Το Πρόγραμμα θεραπεύει τη μελέτη, ανάλυση, σχεδιασμό, εφαρμογή και αξιολόγηση καινοτομιών στον χώρο των εκθέσεων, των μουσείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς και προάγει τη θεωρητική και εφαρμοσμένη έρευνα σχετικά με τη σημασία των εκθέσεων ως πολιτισμικών φαινομένων. Έχει διεπιστημονικό χαρακτήρα και δίνει έμφαση στην πολυπαραδειγματικότητα και στη συνεργασία επιστημόνων από διαφορετικούς κλάδους. Η εμβέλειά του είναι διευρυμένη, καθώς δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά σε εκθέσεις τέχνης αλλά αφήνει ανοιχτό το πεδίο μελέτης και επιμέλειας πλήθους άλλων ιστορικών και σύγχρονων συλλογών μέσα από τα επιστημολογικά εργαλεία της ιστορίας, της αρχαιολογίας, της λαογραφίας και κοινωνικής ανθρωπολογίας, της ιστορίας της τέχνης, της αρχιτεκτονικής και των πολιτισμικών σπουδών.
Η λειτουργία του Προγράμματος στηρίζεται στο διδακτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, καθώς και στις κτηριακές και λοιπές υλικοτεχνικές υποδομές (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, βιβλιοθήκες, υπολογιστικό κέντρο) του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης (ΕΤΕΤ).
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Επιμέλεια Εκθέσεων: Θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις» είναι το πρώτο και μόνο μεταπτυχιακό που λειτουργεί σε ελληνικό πανεπιστήμιο και εξειδικεύεται στο αντικείμενο της επιμέλειας εκθέσεων, τόσο από θεωρητική όσο και πρακτική (εφαρμοσμένη) άποψη.
Δείτε αναλυτικά την Προκήρυξη:
Στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιμέλεια Εκθέσεων: Θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις» που λειτουργεί στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προκηρύσσονται οκτώ (8) θέσεις για την επιλογή μεταπτυχιακών φοιτητών για την απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε), για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.
Το Π.Μ.Σ σκοπό έχει να θεραπεύσει τη μελέτη, ανάλυση, σχεδιασμό, εφαρμογή και αξιολόγηση καινοτομιών στον χώρο των εκθέσεων, των μουσείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς και να προαγάγει τη θεωρητική και εφαρμοσμένη έρευνα σχετικά με τη σημασία των εκθέσεων ως πολιτισμικών φαινομένων. Το Πρόγραμμα έχει διεπιστημονικό χαρακτήρα και δίνει έμφαση στην πολυπαραδειγματικότητα και τη συνεργασία επιστημόνων από διαφορετικούς κλάδους. Η εμβέλειά του είναι διευρυμένη, καθώς δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά σε εκθέσεις τέχνης, αλλά αφήνει ανοιχτό το πεδίο μελέτης και επιμέλειας πλήθους άλλων ιστορικών και σύγχρονων συλλογών μέσα από τα επιστημολογικά εργαλεία της ιστορίας, της αρχαιολογίας, της λαογραφίας και κοινωνικής ανθρωπολογίας, της ιστορία της τέχνης, της αρχιτεκτονικής και των πολιτισμικών σπουδών.
Στο Π.Μ.Σ γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Τμημάτων Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής συναφούς γνωστικού αντικειμένου. Υποψήφιοι μπορεί να είναι και τελειόφοιτοι των ιδίων τμημάτων, οι οποίοι με το πέρας του ακαδημαϊκού έτους, συμπεριλαμβανομένης και της εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου, θα έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τις σπουδές τους.
Η διαδικασία επιλογής διενεργείται υπό την ευθύνη της Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε.) και περιλαμβάνει τα εξής:
- Γραπτές εξετάσεις στην ξένη γλώσσα (Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής ή Ιταλικής) σε θέματα ορολογίας σχετικής με το αντικείμενο του Π.Μ.Σ.
- Γραπτές εξετάσεις σε θέματα σχετικά με: α. την ιστορία των εκθεσιακών πρακτικών, β. τις σύγχρονες τάσεις και πρακτικές στην επιμέλεια εκθέσεων και γ. την πολιτιστική διαχείριση.
- Αξιολόγηση προφορικής συνέντευξης.
Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν στη Γραμματεία του Τμήματός μας μέχρι την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020 (σφραγίδα Ταχυδρομείου), τα εξής δικαιολογητικά:
- Αίτηση υποψηφιότητας στην οποία θα αναφέρεται και η ξένη γλώσσα στην οποία επιθυμούν να εξεταστούν.
- Βιογραφικό σημείωμα.
- Αντίγραφα πτυχίων και αναγνώριση ισοτιμίας (σε περίπτωση που το πτυχίο χορηγήθηκε από ομοταγές ίδρυμα του εξωτερικού).
- Αντίγραφο αναλυτικής βαθμολογίας.
- Δύο συστατικές επιστολές.
- Αποδεικτικό γνώσης μιας ξένης γλώσσας (Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής και Ιταλικής). Όσοι είναι κάτοχοι πτυχίου επιπέδου Proficiency για την Αγγλική, Sorbonne για τη Γαλλική, Oberstufe για τη Γερμανική και Diploma Superiore για την Ιταλική, απαλλάσσονται της εξέτασης. Όταν δεν υπάρχει αποδεικτικό, οι υποψήφιοι εξετάζονται σε ξενόγλωσσο κείμενο συναφές προς τις ειδικεύσεις του Προγράμματος.
- Αποδεικτικά στοιχεία τυχόν ερευνητικής δραστηριότητας.
- Φωτοτυπία ταυτότητας.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των δικαιολογητικών θα γνωστοποιηθούν οι ακριβείς ημερομηνίες των εξετάσεων και θα ειδοποιηθούν οι υποψήφιοι.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης στα τηλ. 26510- 07117 και 26510-07183 ή να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Τμήματος http://arts.uoi.gr.
Το ακαδημαϊκό πρόγραμμα της κατεύθυνσης «Επιμέλεια Εκθέσεων: Θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις» οργανώνεται σε μαθήματα εργαστηριακού και θεωρητικού χαρακτήρα (80 ECTS), στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκθεσιακού πρότζεκτ (10 ECTS), στην εκπόνηση διπλωματικής εργασίας (30 ECTS) και σε σεμινάρια και πρακτικές ασκήσεις. Για την ολοκλήρωση του προγράμματος συνολικού αριθμού 120 ECTS και την απονομή του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ) απαιτείται η υποχρεωτική παρακολούθηση πέντε μαθημάτων κορμού και τριών μαθημάτων επιλογής κατά τη διάρκεια τριών εξαμήνων, καθώς και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση εκθεσιακού πρότζεκτ. Το τέταρτο εξάμηνο περιλαμβάνει την εκπόνηση της υποχρεωτικής διπλωματικής εργασίας.
Τα Πρόγραμμα Μαθημάτων του ΠΜΣ περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
- Ιστορία των συλλεκτικών και εκθεσιακών πρακτικών Υποχρεωτικό (Α) 10 ECTS
- Πολιτισμικές αναλύσεις του εκθεσιακού φαινομένου Υποχρεωτικό (Α) 10 ECTS
- Εκθέσεις και εκπαίδευση Υποχρεωτικό (Α) 10 ECTS
ΣΥΝΟΛΟ 30 ECTS
Β΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
- Μουσειογραφικός σχεδιασμός εκθέσεων Υποχρεωτικό 10 ECTS
- Μάθημα επιλογής από τον κατάλογο Επιλογής 10 ECTS
- Μάθημα επιλογής από τον κατάλογο Επιλογής 10 ECTS
ΣΥΝΟΛΟ 30 ECTS
Γ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
- Εκθέσεις και νέες τεχνολογίες: ψηφιακά περιβάλλοντα μάθησης και εικονικοί κόσμοι. Ζητήματα ψηφιακής επιμέλειας συλλογών Υποχρεωτικό
- Μάθημα επιλογής από τον κατάλογο Επιλογής
- Σχεδιασμός και υλοποίηση εκθεσιακού πρότζεκτ Επιλογής
ΣΥΝΟΛΟ 30 ECTS
Δ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
- Διπλωματική Εργασία ειδίκευσης Υποχρεωτικό (Γ) 30 ECTS
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 120 ECTS
Από τον παρακάτω κατάλογο ο φοιτητής μπορεί να επιλέξει 3 μαθήματα.
• Επιμέλεια σύγχρονης τέχνης (10 ECTS)
• Επιμέλεια ιστορικών εικαστικών συλλογών (10 ECTS)
• Από το σκάμμα στο μουσείο: Η επιμέλεια αρχαιολογικών εκθέσεων (10 ECTS)
• Η επιμέλεια εθνογραφικών και λαογραφικών συλλογών (10 ECTS)
• Θεωρία της Τέχνης και επιμελητικός λόγος (10 ECTS)
• Εκθέσεις, Ιστορία και Δημόσια Ιστορία (10 ECTS)
• Το τοπίο και το περιβάλλον ως επιμελητικό αντικείμενο (10 ECTS)
• Ειδικά θέματα μουσειογραφικού σχεδιασμού (10 ECTS)
• Στρατηγικές επικοινωνίας με το κοινό/ στοιχεία οικονομίας του πολιτισμού και πολιτιστικού management (10 ECTS)
• Μάθημα επιλογής από το ΠMΣ «Εικαστικές Τέχνες» του Τμήματος ή τα ΠΜΣ άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (10 ECTS)Η φοίτηση στα μαθήματα και τα σεμινάρια του ΠΜΣ (όπως και στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκθεσιακού πρότζεκτ) είναι υποχρεωτική.
Οι διαλέξεις και οι εξετάσεις των μαθημάτων γίνονται στην ελληνική γλώσσα, ενώ η βιβλιογραφία που χρησιμοποιείται είναι κατά κύριο λόγο στην αγγλική. Ορισμένα σεμινάρια με προσκεκλημένους διδάσκοντες γίνονται επίσης στα αγγλικά. Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος ορίζεται ότι η γλώσσα συγγραφής της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας είναι τα ελληνικά και τόπος παρουσίασης και υποστήριξης της εργασίας είναι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Για την υλοποίηση του ΠΜΣ απασχολούνται μέλη ΔΕΠ του Τμήματος ΕΤΕΤ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και μέλη ΔΕΠ άλλων Τμημάτων του ίδιου Πανεπιστημίου (μεταξύ των οποίων και ομότιμοι και αφυπηρατήσαντες καθηγητές), ενώ σεμινάρια και διαλέξεις προσφέρονται από μέλη ΔΕΠ και ερευνητές άλλων ΑΕΙ, επαγγελματίες από μουσεία και εκθεσιακούς χώρους της Ελλάδας και του εξωτερικού, καταξιωμένους επιστήμονες που έχουν θέση ή προσόντα καθηγητή ή ερευνητή σε ερευνητικό κέντρο, καλλιτέχνες ή επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους με εξειδικευμένες γνώσεις ή σχετική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο της επιμέλειας εκθέσεων.
Η επιτυχής παρακολούθηση των μαθημάτων κάθε εξαμήνου είναι προϋπόθεση για τη συμμετοχή του/της φοιτητή/τριας στο επόμενο εξάμηνο. Επιτυχής θεωρείται η ολοκλήρωση ενός εξαμήνου με αποτυχία μόνο σε ένα μάθημα. Τυχόν αποτυχία σε ένα μάθημα συνεπάγεται την επανάληψη του μαθήματος για μία μόνο επιπλέον φορά.
Η επιτυχής περάτωση του κύκλου μεταπτυχιακών μαθημάτων πρέπει να συντελεστεί το πολύ μέσα σε χρονικό διάστημα έξι εξαμήνων από την πρώτη εγγραφή του μεταπτυχιακού φοιτητή σε μεταπτυχιακό μάθημα.
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Mαθημάτων είναι δυνατόν να αναμορφώνεται κατά τον μήνα Μάιο κάθε έτους, μετά από εισήγηση της αρμόδιας Συντονιστικής Επιτροπής Μεταπτυχιακών Σπουδών και απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΆΡΘΡΑ
I am currently writing a paper that is very related to your content. I read your article and I have some questions. I would like to ask you. Can you answer me? I’ll keep an eye out for your reply. 20bet
Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!