Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ιδρύθηκε το 2019 σύμφωνα με τον Νόμο 4610/07.05.2019, που αφορά τις Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΦΕΚ υπ’ Αριθμ. 4610/07.05.2019, Τεύχος 70, Άρθρο 13, Παράγρ 1, α). Το ακαδημαϊκό έτος 2019-2010 είναι η πρώτη φορά που θα υποδεχθεί φοιτητές. Το Τμήμα Οικονομικών έχει έδρα την Καστοριά και εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών.
Αποστολή του Τμήματος είναι η καλλιέργεια και η προαγωγή της Οικονομικής Επιστήμης με την ακαδημαϊκή και εφαρμοσμένη διδασκαλία, έρευνα και αναζήτηση. Το Τμήμα παρέχει οικονομική εκπαίδευση υψηλού επιπέδου και έχει δύο κατευθύνσεις: α) Οικονομική Ανάλυση και β) Οικονομική των Επιχειρήσεων
Η παραπάνω αποστολή ολοκληρώνεται καθώς το Τμήμα παρέχει, στους αποφοίτους του δυνατότητες πρόσβασης σε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης αλλά και σε Διδακτορικές Σπουδές σε ελληνικά ή διεθνή πανεπιστήμια.
Το Τμήμα παρέχει οικονομικές σπουδές υψηλού επιπέδου με σύγχρονο Πρόγραμμα Σπουδών σε γνωστικά αντικείμενα τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Εθνικής Οικονομίας αλλά και τις ανάγκες της εγχώριας και παγκόσμιας αγοράς εργασίας. Ως εκ τούτου, οι προοπτικές άμεσης σύνδεσης των αποφοίτων του με την αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές.
Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αναπτύσσει έντονη ερευνητική δραστηριότητα στα κυριότερα σύγχρονα γνωστικά πεδία της Οικονομικής Επιστήμης και έχει ουσιαστική συνεισφορά στην οικονομική έρευνα που διεξάγεται στη χώρα. Παίζει κεντρικό ρόλο στην παραγωγή οικονομικής γνώσης, κριτικής ανάλυσης των οικονομικών σχέσεων και θεσμών καθώς και ερευνητικού έργου το οποίο ενδυναμώνει την ελληνική και την διεθνή βιβλιογραφία επί όλων των θεμάτων που άπτονται των οικονομικών επιστημών.
Ως το μοναδικό τμήμα οικονομικών επιστημών στη Δυτική Μακεδονία, η ερευνητική του δράση είναι στενά συνδεδεμένη και με την περιφερειακή / τοπική αναπτυξιακή διαδικασία. Στα πλαίσια αυτής της δράσης, το τμήμα συνεργάζεται στενά με δημόσιους φορείς, δήμους αλλά και επιχειρήσεις, καθώς μελετά σε εθνικό, περιφερειακό, τοπικό επίπεδο αλλά και κλαδικά την παραγωγή, την ζήτηση, την καινοτομία, την ανάπτυξη, τη μεγέθυνση, την εξωστρέφεια, τους θεσμούς, το εμπόριο, τις οικονομικές σχέσεις, τις υπηρεσίες, και τις αντίστοιχες στρατηγικές που θα οδηγήσουν στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την αριστεία.
Οι υποδομές του Τμήματος είναι σύγχρονες με νεόδμητες κτηριακές εγκαταστάσεις που είναι πλήρως εξοπλισμένες με όλα τα σύγχρονα εκπαιδευτικά μέσα. Διαθέτει πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια με πλήθος πακέτων λογισμικού λογιστικής, logistics, marketing, διαδραστικών πολυμέσων κ.α., αίθουσες διδασκαλίας και αμφιθέατρα που διαθέτουν όλα τα σύγχρονα εποπτικά μέσα (προβολικά, διαδραστικούς πίνακες, ηχητικές εγκαταστάσεις κτλ) καθώς και μία πλούσια σε τίτλους βιβλίων και επιστημονικών περιοδικών βιβλιοθήκη.
Στους φοιτητές που συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση των σπουδών τους απονέμεται ο ακαδημαϊκός τίτλος του πτυχιούχου: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Η φοίτηση στο Τμήμα διαρκεί 8 εξάμηνα. Στα δύο πρώτα έτη σπουδών οι φοιτητές διδάσκονται δεκαοκτώ μαθήματα, τα οποία αφορούν κυρίως τη βασική οικονομική θεωρία και την ποσοτική ανάλυση, καθώς και τα οικονομικά της επιχείρησης. Οι σπουδές στα πρώτα έτη στοχεύουν στην εμβάθυνση στο γνωστικό αντικείμενο, καθώς και την προετοιμασία επιλογής κατεύθυνσης στο τρίτο έτος.
Για τη λήψη πτυχίου απαιτούνται 34 μαθήματα, σύνολο 240 ECTS (European Credit Transfer System). Τα ECTS είναι πιστωτικές μονάδες που μεταφέρονται μεταξύ των τμημάτων και αντιστοιχούν στο φόρτο εργασίας κάθε μαθήματος. Ο απονεμόμενος τίτλος σπουδών είναι 6ου επιπέδου προσόντων του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων Δια Βίου Μάθησης και του Πλαισίου Προσόντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Κατευθύνσεις σπουδών
Το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος παρέχει δύο κατευθύνσεις, οι οποίες συγκροτούνται από δέσμες με μαθήματα επιλογής, στα τελευταία δύο έτη. Οι δέσμες αυτές αποτελούν επί το πλείστον εξειδικεύσεις των μαθημάτων που έχουν διδαχθεί κατά τα προηγούμενα εξάμηνα.
Οι κατευθύνσεις είναι:
- Οικονομική Ανάλυση
- Οικονομική των Επιχειρήσεων
Στο τρίτο έτος, στην έναρξη του 5ου εξαμ., κάθε φοιτητής/τρια επιλέγει μία από τις δύο κατευθύνσεις και εκτός των 2 υποχρεωτικών μαθημάτων ανά εξάμηνο οφείλει να παρακολουθήσει επιπλέον 2 μαθήματα επιλογής ανά εξάμηνο της κατεύθυνσης που επέλεξε. Στην διαδικασία επιλογής μαθημάτων, ο φοιτητής/τρια μπορεί να πιστώσει μαθήματα του προγράμματος Erasmus.
Επαγγελματικό προφίλ των Αποφοίτων
Δεν απαιτείται επαγγελματική κατοχύρωση για την απασχόληση των αποφοίτων του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης. Η φοίτηση στο συγκεκριμένο Τμήμα θέτει τις βάσεις για επιτυχή σταδιοδρομία σε μεγάλους διεθνείς και ελληνικούς Οργανισμούς, επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα, Τράπεζες και χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα της χώρας μας και των χωρών του εξωτερικού και για ακαδημαϊκή σταδιοδρομία τόσο σε ελληνικά όσο και σε ξένα Πανεπιστήμια
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΆΡΘΡΑ