Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής προέκυψε από την αυτόνομη ένταξη του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Αθήνας, το οποίο λειτουργεί από το 1984, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Η Κοινωνική Εργασία είναι εφαρμοσμένη κοινωνική επιστήμη η οποία προωθεί την κοινωνική αλλαγή και ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την ενδυνάμωση των ανθρώπων με βασικό στόχο τη διευκόλυνση της κοινωνικής ενσωμάτωσης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που βιώνουν καταστάσεις υψηλού κινδύνου. Οι αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της συλλογικής ευθύνης και του σεβασμού της διαφορετικότητας είναι κεντρικές στην Κοινωνική Εργασία, η οποία θεμελιώνεται από τις θεωρίες της Κοινωνικής Εργασίας, των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, και συνδέει ανθρώπους και δομές για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής αλλά και για να ενισχύσει την ευημερία τους.
Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας έχει σκοπό την εκπαίδευση κοινωνικών λειτουργών, παρέχοντας σύγχρονες γνώσεις που να τους διασφαλίζουν επιτυχή επιστημονική και επαγγελματική δραστηριότητα στο πλαίσιο των μεταβαλλόμενων κοινωνικών αναγκών της ραγδαία αναπτυσσόμενης επιστήμης και τεχνολογίας. Παράλληλα, επιδιώκει την προώθηση και διεξαγωγή της έρευνας συμβάλλοντας στην πρόοδο της Κοινωνικής Εργασίας, ως εφαρμοσμένης κοινωνικής επιστήμης, αλλά και στην αντιμετώπιση των κρίσιμων κοινωνικών προβλημάτων και της αναπτυξιακής διαδικασίας της χώρας.
Το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος έχει καταρτιστεί με βάση τα πρότυπα προγράμματα σπουδών που προτείνουν διεθνείς οργανισμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σχολών Κοινωνικής Εργασίας (EASSW) και η Διεθνής Ομοσπονδία Κοινωνικής Εργασίας (IFSW) και λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, σύμφωνα με το Π.Δ.: 50, ΦΕΚ 23, τ. Α, 26.1.1989. Μπορούν να εργαστούν σε ένα ευρύτατο φάσμα κοινωνικών υπηρεσιών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα (Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Παιδικής Προστασίας, Υγείας, Ψυχικής Υγείας, Εκπαίδευσης, Ειδικής Αγωγής, Αναπηρίας, Απεξάρτησης, Επιμελητών Ανηλίκων, Φυλακών, Μεταναστών, Προσφύγων, κ.ά.) και να παρέχουν υπηρεσίες ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Στο Τμήμα λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια ένα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (120 πιστωτικών μονάδων – διετούς διάρκειας) με τίτλο «Κοινωνική Εργασία» (Master of Social Work) με δύο κατευθύνσεις:
- Κλινική Κοινωνική Εργασία με Παιδιά, Εφήβους και Οικογένεια
- Κοινοτική Κοινωνική Εργασία
Η συνολική διάρκεια του νέου Προγράμματος Σπουδών είναι οκτώ (8) εξάμηνα. Προσφέρονται συνολικά 52 μαθήματα, εκ των οποίων τα 34 είναι υποχρεωτικά και τα 18 κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά (Ε, ΣΤ, Ζ, Η εξάμηνο). Από αυτά, οι φοιτητές οφείλουν να επιλέξουν τα 8 (ή τα 6 και τη συγγραφή πτυχιακής εργασίας)
Για τη λήψη πτυχίου απαιτούνται:
- Η συμπλήρωση 240 πιστωτικών μονάδων – ECTS.
- Η επιτυχής παρακολούθηση:
i. είτε σαρανταδύο (42) μαθημάτων χωρίς τη συγγραφή Πτυχιακής Εργασίας, εκ των οποίων 34 υποχρεωτικά και 8 επιλογής
ii. είτε σαράντα (40) μαθημάτων) και επί πλέον συγγραφή Πτυχιακής Εργασίας (που αντιστοιχεί σε 2 μαθήματα), δηλ. συνολικά 42 μαθήματα εκ των οποίων 34 υποχρεωτικά, 6 επιλογής και Πτυχική Εργασία.
Σε κάθε μάθημα αναλογεί συγκεκριμένος φόρτος εργασίας και πιστωτικές μονάδες
Μαθησιακά αποτελέσματα
Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας με το προτεινόμενο Πρόγραμμα Σπουδών, οι απόφοιτοι:
- Θα έχουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών γνώσεων και προσεγγίσεων για την κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς και των κοινωνικών προβλημάτων στο σύγχρονο ελληνικό και ευρωπαϊκό περιβάλλον.
- Θα έχουν επαρκή κατάρτιση για την επαγγελματική άσκηση της Γενικής / διαμεθοδικής Κοινωνικής Εργασίας (μοντέλα και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων σε επίπεδο ατόμου, οικογένειας, ομάδας, οργανισμού και κοινότητας), με ιδιαίτερη έμφαση στις ανάγκες των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
- Θα έχουν ενστερνιστεί τις αρχές και τις αξίες της Κοινωνικής Εργασίας.
- Θα έχουν καλλιεργήσει την κριτική ικανότητα που απαιτείται για το σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής και τον ρόλο της Κοινωνικής Εργασίας.
- Θα έχουν εφοδιαστεί με γνώσεις και δεξιότητες για τη διεξαγωγή έρευνας, την αξιολόγηση της επαγγελματικής πρακτικής, καθώς και για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΆΡΘΡΑ