Δείτε αναλυτικά την Προκήρυξη
Η Ακαδηµία Αθηνών προκηρύσσει διαγωνισµό για τη χορήγηση µίας (1) υποτροφίας µε έναρξη το ακαδηµαϊκό έτος 2017-2018 για µεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό στον κλάδο της Χηµείας, από τα έσοδα του Kληροδοτήµατος Ευθυµίας Μερτσάρη, το γένος Αντ. Κτενά (Υποτροφία Αντωνίου και Ελένης Κτενά).
Οι όροι παροχής των υποτροφιών είναι οι εξής:
1. α) Για την απόκτηση διπλώµατος “Μάστερ”, πλήρους φοίτησης, η υποτροφία δίδεται για ένα (1) ακαδηµαϊκό έτος, εκτός εάν, από σχετικό έγγραφο του Πανεπιστηµίου, βεβαιώνεται ότι η ελάχιστη διάρκεια για τις συγκεκριµένες σπουδές, είναι µεγαλύτερη, οπότε η υποτροφία µπορεί να είναι µέχρι δύο (2) έτη,
β) για την απόκτηση διδακτορικού διπλώµατος η υποτροφία δίδεται για δύο (2) ακαδηµαϊκά έτη µε δυνατότητα παράτασης ένα (1) ακόµη έτος, κατά την ελεύθερη κρίση της Ακαδηµίας Αθηνών, εφόσον ο υπότροφος προσκοµίζει στοιχεία σχετικά µε την πορεία των σπουδών του και τη διαγωγή του, τα οποία να δικαιολογούν την παράταση, και υπό την προϋπόθεση ότι τα έσοδα του κληροδοτήµατος επαρκούν.
Για την περίπτωση που ο υπότροφος λάβει το “Μάστερ” και στη συνέχεια ακολουθήσει έρευνα για τη λήψη διδακτορικού διπλώµατος, θα του χορηγηθεί υποτροφία µέχρι τη συµπλήρωση τριών (3) ετών. Εάν ο υπότροφος έχει αρχίσει τις σπουδές για το πτυχίο Μάστερ ή την εργασία για τη λήψη διδακτορικού διπλώµατος, η υποτροφία καλύπτει το υπόλοιπο αναγκαίο χρονικό διάστηµα.
2. Οι υποψήφιοι υπότροφοι θα πρέπει να έχουν γίνει δεκτοί για µεταπτυχιακές σπουδές σε αναγνωρισµένο Ίδρυµα του εξωτερικού για την πραγµατοποίηση των σπουδών τους. Το Ίδρυµα, στο οποίο θα ειδικευτούν οι υπότροφοι, καθώς και το πρόγραµµα σπουδών τους υπόκεινται στην έγκριση της Ακαδηµίας Αθηνών. Οι υποτροφίες χορηγούνται µόνον για σπουδές πλήρους παρακολούθησης. Αιτήσεις για σπουδές µερικής παρακολούθησης ή εξ αποστάσεως δεν γίνονται δεκτές.
3. Το ποσό κάθε υποτροφίας ορίζεται σε χίλια πεντακόσια ευρώ (1.500,00 €) το µήνα. Επίσης, στους υποτρόφους θα καταβληθούν τα έξοδα µετάβασής τους στην αλλοδαπή, καθώς και τα έξοδα επιστροφής τους µετά τη λήξη των σπουδών τους, καθοριζόµενα µε απόφαση της Συγκλήτου της Ακαδηµίας Αθηνών.
4. ∆εκτοί στο διαγωνισµό γίνονται Έλληνες υπήκοοι ή υπήκοοι κράτους-µέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή υπήκοοι άλλων κρατών ελληνικής καταγωγής, πτυχιούχοι Τµηµάτων Χηµείας και Χηµικής Μηχανικής, ελληνικών Πανεπιστηµίων-Πολυτεχνείων, ή ισοτίµων Πανεπιστηµίων-Πολυτεχνείων κρατών µελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, µε βαθµό βασικού τίτλου σπουδών τουλάχιστον «Λίαν καλώς», εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 36ο έτος της ηλικίας τους µέχρι την ηµεροµηνία έναρξης του διαγωνισµού.
5. Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν γραπτά στα µαθήµατα: α) Γενική και Ανόργανη Χηµεία και β) Φυσικοχηµεία 2 Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν επίσης υποχρεωτικά, γραπτά και προφορικά, στην ξένη γλώσσα διδασκαλίας του Πανεπιστηµίου υποδοχής, προαιρετικά δε, µε αίτησή τους, και σε περισσότερες από µία ξένη γλώσσα. Η επιτυχία στην ξένη γλώσσα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συµµετοχή των υποψηφίων στις εξετάσεις των λοιπών µαθηµάτων.
Δείτε εδώ την υπόλοιπη ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ