https://www.spoudase.gr/arthra/?p_asid=6&p_asp_data=Y3VycmVudF9wYWdlX2lkPTM3NTg0JnF0cmFuc2xhdGVfbGFuZz0wJmZpbHRlcnNfY2hhbmdlZD0xJmZpbHRlcnNfaW5pdGlhbD0wJmFzcF9nZW4lNUIlNUQ9ZXhhY3QmYXNwX2dlbiU1QiU1RD10aXRsZSZhc3BfZ2VuJTVCJTVEPWNvbnRlbnQmdGVybXNldCU1QmthdGVnb3JpZXNfYXJ0aHJvbl8lNUQlNUIlNUQ9NTQwOSZjdXN0b21zZXQlNUIlNUQ9YXJ0aHJh
Συμβουλές

Ισχύει το πτυχίο μου σε άλλες χώρες;

bookmark

 

Δύο είναι κυρίως οι λόγοι που ίσως χρειαστεί να αναγνωριστούν από άλλη χώρα οι σπουδές σας: όταν σκοπεύετε να συμμετάσχετε σ το πρόγραμμα Erasmus ή κάποιο άλλο πρόγραμμα ανταλλαγών, ή όταν θέλετε να εγκατασταθείτε σε άλλη χώρα για σπουδές ή εργασία.

Ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς ακαδημαϊκών μονάδων (ECTS)

Εάν πρόκειται να μεταβείτε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, το σύστημα ECTS διευκολύνει πολύ την αναγνώριση των σπουδών σας.

Μπορείτε να ζητήσετε μονάδες ECTS για κάθε μάθημα που έχετε παρακολουθήσει επιτυχώς:

1 μονάδα = 25-30 ώρες εργασίας
1 ακαδημαϊκό έτος = 60 μονάδες ECTS

Ωστόσο, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι ελεύθερα να αποφασίσουν πόσες μονάδες ECTS να προσμετρήσουν για τα μαθήματά σας.

Αξιολόγηση/αναγνώριση προσόντων

Οι μονάδες ECTS δεν χορηγούνται για μαθήματα που παρακολουθήσατε στο παρελθόν. Ίσως χρειαστεί να υποβάλετε αίτηση για αξιολόγηση/αναγνώριση προσόντων. Αυτό θα βοηθήσει τόσο εσάς όσο και το πανεπιστήμιο στο οποίο επιθυμείτε να φοιτήσετε να κατανοήσετε το πώς συνδέονται οι προηγούμενες σπουδές σας με τα μαθήματα που προσφέρει.

Ανάλογα με τη χώρα, η αρμοδιότητα της αξιολόγησης των προηγούμενων σπουδών σας μπορεί να ανήκει στο εκπαιδευτικό ίδρυμα, στο υπουργείο Παιδείας ή στον εθνικό φορέα αναγνώρισης ακαδημαϊκών προσόντων ή παροχής σχετικών πληροφοριών.

Για ακριβέστερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με το εθνικό κέντρο πληροφόρησης της χώρας σας ή της χώρας στην οποία σκοπεύετε να μεταβείτε.

Στις χώρες όπου δεν υπάρχουν τέτοια κέντρα, επικοινωνήστε με το υπουργείο Παιδείας.

 

Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email