Οδηγός Σπουδών
Η Γαλλία είναι η τρίτη χώρα υποδοχής ξένων φοιτητών παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Μάλιστα οι Γάλλοι προσδοκούν σε ενδεχόμενο Brexit να “ευνοηθούν” από τις αλλαγές που θα προκληθούν και στο ακαδημαϊκό επίπεδο.
Σύμφωνα με το ρεπορταζ του spoudase.gr στην Γαλλία για στο ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 σπούδαζαν 2.357 Ελληνες σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά. Μαζί με τα παραπάνω στοιχεία που παρέχει το Campus France, το ίδιο σημειώνει υπάρχει σταθερή αύξηση του αριθμού των ελλήνων φοιτητών τα τελευταία χρόνια. Από 138 το 2010, αυξήθηκε στους 222 το 2014
Όπως αναφέρει το spoudase.gr, δίδακτρα δεν υπάρχουν για τα κρατικά ιδρύματα, πλην ενός τέλους εγγραφής που ξεκινά από 180 ευρώ για προπτυχιακά, 250 ευρώ για μεταπτυχιακά και 320 για διδακτορικό. Στα ιδιωτικά ιδρύματα τα δίδακτρα ξεκινούν από περίπου 5.000 ευρώ και εξαρτώνται από το αντικείμενο σπουδών και τη βαθμίδα πανεπιστημιακών σπουδών.
Μα Γαλλία δεν είναι μόνο το Παρίσι!» λέει ο Mikael Hautchamp, διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης, όταν μιλά για τα γαλλικά πανεπιστήμια και τα σταθερά βήματα που κάνουν στην προσέλκυση Ελλήνων νέων φοιτητών.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Σίνα 31, Αθήνα, τηλ. 210-3398653. E.mail: athenes@campusfrance.org Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλoνίκης, Λεωφ. Στρατού 2 Α. ΤΘ 18103. Θεσσαλονίκη. Τηλ. 2310- 821231. E.mail:
thessalonique@campusfrance.org Ιστοσελίδα στα ελληνικά με on line κατάλογο των γαλλικών προγραμμάτων σπουδών, των προγραμμάτων σπουδών στην αγγλική γλώσσα, των υποτροφιών και με όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τις σπουδές και τη ζωή στη Γαλλία: www.grece.campusfrance.org.
Το Spoudase.gr συγκέντρωσε κάποια από τα καλύτερα Πανεπιστήμια για Προπτυχιακό ή Μεταπτυχιακό
ΣΟΡΒΟΝΗ – La Sorbonne
www.sorbonne.fr
Η Σορβόνη ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα. Σήμερα αποτελείται από τέσσερα πανεπιστήμια που το καθένα με την ειδικότητά του και τη φήμη του για συγκεκριμένα αντικείμενα σπουδών συμβολίζει το απόλυτο κύρος και την ιστορία της γαλλικής ανώτατης εκπαίδευσης.
ΡARIS Ι ΡANTHEON – SORBONNE – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΟΡΒΟΝΗΣ, ΠΑΡΙΣΙ Ι – ΠΑΝΘΕΟΝ.
www.univ-paris1.fr
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Ευρωπαϊκές Σπουδές, Διεθνείς Σχέσεις, Διοίκηση Επιχειρήσεων. Παρέχει υψηλότατου επιπέδου σπουδές κυρίως στους τομείς Δικαίου, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, καθώς και στον τομέα των Ανθρωπιστικών Επιστημών. Σήμερα είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Γαλλίας με 40.000 φοιτητές. ΡARIS ΙΙΙ – SORBONNE ΝOUVELLE –
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΟΡΒΟΝΗΣ ΠΑΡΙΣΙ ΙΙΙ.
www.univ-paris3.fr
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Γλωσσολογία, Συγκριτική Λογοτεχνία, Γαλλική Λογοτεχνία, η Γαλλική ως ξένη γλώσσα. Σπουδές Γαλλικής Φιλολογίας αλλά και άλλων τεσσάρων γλωσσών (Αγγλικής, Ιταλικής, Αραβικής, Ισπανικής) σε υψηλό επίπεδο, με ιδιαίτερη έμφαση στη Διδακτική.
ΡARIS ΙV – ΡARIS SORBONNE
http://www.paris-sorbonne.fr/
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Γαλλική Φιλολογία, Ιστορία, Φιλοσοφία. Προσφέρει υψηλού επιπέδου σπουδές τόσο σε προπτυχιακό όσο και μεταπτυχιακό επίπεδο σε ένα ευρύτατο φάσμα αντικειμένων, ξεκινώντας από την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Φιλολογία, την Αιγυπτιολογία, μέχρι τη Γλωσσολογία, την Κοινωνιολογία, τη Φιλοσοφία και τη μελέτη των περισσοτέρων σύγχρονων γλωσσών και πολιτισμών.
UNIVERSITE RENE DESCARTES PARIS V
www.univ-paris5.fr
Φημίζεται για το υψηλό επίπεδο σύγχρονων νομικών σπουδών, σπουδών ψυχολογίας και ιατρικής αλλά και την αρτιότητα του ερευνητικού του προγράμματος στη Βιοϊατρική.
UNIVERSITE NANTERRE PARIS X
www.u-paris10.fr
Πρόκειται για το κατεξοχήν Οικονομικό Πανεπιστήμιο της γαλλικής πρωτεύουσας, που δίνει στην αγορά δυνατά πτυχία και ισχυρούς μεταπτυχιακούς τίτλους γύρω από χρηματοοικονομικές σπουδές και μάνατζμεντ.
Μεταπτυχιακές σπουδές (Μaster) στη Γαλλία
Στη Γαλλία, ο μεταπτυχιακός κύκλος σπουδών διαρκεί 2 έτη (Μ1 και Μ2). Οι Έλληνες φοιτητές οι οποίοι είναι κάτοχοι ενός πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών, ο οποίος αντιστοιχεί σε 4 έτη σπουδών (Bac+4), μπορούν γενικά να εισαχθούν στο 2ο έτος του Μaster (M2), εφόσον βέβαια πρόκειται για τον ίδιο τομέα σπουδών.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ, ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσετε ;
Αφού επιλέξετε πολλά Μ2, επισκέπτεστε την ιστοσελίδα των πανεπιστημίων και φορτώνετε την ‘’Demande d’admission et de validation des études supérieures en vue d’une 2ème année de Master’’ (αίτηση αποδοχής και ακαδημαϊκής αναγνώρισης με σκοπό την εισαγωγή στο 2ο έτος του Μάστερ). Τη συμπληρώνετε και την αποστέλλετε μαζί με τα υπόλοιπα απαιτούμενα έγγραφα :
– αναλυτική βαθμολογία από το πανεπιστήμιο
– τίτλο σπουδών (αν τον έχετε ήδη αποκτήσει)
και σε περίπτωση που θα σας ζητηθούν:
– απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης γεννήσεως η πιστοποιητικό γεννήσεως
– απολυτήριο Λυκείου
→ μεταφρασμένα από το Υπουργείο Εξωτερικών η από το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
– βιογραφικό σημείωμα (CV)
-lettre de motivation : επιστολή στην οποία εξηγείτε τους λόγους για τους οποίους επιλέγετε το εν λόγω μεταπτυχιακό. Η επιστολή αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική προκειμένου να γίνετε δεκτοί σε κάποιο πανεπιστήμιο.
Είναι επίσης πιθανό να σας ζητήσουν να παρουσιάσετε τα ερευνητικά σας σχέδια, αν έχετε επιλέξει ένα Μάστερ Ερευνητικής Κατεύθυνσης, ή τα σχέδιά σας για την πρακτική άσκηση, αν έχετε επιλέξει ένα Μάστερ Επαγγελματικής Κατεύθυνσης.
Ο γενικός μέσος όρος της βαθμολογίας σας δεν παίζει καθοριστικό ρόλο για την αποδοχή σας. Το πανεππιστήμιο θα λάβει υπόψη τους λόγους για τους οποίους επιλέξατε αυτή την κατεύθυνση στη Γαλλία, το σχέδιό σας, κάθε σχετική με το αντικείμενο σπουδών σας δραστηριότητα, την επαγγελματική σας εμπειρία, τη συμμετοχή σας σε προγράμματα ανταλλαγής (Erasmus) και πρακτικής άσκησης ή σε σεμινάρια.
Θα πρέπει επίσης να προσκομίσετε ένα πιστοποιητικό γλωσσομάθειας της γαλλικής. Όσον αφορά το επίπεδο της γλώσσας που απαιτείται, αυτό ποικίλλει ανάλογα με το πανεπιστήμιο. Γενικά, ζητείται γνώση των γαλλικών σε επίπεδο Β2, σύμφωνα με το Ευρωπαικό Πλαίσιο Αναφοράς . Ωστόσο, σε περίπτωση που γνωρίζετε γαλλικά αλλά δεν διαθέτετε κάποιο πτυχίο, μπορείτε να δώσετε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών ένα τεστ γνώσεων (TCF, TEF), το οποίο γίνεται αποδεκτό από τα γαλλικά πανεπιστήμια.
Καλό θα ήταν να στείλετε τις αιτήσεις σας σε πολλά πανεπιστήμια, καθώς η είσοδος στο Μ2 ποτέ δεν είναι εξασφαλισμένη επειδή τα κριτήρια επιλογής των φοιτητών σε M2 είναι αυστηρά.
Πότε να ξεκινήσετε την διαδικασία ;
Οι ημερομηνίες για την καταβολή των dossiers de candidature διαφέρουν από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο. Συνήθως γίνεται από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο . Προσοχή! Για το πανεπιστήμιο Paris 2 από 15 Οκτωβρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014 για το έτος 2015-2016
Σπουδές στη Γαλλία :τι κόστος ζωής να υπολογίσετε ;
Τα γαλλικά πανεπιστήμια είναι δημόσια, οπότε δε χρειάζεται να καταβάλετε δίδακτρα, παρά μόνο το κόστος εγγραφής το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 256 ευρώ ετησίως για μεταπτυχιακές σπουδές.
Όσον αφορά τη στέγαση, μπορείτε να κάνετε αίτηση από 15/1 μέχρι 15/4 σε μια δημόσια πανεπιστημιακή εστία (www.cnous.fr → Dossier Social Etudiant → https://dse.orion.education.fr/depot/), εκτός από το Παρίσι, όπου ο αριθμός των θέσεων είναι πάρα πολύ περιορισμένος σε σχέση με τη ζήτηση.
Μπορείτε εντούτοις να απευθυνθείτε στις ιδιωτικές φοιτητικές εστίες (www.adele.org).
Επωφεληθείτε από τα επιδόματα στέγασης που προσφέρει το γαλλικό κράτος στους φοιτητές (προσωπικό επίδομα στέγασης-APL, επίδομα κοινωνικής στέγασης-ALS).
Παράλληλα, θα έχετε τη δυνατότητα να γευματίζετε στις πανεπιστημιακές λέσχες.
Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, δεδομένων των φοιτητικών εκπτώσεων σε πολλές περιπτώσεις, το μηνιαίο κόστος ζωής υπολογίζεται κατά μέσο όρο μεταξύ 800 ευρώ στην επαρχία και 1.200 ευρώ στο Παρίσι.
Πως θα κάνω την αίτηση μου για το πρώτο έτος σε γαλλικό πανεπιστήμιο ;
Στη Γαλλία ο πρώτος πανεπιστημιακός τίτλος σπουδών είναι το «Licence», το οποίο αποκτάται μετά από 3 χρόνια. Το πρώτο έτος σπουδών είναι λοιπόν το «L1». Τι χρειάζεται να κάνει κανείς για να ενταχθεί στο L1 ;
Στη Γαλλία, για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο απαιτείται κατοχή του τίτλου «Baccalauréat». Κατά συνέπεια, οι Έλληνες μαθητές πρέπει να προσκομίσουν τον ισότιμο του Baccalauréat τίτλο, δηλαδή το Απολυτήριο Λυκείου (με τις Πανελλαδικές εξετάσεις). Δεν υπάρχει όριο κατώτατης βαθμολογίας.
Παράλληλα, θα πρέπει να προσκομίσετε ένα πιστοποιητικό γλωσσομάθειας της γαλλικής. Όσον αφορά το επίπεδο της γλώσσας που απαιτείται, αυτό ποικίλλει ανάλογα με το πανεπιστήμιο. Γενικά, ζητείται γνώση των γαλλικών σε επίπεδο Β2, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς . Ωστόσο, σε περίπτωση που γνωρίζετε γαλλικά αλλά δεν διαθέτετε κάποιο πτυχίο, μπορείτε να δώσετε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών ένα τεστ γνώσεων (TCF, TEF), το οποίο γίνεται αποδεκτό από τα γαλλικά πανεπιστήμια.
Θα πρέπει επίσης να συντάξετε μια επιστολή στα γαλλικά στην οποία θα αναπτύσσετε τους λόγους για τους οποίους επιλέξατε αυτή την κατεύθυνση στη Γαλλία (lettre de motivation).