Site icon Spoudase.gr

Πάνω από 1.300 φοιτητές παίρνουν υποτροφίες Erasmus Mundus

Πάνω από 1.300 φοιτητές παγκοσμίως εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση των μεταπτυχιακών σπουδών τους

Πάνω από 1.300 φοιτητές παγκοσμίως εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση των μεταπτυχιακών σπουδών τους από φέτος το φθινόπωρο και για τα επόμενα δύο χρόνια μέσα από τα Κοινά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών Erasmus Mundus, που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανάμεσά τους βρίσκονται και 11 Έλληνες φοιτητές, που θα επωφεληθούν από την πρωτοβουλία για τη συμπλήρωση των 30 χρόνων του Erasmus.

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων -για σπουδαστές που επιθυμούν να αρχίσουν το πρόγραμμά τους το φθινόπωρο του 2018- θα είναι ανοικτή μεταξύ Οκτωβρίου 2017 και Ιανουαρίου 2018. Μέχρι σήμερα έχουν επωφεληθεί 21000 φοιτητές από μια υποτροφία Erasmus Mundus Master.

Για το 2017 τα κοινά προγράμματα είναι 100 (40 νέα), αφορούν σε 513 ιδρύματα, και μάλιστα το ένα τρίτο των προγραμμάτων γίνονται σε συνεργασία με ιδρύματα από τις έξι ηπείρους. Ειδικότερα, το νέο ακαδημαϊκό έτος θα επωφεληθούν 1.345 νέοι, που επιπλέον θα μπορούν να συμμετέχουν στις δραστηριότητες της Ένωσης Φοιτητών και Αποφοίτων Erasmus Mundus.

Οι υποτροφίες θα καλύπτουν όλα τα έξοδα φοίτησης των επωφελούμενων, σε τουλάχιστον δύο ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την παρακολούθηση του κοινού ή διπλού μεταπτυχιακού προγράμματος. Τα περισσότερα από τα 100 προγράμματα διαρκούν δύο έτη, και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την αστροφυσική και τη νανοτεχνολογία έως τη χαρτογραφία και την αθλητική δεοντολογία, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Οι φετινές υποτροφίες δόθηκαν σε σπουδαστές και από τις έξι ηπείρους, ενώ οι πέντε πρώτες χώρες αποστολής είναι η Βραζιλία (79), η Ινδία (63), το Ιράν (59), το Μπανγκλαντές (58) και το Μεξικό (49). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι τα 28 κράτη μέλη καθώς και πέντε άλλες χώρες που έχουν υπογράψει το Erasmus+ και πληρώνουν για να συμμετέχουν: Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και Τουρκία. Όλες οι άλλες χώρες του κόσμου είναι χώρες εταίροι, και σε αυτές απευθύνεται το 75% των υποτροφιών. Το υπόλοιπο 25% προορίζεται για σπουδαστές από την ΕΕ και τις άλλες χώρες του προγράμματος.

Κάθε μεταπτυχιακό πρόγραμμα παρέχει επίσης υποτροφίες της ΕΕ για προσκεκλημένους πανεπιστημιακούς με σκοπό να συνεισφέρουν στο πρόγραμμα μέσω της διδασκαλίας ή της έρευνας.

“Οι φοιτητές μέσα σε δύο χρόνια θα έχουν αποφοιτήσει και θα διαθέτουν κατάλληλες γνώσεις και επαγγελματικές δεξιότητες για να ξεκινήσουν ή να ενισχύσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία”, τόνισε ο Tibor Navracsics, Ευρωπαίος επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού.

Όπως ενημέρωσε η Κομισιόν, ο τρόπος με τον οποίο ένας φοιτητής μετακινείται κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών του είναι μοναδικός για το Erasmus Mundus και αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο το μάθημα είναι πλήρως ενσωματωμένο και παρέχεται σε όλα τα ιδρύματα της σύμπραξης.

Το 2017 είναι η 30ή επέτειος του Erasmus το οποίο ξεκίνησε ως πρόγραμμα κινητικότητας για φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και από τότε εξελίχθηκε σε ευρύ πρόγραμμα για την υποστήριξη φοιτητών, μαθητών, εθελοντών, μαθητευόμενων, εκπαιδευτικών, νέων εργαζομένων, αθλητών καθώς και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και άλλων οργανώσεων στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού.

Εφημερίδα Αυγή

Exit mobile version