Η ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 36 του Ν. 4610/2019, (ΦΕΚ 70/7.5.2019 τ.Α’)
Η αποστολή του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών είναι:
1. Η ολοκληρωμένη εκπαίδευση των φοιτητών στην διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων και οργανισμών καθώς και στον σχεδιασμό τουριστικής πολιτικής και ανάπτυξης σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
2. Η διεπιστημονική προσέγγιση τόσο του τουριστικού γνωστικού αντικειμένου όσο και του κλάδου σε ένα μεταβαλλόμενο πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, τεχνολογικό και πολιτισμικό περιβάλλον, με σύγχρονες μεθόδους και εργαλεία έρευνας.
Στόχος του προγράμματος σπουδών είναι η παροχή οργανωμένων προπτυχιακών σπουδών στη διοίκηση του τουρισμού και των τουριστικών επιχειρήσεων, μέσα από μια διεπιστημονική εκπαίδευση συνδυάζοντας την θεωρία με την πρακτική/τεχνολογία και τη διδασκαλία με την έρευνα. Αναλυτικότερα το πεδίο του Τουρισμού εκπαιδευτικά και ερευνητικά προσεγγίζεται τόσο σε Μικροοικονομικό επίπεδο (επιχειρηματική δραστηριότητα στον τουρισμό και τις τουριστικές επιχειρήσεις), όσο και σε Μακροοικονομικό επίπεδο (ανάπτυξη και πολιτική του τουρισμού σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο).
Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού παρέχει την απαραίτητη και αναγκαία σύγχρονη εκπαίδευση για την ανάπτυξη στελεχών που θα έχουν την ικανότητα σταδιοδρομίας σε όλους τους κλάδους της τουριστικής βιομηχανίας και στους φορείς σχεδιασμού τουριστικής ανάπτυξης και πολιτικής.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος θα δύνανται να απασχοληθούν ως στελέχη στις παρακάτω επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμούς:
• Σε τουριστικές επιχειρήσεις, όπως σε ξενοδοχεία και λοιπές επιχειρήσεις φιλοξενίας, αεροπορικές εταιρείες, ακτοπλοϊκές εταιρείες, πρακτορεία (φυσικά και διαδικτυακά), σε φορείς διοργάνωσης συνεδρίων και εκδηλώσεων και ως στελέχη σε τομείς που αφορούν τη διοίκηση, το marketing, την οργάνωση και τις πωλήσεις.
• Στο δημόσιο τομέα, όπως στο Υπουργείο Τουρισμού, στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) και σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Επιπλέον στα γραφεία τουρισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμων και Περιφερειών), ως στελέχη που πραγματεύονται ζητήματα σχεδιασμού διοίκησης και πολιτικής του τουρισμού, καθώς και θέματα στρατηγικής τουριστικής ανάπτυξης και προώθησης τουριστικών προορισμών.
• Ως αυτοαπασχολούμενοι στην τουριστική βιομηχανία.
• Σε λογιστικά γραφεία ή σε λογιστήρια τουριστικών επιχειρήσεων.
• Σε κλαδικούς φορείς τουρισμού, όπως ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ), ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), κ.ά., ως στελέχη των φορέων αυτών.
• Σε αναπτυξιακές εταιρείες, ως μελετητές και σύμβουλοι τουρισμού και θεμάτων τουριστικής ανάπτυξης.
• Στην ακαδημαϊκή κοινότητα και την τουριστική εκπαίδευση, ως καθηγητές, ερευνητές και εκπαιδευτές στις αντίστοιχες βαθμίδες εκπαίδευσης και κατάρτισης τουριστικών σπουδών σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης και διοίκησης τουριστικών επιχειρήσεων.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΆΡΘΡΑ