Το Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου ιδρύθηκε το 1999 και δέχθηκε για πρώτη φορά φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 2000-2001. Αποτελεί το ένα από τα δύο ελληνικά πανεπιστημιακά τμήματα που υπηρετούν την επιστήμη της Γεωγραφίας, ένα δυναμικό κλάδο που τοποθετείται στην τομή των φυσικών και κοινωνικών επιστημών.
Αποστολή του Τμήματος Γεωγραφίας είναι :
(i) η προώθηση της επιστήμης της Γεωγραφίας,
(ii) η παροχή σπουδών υψηλής ποιότητας, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, συνδυάζοντας τις επιστημονικές αρχές και θεωρίες της Επιστήμης της Γεωγραφίας με την κατανόηση των προβλημάτων των απαιτήσεων και των αναγκών της κοινωνίας,
(iii) η ανάπτυξη βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας σε τομείς της Γεωγραφίας σε διεθνές επίπεδο
(iv) η διασφάλιση του κατάλληλου ακαδημαϊκού περιβάλλοντος ώστε φοιτητές, ερευνητές και προσωπικό να αξιοποιήσουν κατά το βέλτιστο τρόπο τις δυνατότητές τους.Το Τμήμα προσφέρει ένα Προπτυχιακό και ένα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών.
Το Τμήμα διαθέτει 17 μέλη ΔΕΠ, με αναγνωρισιμότητα στον ακαδημαϊκό χώρο και έντονη παρουσία στον χώρο της έρευνας. Παράλληλα με την ανάπτυξη της γνώσης, στο Τμήμα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του Τμήματος, έχει εκπονηθεί σημαντικός αριθμός ερευνητικών προγραμμάτων σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η προώθηση και προβολή της ερευνητικής δραστηριότητας γίνεται μέσα από δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και με τη συμμετοχή του επιστημονικού προσωπικού του Τμήματος και των φοιτητών σε διεθνή συνέδρια.
Στόχος του Τμήματος είναι μέσα από τη συνεχή, συνεπή και ποιοτική λειτουργία του, να επιτύχει, πρώτον, την εμπέδωση του αντικειμένου της Γεωγραφίας ως επιστημονικό πεδίο κομβικής σημασίας στην ευρύτερη Ακαδημαϊκή κοινότητα και την ελληνική κοινωνία, και δεύτερον, την ανάδειξη του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου ως πρότυπο γεωγραφικής εκπαίδευσης και έρευνας ανταποκρινόμενο στις ανάγκες τις σύγχρονης κοινωνίας.
Τον Δεκέμβριο του 2013, το Τμήμα Γεωγραφίας αξιολογήθηκε σύμφωνα με το Νόμο 3374/2005 από πενταμελή Εξωτερική Επιτροπή Αξιολόγησης. Η ιδιαίτερα θετική Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης (διαθέσιμη στο σύνδεσμο http://www.hqaa.gr/external/HUA_Geography_2013.pdf) πιστοποιεί το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο του προγράμματος σπουδών, εξαίρει την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού και αναγνωρίζει τη δυναμική του παραγόμενου ερευνητικού έργου.
Ο προπτυχιακός κύκλος σπουδών διαρκεί 8 εξάμηνα και αποτελείται από δύο φάσεις.
Η πρώτη φάση καλύπτει τα 5 πρώτα εξάμηνα σπουδών. Σε αυτή τη φάση προσφέρονται αποκλειστικά υποχρεωτικά μαθήματα. Πρόκειται για μαθήματα υποδομής τα οποία εισάγουν τους φοιτητές στις ουσιώδεις έννοιες της γεωγραφίας και τους βοηθούν να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες.
Η δεύτερη φάση η οποία καλύπτει τα τρία τελευταία εξάμηνα σπουδών αποτελείται κυρίως από μαθήματα επιλογής. Πρόκειται για μαθήματα εμβάθυνσης, τα οποία ομαδοποιούνται στις εξής θεματικές: (α) φυσική γεωγραφία, (β) ανθρώπινη γεωγραφία, (γ) σχεδιασμός του χώρου και (δ) γεωπληροφορική. Ειδικά στο ΣΤ’ εξάμηνο, προσφέρεται ένα υποχρεωτικό μάθημα, το Συνθετικό Γεωγραφικό Θέμα, που αποσκοπεί στη σύνθεση γνώσεων από διαφορετικά μαθήματα και αποτελεί συνδυασμό ασκήσεων γραφείου και πεδίου.
Κατά τη διάρκεια των ΣΤ’, Ζ’ ή Η’ εξαμήνων δίνεται, σε όσους φοιτητές το επιθυμούν, η δυνατότητα πρακτικής άσκησης σε επιλεγμένους φορείς.
Για την απόκτηση πτυχίου απαιτείται η επιτυχής ολοκλήρωση 32 υποχρεωτικών και 13 μαθημάτων επιλογής καθώς και η εκπόνηση πτυχιακής εργασίας. Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης της πτυχιακής εργασίας με 4 μαθήματα επιλογής, οποιουδήποτε εξαμήνου.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΆΡΘΡΑ