Στόχος του Τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών είναι η παροχή υψηλής ποιότητας ανώτατης εκπαίδευσης στους φοιτητές και τις φοιτήτριες για την απόκτηση επιστημονικών γνώσεων και ανάπτυξη ικανοτήτων καταλλήλων για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία ως «παιδαγωγοί της πρώιμης παιδικής ηλικίας»
Επιδίωξη του Τμήματος είναι η άριστη ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου και η προσφορά του στο χώρο της αγωγής και φροντίδας και της ολόπλευρης ανάπτυξης βρεφών και νηπίων.
Η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης είναι οκτώ (8) εξάμηνα.
Αποστολή – Στόχοι
Το περιεχόμενο σπουδών του τμήματος καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της εφαρμογής γνώσεων και μεθόδων που αφορούν την αγωγή και φροντίδα βρεφών και παιδιών προσχολικής ηλικίας.
Αποστολή του τμήματος είναι:
- η προαγωγή της ανάπτυξης και της μετάδοσης των γνώσεων στις επιστήμες της ημερήσιας αγωγής και φροντίδας βρεφών και παιδιών προσχολικής ηλικίας με τη διδασκαλία και την εφαρμοσμένη έρευνα και
- η παροχή στους φοιτητές των απαραίτητων εφοδίων που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη.
- να παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις στον επιστημονικό και εκπαιδευτικό τομέα,
- να αναπτύσσει διεθνείς συνεργασίες με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού,
- να συνεργάζεται με βρεφονηπιακούς σταθμούς και άλλους φορείς οι οποίοι σχετίζονται με το γνωστικό αντικείμενο του τμήματος,
- να χρησιμοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες στην εκπαίδευση,
- να διεξάγει έρευνα,
- να διευκολύνει τους φοιτητές στην ανάπτυξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων που θα τους καταστήσουν ικανούς να είναι ανταγωνιστικοί σε εθνικό, και διεθνές περιβάλλον,
- να προετοιμάζεται για να είναι δεκτικό σε αλλαγές σύμφωνα με τις μεταβαλλόμενες εκπαιδευτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες σε περιφερειακό, εθνικό και διεθνές περιβάλλον,
- να προετοιμάζεται για τη διασφάλιση και βελτίωση της ποιότητάς του.
Οι σπουδές διαρκούν οκτώ εξάμηνα. Τα επτά πρώτα εξάμηνα οι φοιτητές φοιτούν στο Τμήμα και παρακολουθούν μαθήματα θεωρητικά και εργαστηριακά. Στο όγδοο εξάμηνο ασκούνται στο επάγγελμα και εκπονούν πτυχιακή εργασία. Για να καταστεί πτυχιούχος, ο φοιτητής πρέπει:
1. Να έχουν παρέλθει οκτώ εξάμηνα σπουδών από την ημέρα της πρώτης εγγραφής του στο Τμήμα.
2. Να έχει εκπληρώσει με επιτυχία τις υποχρεώσεις του σε ότι αφορά τα μαθήματα, την άσκηση στο επάγγελμα καθώς και την πτυχιακή εργασία. Οι όροι και οι προϋποθέσεις φοίτησης στο Τμήμα διέπονται από τις διατάξεις του Εσωτερικού Κανονισμού του ΤΕΙ Ηπείρου ΦΕΚ 316/10-3-2005 Αριθ. 23267/Ε5.
Περιεχόμενο Σπουδών
Κατά τα πρώτα εξάμηνα σπουδών, τα μαθήματα Γενικής Υποδομής δίνουν ένα βασικό επιστημονικό πλαίσιο προσανατολισμένο στις θεματικές περιοχές του Τμήματος. Τα μαθήματα αυτά είναι οχτώ (8) και αντιπροσωπεύουν το 20% του συνόλου των προσφερόμενων μαθημάτων που απαιτούνται για την λήψη του πτυχίου και όλα είναι Υποχρεωτικά.Οι σπουδές περιλαμβάνουν και μαθήματα Διοίκησης, Οικονομίας, Νομοθεσίας και Ανθρωπιστικών Σπουδών (ΔΟΝΑ). Τα μαθήματα αυτά είναι τέσσερα (4) εκ των οποίων τα δύο (2) είναι Υποχρεωτικά και τα δύο (2) Επιλογής Υποχρεωτικά. Για τη λήψη πτυχίου απαιτούνται τρία (3) από αυτά και αντιπροσωπεύουν το 10% στο σύνολο των προσφερόμενων μαθημάτων. Στο νέο Π.Σ. προσφέρονται 14 μαθήματα Ειδικής Υποδομής εκ των οποίων τα 12 είναι Υποχρεωτικά και τα δύο (2) Επιλογής Υποχρεωτικά, ήτοι 34% του συνόλου των μαθημάτων. Στα τελευταία εξάμηνα σπουδών, διδάσκονται κυρίως τα μαθήματα Ειδικότητας τα οποία εφοδιάζουν τους φοιτητές με εξειδικευμένες γνώσεις. Τα μαθήματα αυτά είναι 16 και αντιπροσωπεύουν το 36% των προσφερόμενων μαθημάτων του τμήματος , εκ των οποίων τα 12 είναι Υποχρεωτικά και τα δύο (2) Επιλογής Υποχρεωτικά. Τα Υποχρεωτικά μαθήματα είναι 36 και αντιπροσωπεύουν το 92,30% του συνόλου των προσφερόμενων μαθημάτων.
Τα μαθήματα που περιέχονται στο Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος έχουν μία από τις παρακάτω μορφές:
- Μικτά μαθήματα (Μ.Μ.)
- Εργαστηριακά μαθήματα (E.M.)
- Θεωρητικά μαθήματα (Θ.Μ.)
- Ασκήσεις Πράξης (Α.Π.)
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΆΡΘΡΑ