Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Είναι ένα Τμήμα 5ετούς φοίτησης με ένα σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών που καλύπτει αφενός το γνωστικό αντικείμενο της τεχνολογίας παραγωγής, επεξεργασίας και συντήρησης, ποιοτικού ελέγχου, σχεδιασμού και βελτίωσης ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων, αφετέρου το αντικείμενο της διατροφής του ανθρώπου, της ανάπτυξης βιολειτουργικών τροφίμων και της επίδρασης της διατροφής στην ανθρώπινη υγεία.
Το Τμήμα διαθέτει οργανωμένα εργαστήρια με σύγχρονες υποδομές, τα οποία προσφέρουν σημαντική τεχνική-εργαστηριακή εκπαίδευση στους φοιτητές και συμμετέχουν σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα, τόσο ελληνικά όσο και ευρωπαϊκά, καθώς και σε αυτοχρηματοδούμενα ερευνητικά έργα σε συνεργασία με τη βιομηχανία τροφίμων, παράγοντας σημαντικά αποτελέσματα βασικής ή εφαρμοσμένης έρευνας.
Οι απόφοιτοι του Τμήματος μπορούν να απασχοληθούν στη Βιομηχανία Τροφίμων, στην παραγωγή, τον ποιοτικό (χημικό-μικροβιολογικό) έλεγχο και την τήρηση συστημάτων και προτύπων ελέγχου ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων και ποτών, σε εργαστήρια ανάλυσης τροφίμων-ποτών, σε εταιρίες συμβούλων επιχειρήσεων τροφίμων, σε εταιρίες εμπορίας τροφίμων και α’ υλών τροφίμων, καθώς και σε θέσεις Επιστημόνων Τροφίμων στο Δημόσιο Τομέα (ΕΦΕΤ, Νομαρχίες, ΕΛΟΓΑΚ, κλπ).
Πρόγραμμα σπουδών 49 μαθημάτων από τα οποία τα 12 (ποσοστό 24.5%) είναι μαθήματα κατ’ επιλογής υποχρεωτικά (από σύνολο 18 προσφερόμενων) όπου τα επιλέγει ο φοιτητής στο 1ο, 2ο 4ο και 5ο έτος.
Περιλαμβάνονται 5 υποχρεωτικά μαθήματα που εμπίπτουν (αποκλειστικά ή συνδυαστικά) στον τομέα της Διατροφής (Διατροφή & Μεταβολισμός, Διατροφή στα στάδια της ζωής, Διατροφή & Δημόσια Υγεία, Νέες τάσεις στην Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφή, Νομοθεσία Τροφίμων και Διατροφική Πολιτική), μαζί με άλλα 3 μαθήματα επιλογής (Εισαγωγή στην Διατροφή του Ανθρώπου, Κλινική Διατροφή, Λειτουργικά Τρόφιμα). Επίσης 10 Γεωπονικά μαθήματα πρωτογενούς παραγωγής (Αγροτική Οικονομία-Πολιτική, Γενική Γεωργία, Γενική Ζωοτεχνία, Υδρόβια Ζωική Παραγωγή-Υδατοκαλλιέργειες, Διατροφή Παραγωγικών Ζώων, Γενική Δενδροκομία, Γενική Λαχανοκομία, Αμπελουργία-Αμπελογραφία, Φυτοπαθολογία, Ζωικοί Εχθροί Αποθηκευμένων Τροφίμων), όπου υποχρεωτικά θα ληφθούν τουλάχιστον τα 5 και εμπίπτουν στο γνωστικό αντικείμενο της Σχολής Γεωπονίας, με το σκεπτικό της διεκδίκησης/λήψης πτυχίου Γεωπόνου-Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής. Επίσης περιέχει περίπου 20 μαθήματα τα οποία είναι παρόμοια με του τμήματος διαιτολογίας και διατροφής του Χαροκόπειου, οπότε ενισχύεται και ο διατροφικός πυλώνας του Τμήματος.
Το πρόγραμμα συνδυάζει 3 έτη μαθημάτων Βασικής Παιδείας, Γεωπονικής Παιδείας και Μαθημάτων Κορμού (κυρίως στο 3ο έτος). Στα τελευταία 2 έτη υπάρχει συνδυασμός μαθημάτων Κορμού, Γεωπονικής Παιδείας αλλά κυρίως Εμβάνθυσης. Για τα εργαστηριακά μαθήματα με σημαντικό εργαστηριακόπρακτικό μέρος προβλέπονται 3 ώρες εργαστηρίων, ενώ για τα περισσότερα από τα υπόλοιπα μαθήματα προβλέπονται 2 ώρες φροντιστηρίου (που μπορεί να γίνει υπό μορφή θεωρητικής εξάσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας).
Περιλαμβάνεται υποχρεωτική πτυχιακή (30 ECTS- την επιλέγει ο φοιτητής και ξεκινά στην αρχή του 4ου έτους και έπειτα) καθώς και πρακτική άσκηση 2 μηνών, στο τέλους του 3ου ή/και 4ου έτους (καλοκαιρινοί μήνες) (6 ECTS). ΣΥΝΟΛΟ ECTS 300 – integrated master
Τέλος, περιέχει αρκετά μαθήματα με σύγχρονο και επίκαιρο γνωστικό αντικείμενο, με βάση τις επιταγές της σύγχρονης έρευνας, της βιομηχανίας τροφίμων και των εθνικών και κοινοτικών οδηγιών, όπως Μοριακή Βιολογία, Μοριακή διαγνωστική τροφίμων, Βιοπληροφορική, Λειτουργικά Τρόφιμα, Διαχείριση Ποιότητας και Ασφάλειας στη Βιομηχανία Τροφίμων, Έρευνα & Ανάπτυξη Νέων Προϊόντων και Νεοφανή Τρόφιμα, Αειφορική παραγωγή τροφίμων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις και Νέες τάσεις στην επιστήμη τροφίμων και διατροφής (σε μορφή σεμιναρίων)
Επίσης προτείνεται, να είναι υποχρεωτικό οι φοιτητές να έχουν περάσει τουλάχιστον 10 από τα 20 μαθήματα των πρώτων 2 ετών (ή 2 μαθήματα ανά εξάμηνο, για τα πρώτα 4 εξάμηνα), προκειμένου να παρακολουθήσουν το 3ο έτος.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΆΡΘΡΑ