Μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε τα μοναδικά χαρακτηριστικά που διαθέτετε και μετατρέψτε το “μειονέκτημά” σας στο πιο ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα!
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι ένας εσωστρεφής μπορεί να είναι αυτός που τελικά θα τραβήξει την προσοχή ή θα δημιουργήσει αξέχαστες πρώτες εντυπώσεις. Υπάρχει λόγος γι’ αυτό: ενώ οι εσωστρεφείς άνθρωποι είναι ικανοί για να γίνουν αρκετά “θορυβώδεις” όταν νιώθουν άνετα, τείνουν σε νέες καταστάσεις να επεξεργάζονται πολύ προσεκτικά όλα τα δεδομένα που έχουν πριν δώσουν μια απάντηση.
Οι εσωστρεφείς δεν είναι ντροπαλοί (αυτό είναι κάτι άλλο) απλά είναι αρκετά σκεπτικοί. Ακόμα και αυτό όμως, στο πλαίσιο μιας συνέντευξης επιλογής μπορεί να τους οδηγήσει σε προβλήματα. Όσο έμπειροι και αν είστε σε καθήκοντα για τα οποία έχετε αξιολογηθεί, δεν μπορείτε να αγνοήσετε το γεγονός ότι οι recruiters βασίζονται (ασυναίσθητα) για την επιλογή τους στην πρώτη εντύπωση που δημιουργείται κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.
Το ότι είστε εσωστρεφείς δεν σημαίνει ότι είστε ανίκανοι να κάνετε μια καλή πρώτη εντύπωση. Αντίθετα, σημαίνει ότι απλά πρέπει να υιοθετήσετε μια διαφορετική προσέγγιση, ώστε να κάνετε χρήση όλων εκείνων των μοναδικών δεξιότητων και χαρακτηριστικών που διαθέτετε. Ακόμα, χρειάζεται να ακολουθήσετε και κάποια συγκεκριμένα βήματα που θα εξασφαλίσουν ότι είστε όσο προετοιμασμένος χρειάζεται να είστε για να αντιμετωπίσετε τη συνέντευξη επιλογής.
1. Σιγουρευτείτε ότι έχετε αρκετό χρόνο πριν από τη συνέντευξη για να προετοιμαστείτε και να μπείτε στο κλίμα. Αν δουλεύετε, φροντίστε να πάρετε άδεια όλη τη μέρα για να κάνετε και μια τελευταία προετοιμασία και έρευνα. Ταυτόχρονα όμως, φροντίστε να παραμείνετε ήρεμοι και αισιόδοξοι. Και κυρίως, να είστε σίγουροι ότι ξέρετε ακριβώς σε ποια περιοχή πρέπει να πάτε και πώς θα φτάσετε εκεί ώστε να μην χαθείτε ή αργήσετε, καθώς αυτές είναι καταστάσεις που θα σας προσθέσουν επιπλέον άγχος.
2. Σκεφτείτε πέρα από τη δουλειά. Σκεφτείτε την προσωπική επαφή που θέλετε να δημιουργήσετε. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι εσωστρεφείς άνθρωποι τείνουν να συνδέονται με ομάδες ανθρώπων αρκετά άνετα, ενώ οι εξωστρεφείς μπορούν να νιώσουν άνετα όταν βρίσκονται ένας προς έναν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν η συνέντευξη πραγματοποιηθεί με 3 ή 4 συνεντευξιαστές είναι κάτι που αυτόματα θα σας βγάλει εκτός της ζώνης ασφαλείας σας. Γι’ αυτό μην τους σκέφτεστε σαν ένα “πάνελ”.
3. Πάρτε λίγο χρόνο για να δημιουργήσετε οπτική επαφή με κάθε έναν ξεχωριστά καθώς θα τους χαιρετίσετε. Είναι επίσης χρήσιμο να προετοιμάσετε μια μικρή εισαγωγή εκ των προτέρων για να μην υπάρξει αυτή η αμήχανη σιωπή που μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε άβολα. Δεν χρειάζεται πάντα να έχετε μια έτοιμη απάντηση – οι περισσότεροι εσωστρεφείς χρειάζονται λίγο παραπάνω χρόνο για να απαντήσουν. Αντί αυτού μπορείτε να κάνετε εσείς μια ερώτηση , η οποία θα σας δώσει τον απαραίτητο χρόνο για να σκεφτείτε αλλά και θα δείξει στον συνομιλητή σας ότι παρακολουθείτε τη συζήτηση.
4. Μόλις περάσετε το στάδιο του χαιρετισμού θα χρειαστεί να αναφερθείτε στα επιτεύγματά σας. Είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε για όλα εκείνα τα κατορθώματα που διαθέτετε και στις δεξιότητες που έχετε αποκτήσει και μπορούν να προσφέρουν αξία στον εργοδότη σας. Αυτή είναι μια ακόμα ευκαιρία που έχετε για να εντυπωσιάσετε το πάνελ, αλλά φυσικά είστε λίγο άπειροι με τη διαδικασία του να “πουλήσετε” τον εαυτό σας. Όλη αυτή η διαδικασία του να μιλήσετε για τον εαυτό σας σας κάνει να νιώθετε λίγο άβολα. Γι’ αυτό αντί να μιλήσετε για το πόσο σπουδαίοι είστε προσπαθήστε να πλαισιώσετε όλα σας τα επιτεύγματα γύρω από το τι μάθατε από τη διαδικασία εκπλήρωσής τους. Βάλτε τις επιτυχίες σας στο πλαίσιο του τι θα μπορούσατε να επιτύχετε για τον νέο σας εργοδότη και του πώς θα μπορούσατε στη νέα εταιρεία να “χτίσετε” πάνω σε αυτά ώστε να τα κάνετε ακόμα μεγαλύτερα.
Το παρακάτω infographic από το CashNetUSA προσφέρει μια πλήρη εικόνα του πώς μπορεί ένας εσωστρεφής να κάνει μια καλή πρώτη εντύπωση σε συνέντευξη επιλογής και να διατηρήσει αυτή την εντύπωση ως το τέλος της διαδικασίας. Διαβάστε το προσεκτικά, καθώς η προσοχή στη λεπτομέρεια σας χαρακτηρίζει και θα είστε έτοιμοι για να διαπρέψετε στην επόμενη συνέντευξη επιλογής.
Της Αφροδίτης Βογδάνου (afroditi@www.spoudase.gr)
(Προέρχεται από απόδοση στα ελληνικά άρθρου που δημοσιεύθηκε στον ξένο τύπο)