To Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών (ΤΜΣ) του Παν/μιου Αιγαίου στη Ρόδο και το Πανεπιστήμιο Uninettuno, (Ρώμη, Ιταλία) οργανώνουν και σχεδιάζουν από κοινού από το ακαδημαϊκό έτος 2020 (Σεπτ.) εντατικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο «ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ» τριών εξαμήνων με 90 πιστωτικές μονάδες (ECTS), στην ελληνική και με εξαίρεση ελάχιστες διαλέξεις στην αγγλική γλώσσα, από αλλοδαπούς επιστήμονες.
Βασικό μέρος του αντικειμένου θεραπεύεται εισαγωγικά στα προπτυχιακά μαθήματα κυρίως μέσα από την Κατεύθυνση Αρχαιολογίας μαζί με τα εργαστήρια Αρχαιομετρίας και Περιβαλλοντικής Αρχαιολογίας από το 1999. Αποτελεί αναμενόμενη συνέχεια στο ΤΜΣ και το Παν/μιο Αιγαίου που επίσημα πρωτο-θεσμοθέτησε τις αρχαιολογικές επιστήμες στην αρχαιολογία και ιστορία τέχνης, αλλά και το αποτέλεσμα μεγάλης εμπειρίας που συσσωρεύτηκε από τα Δια Βίου Προγράμματα (εξ αποστάσεων) στο ίδιο θέμα, τις ερευνητικές εργασίες, τις διπλωματικές εργασίες και τα διδακτορικά στο αντικείμενο αυτό, αλλά και τις διεθνείς συνεργασίες και διεθνή συνέδρια και σεμινάρια που ανέπτυξε. Γι’ αυτό συμμετέχουν αρκετοί γνωστοί αλλοδαποί επιστήμονες είτε ως διδάσκοντες ή ως συμβουλευτική επιτροπή & εξωτερική αξιολόγηση του Προγράμματος.
Η εξ αποστάσεως διδασκαλία οργανώνεται εξ ολοκλήρου από το Ιταλικό Πανεπιστήμιο που είναι κορυφαίο στην εξ αποστάσεως μαθησιακή διδασκαλία. Το πρώτο παγκοσμίως portal όπου η διδασκαλία πραγματοποιείται σε έξι γλώσσες
Επιστημονικό Αντικείμενο Π.Μ.Σ.
Στο κοινό εντατικό ΠΜΣ γίνονται δεκτοί/ες πτυχιούχοι Τμημάτων: Πολυτεχνικών Σχολών, Τμημάτων Θετικών Επιστημών, Γεωπονικών, Μεσογειακών Σπουδών, Ανοιχτων Πανεπιστημίων, Φιλοσοφικών και Παιδαγωγικών Σχολών Πανεπιστημίων, της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι Τμημάτων συναφούς γνωστικού αντικειμένου των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων του Οδηγού Σπουδών.
Το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα απευθύνεται:
i. σε εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες της εκπαίδευσης,
ii. σε στελέχη οργανισμών και επιχειρήσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που ασχολούνται με την αρχαιολογία και πολιτιστική κληρονομιά,
iii. πτυχιούχους επιστήμονες / ερευνητές θετικών ή/και ανθρωπιστικών σπουδών για υλοποίηση προγραμμάτων εικονικής αρχαιολογίας, μουσειολογίας, πολιτιστικό τουρισμό, συντήρηση, αναπτυξιακά έργα αρχαιολογικού περιεχομένου και εκπόνηση διδακτορικού.Επιδίωξη είναι μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση του πολιτιστικού ιστορικο-αρχαιολογικού παρελθόντος.
Στόχοι Π.Μ.Σ.
Αναλυτικά οι στόχοι του προτεινόμενου Κοινού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών είναι:
Σε θεωρητικό επίπεδο, η παραγωγή και μετάδοση επιστημονικής γνώσης στους τομείς της εφαρμοσμένης σύγχρονης τεχνολογίας στην αρχαιολογία δια βίου μάθησης, της εκπαίδευσης νέων πτυχιούχων και ενηλίκων και της ηλεκτρονικής μάθησης, καθώς και τη μεθοδολογία επιστημονικής έρευνας στο χώρο της αρχαιομετρίας, της αρχαιολογίας ΝΑ Μεσογείου και Μ.Ανατολής, ψηφιακής αρχαιολογίας, βασικών αρχών συντήρησης και διαχείρισης αρχαιοτήτων ως εκπαίδευση και επιμόρφωση.
Σε επίπεδο επαγγελματικής πρακτικής, η απόκτηση γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων απαραίτητων για την ανάπτυξη και υλοποίηση πρότυπων αρχαιολογικών προγραμμάτων και ψηφιακής κληρονομιάς στην εκπαίδευση, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Αιγαίου, αλλά και στην παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά. Με εφαρμογές στην κοινωνία της πληροφορίας, σε εκπαιδευτικά προγράμματα και συστήματα δια βίου μάθησης (επιμόρφωσης, κατάρτισης, επαγγελματικής ανάπτυξης, κ.ά.), μέσω της εφαρμογής των πλέον σύγχρονων μεθόδων και πρακτικών από το χώρο των νέων τεχνολογιών και την διαχείριση και συντήρηση αρχαιολογικών ευρημάτων, με σκοπό την αξιοποίησής τους στην διερεύνηση, τεκμηρίωση, ανάδειξη, τοπική, περιφερειακή και εθνική αειφόρο ανάπτυξη και εκπαιδευτικές διαδικασίες. Απώτερος στόχος η αξιοποίηση του πολιτισμικού αποθέματος των αρχαίων πολιτισμών και της πολιτιστικής κληρονομιάς, με την χρήση σύγχρονων προσεγγίσεων στις ανασκαφές, τη θεωρητική ερμηνεία και τη διεπιστημονική μελέτη των ευρημάτων μέσω των φυσικών επιστημών και της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας.
Το παρόν Κοινο Μαστερ είναι ανταγωνιστικό διοτι: α) είναι προσιτό σε πτυχιούχους θετικών και ανθρωπιστικών σπουδων, β) γίνετε εκμάθησης ‘εργαλειων’ για την εφαρμογη τους στην πράξη με δυνατότητα εξ αποστάσεως χωρις έκπτωση στην ποιότητα, γι’ αυτο και όντως ειναι εντατικό Πρόγραμμα, γ) έχει διεπιστημονικο χαρακτήρα και καλύπτει το μέγιστο εύρος του γνωστικου αντικειμενου αρχαιομετριας ή αρχαιολογικών επιστημών με την ευρεία έννοια, δ) εντάσσει στην διπλωματικη εργασια μετρησιμες ποσοτητες και οργανολογιες ή/και ποσοτικες στατιστικες επεξεργασιες κριτικών επιθεωρησεων, ωστε μερικως αλλα ουσιαστικά να εξοικειώνονται με την οργανολογια και επεξεργασια των δεδομενων, ε) εξυπηρετεί το εξ αποστασεως ολους τους πτυχιούχους (οικονομικοί, εργασιακοί, οικογενειακοί λογοι).Συνοπτικά:
• Παροχή εξειδικευμένων γνώσεων και μεθοδολογιών στους τομείς της εφαρμογης νεων τεχνολογιων στην πολιτισμική κληρονομιά
• Ανάπτυξη ακαδημαϊκών ικανοτήτων και δεξιοτήτων των αποφοίτων
• Εφαρμογή των ανωτέρω γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, μέσω των μαθησιακών διαδικασιών διδασκαλίας, φροντιστηριακών ασκήσεων, εργασιών και ερευνητικών εργασιών κλπ.
• Ενδυνάμωση των δεξιοτήτων επικοινωνίας, συνεργασίας και διαχείρισης υποχρεώσεων του φοιτητικού δυναμικού μέσω ομαδικών chat, συνεργατικών μορφών ακαδημαϊκής μελέτης και ακαδημαϊκών εργασιών με τους καθηγητές και tutors.Στα μαθησιακά αποτελέσματα το κοινο ΠΜΣ στοχεύει:
1. να εξοπλίσουν τους σπουδαστές με ένα ισχυρό υπόβαθρο στο πρότυπο αλλά ευρύ διεπιστημονικό βασικό πρόγραμμα σπουδών των θεμάτων των αρχαιολογικών επιστημών.
2. να παρέχει στους φοιτητές μια σταθερή αντίληψη των πολιτιστικών, ψηφιακών, τεχνολογικών, διαχειριστικών, οικονομικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών δυνάμεων που παράγουν βιωσιμότητα, διαμορφώνοντας τις παγκοσμιοποιημένες τάσεις του κόσμου στον 21ο αιώνα, όπως φαίνεται από τη δομή και τη λειτουργία του πολιτιστική κληρονομιά, αρχαιολογική και τουριστική «βιομηχανία».
3. να παρέχει μια θεμελιώδη και συμφραζόμενη προσέγγιση στην εκτίμηση των αρχαιομετρικών εργαλείων και των σχετικών κοινωνικοοικονομικών και εκπαιδευτικών θεμάτων.
4. να εξηγηθεί το περιβάλλον της πολιτιστικής κληρονομιάς στο οποίο οργανώνονται οι αρχαιολογικές εταιρίες και η αγορά πολιτιστικής κληρονομιάς και να απαντηθούν τα βασικά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο συμβάλλουν στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας και του κόσμου.
5. να παράσχει μια καινοτόμο προσέγγιση “hands-on” σε οδηγίες από μια ειδική ομάδα αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες στους τομείς τους στην επιτόπια εργασία των Δελφών.
6. να παρέχει μια καλή βάση για μια ποικιλία σταδιοδρομιών σε μια σειρά από αναπτυξιακές και διοικητικές λειτουργίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.Αίτηση 2020
Κάθε υποψήφιος φοιτητής πρέπει να συμπληρώσει τα συνημμένα 2 έγγραφα και να τα υποβάλει στον καθηγητή Ιωάννη Λυριντζή μέσω email στο [email protected] μαζί με τα ακόλουθα έγγραφα:
- Πτυχίο
- Αναλυτική βαθμολογία
- Μία ακαδημαϊκή συστατική επιστολή
- Αντίγραφο Αστ. Ταυτότητας ή διαβατηρίου
- Μία φωτογραφία μεγέθους διαβατηρίου &
- Βιογραφικό σημείωμα
Τα επικυρωμένα αντίγραφα του πτυχίου Bachelor και αναλυτικής βαθμολογίας θα ζητηθούν επίσης να σταλούν αργότερα ταχυδρομικώς.
Εγγραφές: 6 Αυγούστου – 25 Σεπτεμβρίου 2020
Α ΕΞΑΜΗΝΟ
- Ενότητα 1 ΠΡΟΗΓΜΕΝΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΜΕΤΡΙΑ (Ανάλυση, Χρονολόγηση) – 7 ECTS
- Ενότητα 2 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ & ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ – 6 ECTS
- Ενότητα 3 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ – 6 ECTS
- Ενότητα 4 ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ (3D) ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ – 6 ECTS
- Ενότητα 5 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ – 7 ECTS
Β ΕΞΑΜΗΝΟ
- Ενότητα 6 ΒΙΟΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ – ΓΕΩΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ – ΑΡΧΑΙΟΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ – 7 ECTS
- Ενότητα 7 ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗΣ & ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ & ΑΝΟΡΓΑΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ – 7 ECTS
- Ενότητα 8 ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ: ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΜΕΤΡΗΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ – 7 ECTS
- Ενότητα 9 ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΦΟΡΗΤΗΣ ΟΡΓΑΝΟΛΟΓΙΑΣ – 7 ECTS
Γ ΕΞΑΜΗΝΟ
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Μάστερ) με τίτλο: «ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ» στοχεύει στην εμβάθυνση και διεπιστημονική κατάρτιση σε ζητήματα ανωτέρου Κύκλου (δηλ. μετά τις βασικές προπτυχιακές σπουδές) σε τέσσερις άξονες.
α) Αρχαιομετρία ή Αρχαιολογικές Επιστήμες
β) 2Δ & 3Δ ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση πολιτιστικής κληρονομιάς
γ) Συντήρηση αρχαιολογικών ευρημάτων, προληπτική και σωστική επέμβαση
δ) Διαχείριση αρχαιοτήτων και πολιτισμικών αγαθών
Οι Διπλωματικές εργασίες εκτελούνται σε ακαδημαϊκούς χώρους και ερευνητικά ιδρύματα και είναι οργανολογικής κατεύθυνσης ή με χρήση λογισμικού στους άξονες του μεταπτυχιακού.
Τα μαθήματα θα γίνονται σε μηνιαία βάση ανά ενότητα (από τις 9 ενότητες). Η κάθε ενότητα έχει 10 μαθήματα. Τα OnLine μαθήματα θα είναι βιντεοσκοπημένα. Όποτε θέλει ο υποψήφιος τα παρακολουθεί μαζί με την ύλη και το εκπαιδευτικό υλικό. Σε κάθε μάθημα εκτελεί το τεστ αξιολόγησης που αποτελείται από ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών με αυτόματη βαθμολογία επιτυχία. Ερωτήσεις (με γραπτό μήνυμα) γίνονται για τυχόν απορίες που μπορεί να διευκρινιστούν και τηλεφωνικά. Σε κάθε Ενότητα θα υπάρχει μία (1) Εργασία (essay), ένα κείμενο ορισμένου αριθμού λέξεων, Οι γραπτές εξετάσεις θα γίνονται στη Ρόδο, εκτός αν λόγοι κορονοϊού επιβάλλεται η εξ αποστάσεως εξέταση.
Στα δια ζώσης έχουμε 1-2 Παρ-Σαβ-Κυρ στη Ρόδο και 5 ημέρες Αθήνα.
Η ημερομηνία για τα δια ζώσης μαθήματα θα γνωστοποιηθεί με την έναρξη του μεταπτυχιακού.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΆΡΘΡΑ
At the beginning, I was still puzzled. Since I read your article, I have been very impressed. It has provided a lot of innovative ideas for my thesis related to gate.io. Thank u. But I still have some doubts, can you help me? Thanks.
Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.