισσότερες πληροφορίες ο ενδιαφερόμενος παραπέμπεται στη γραμματεία του Τμήματος.
Φοιτητής/τρια που ολοκλήρωσε επιτυχώς τις σπουδές, ώστε να λάβει πτυχίο, ορκίζεται ενώπιον του Κοσμήτορα, ως εκπροσώπου του Πρύτανη, του Προέδρου, Αναπληρωτή Προέδρου και των Διευθυντών των Τομέων του Τμήματος. Η ορκωμοσία γίνεται σε τελετή, με απαραίτητη την παρουσία των αποφοίτων, στο τέλος των εξετάσεων Φεβρουαρίου, Ιουνίου και Σεπτεμβρίου, σε ημέρες που ορίζονται από τον Κοσμήτορα σε συνεννόηση με τους Προέδρους των Τμημάτων. Ως ημερομηνία κτήσεως πτυχίου θεωρείται η ημερομηνία κατάθεσης στη γραμματεία του τελευταίου μαθήματος με το οποίο ο φοιτητής/τρια ολοκλήρωσε τις σπουδές του.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ
Το Παράρτημα Διπλώματος είναι προσωπικό έγγραφο που χορηγείται σε απόφοιτους ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (Πανεπιστήμια και Α.Τ.Ε.Ι.) μαζί με το δίπλωμα ή το πτυχίο τους. Δεν υποκαθιστά τον τίτλο σπουδών αλλά επισυνάπτεται σε αυτόν και συμβάλλει ώστε να είναι πιο εύκολα κατανοητός, ιδιαίτερα εκτός των συνόρων της χώρας προέλευσης. Το Παράρτημα Διπλώματος αποτελεί επεξηγηματικό έγγραφο με πληροφορίες σχετικές με τη φύση, το επίπεδο, το γενικότερο πλαίσιο εκπαίδευσης, το περιεχόμενο και το καθεστώς των σπουδών του δικαιούχου. Πρόκειται για ένα έγγραφο που δεν περιέχει αξιολογικές κρίσεις, ούτε δηλώσεις ισοτιμίας ή αντιστοιχίας ή προτάσεις σχετικά με την αναγνώριση του τίτλου στο εξωτερικό. Ειδικότερα, το Παράρτημα Διπλώματος ΔΕΝ αποτελεί:
- υποκατάστατο πρωτότυπου διπλώματος ή πτυχίου,
- αυτόματο σύστημα που εγγυάται την αναγνώριση του τίτλου σπουδών.
Σύμφωνα με το άρθρο 15 του Νόμου Υπ.Αριθμ. 3374 (ΦΕΚ Α΄ 189/02.08.2005) “Διασφάλιση της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση. Σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων. Παράρτημα διπλώματος”, προβλέπεται ότι το Παράρτημα Διπλώματος: «Εκδίδεται αυτομάτως από τις Μονοτμηματικές Σχολές/Τμήματα του Α.Π.Θ. μετά την ολοκλήρωση των σπουδών και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.»
Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στη διεύθυνση www.auth.gr/diploma_supplement
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Κάθε εξάμηνο, πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου, οι φοιτητές/τριες έχουν το δικαίωμα να αξιολογούν τα μαθήματα και τους διδάσκοντές τους, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των σπουδών τους. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ-ΑΠΘ http://qa.auth.gr) και στην ιστοσελίδα του τμήματος.