Ενα μεταπτυχιακό θα σε βοηθήσει να μπεις στην αγορά εργασίας με άλλο «αέρα», όμως πρέπει να βρεις το κατάλληλο.
Το να πάρεις την απόφαση να κάνεις μεταπτυχιακό είναι σίγουρα δύσκολο. Ακόμα πιο δύσκολο το κάνουν και οι ερωτήσεις που σου έρχονται στο μυαλό αμέσως μετά:
1. Ποιο πανεπιστήμιο είναι το καλύτερο;
2. Ποια ειδικότητα να διαλέξω;
3. Ποια είναι η κατάλληλη διάρκεια προγράμματος για τη δική μου ειδικότητα;
4. Πώς ένα μεταπτυχιακό θα βοηθήσει την καριέρα μου
Και πολλά πολλά άλλα. Αν τώρα ξεκινάει το ταξίδι της εύρεσης του κατάλληλου μεταπτυχιακού, αυτά είναι τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσεις.
1. Επέλεξε Πανεπιστήμιο
Το να διαλέξεις το σωστό πανεπιστήμιο για το μεταπτυχιακό σου είναι κρίσιμης σημασίας. Η φήμη του ιδρύματος, η σύνδεση του μεταπτυχιακού με την αγορά εργασίας, η κατάταξη του παγκοσμίως (αν σε ενδιαφέρουν οι σπουδές στο εξωτερικό) και η συνολική του εικόνα είναι κάποια από τα πράγματα που θα πρέπει να αξιολογήσεις. Κάθε πανεπιστήμιο θα βάλει τα δυνατά του να σε προσελκύσει προκειμένου να εγγραφείς σε κάποιο από τα προγράμματα που προσφέρει. Από τη δική σου πλευρά όμως, είναι πολύ σημαντικό να εξετάσεις τη φήμη του πανεπιστήμιου τόσο στο ακαδημαϊκό κομμάτι και στις γνώσεις που θα σου προσφέρει το να φοιτήσεις εκεί όσο και στο να βρεις δουλειά στον τομέα που θέλεις. Γι’ αυτό προσπάθησε να βρεις ένα μεταπτυχιακό το οποίο είναι αναγνωρισμένο στην αγορά εργασίας και παρουσιάζει ταυτόχρονα ποιότητα και συνέπεια στις ακαδημαϊκές του παροχές προς τους σπουδαστές του.
2. Αποφάσισε την ειδικότητα
Και αφού κατέληξες στο πανεπιστήμιο που σε ενδιαφέρει ήρθε η στιγμή να σκεφτείς και την κατάλληλη ειδικότητα για το μεταπτυχιακό σου. Αν θέλεις να κάνεις ένα μεταπτυχιακό στα οικονομικά ποια είναι η ειδικότητα που σε ενδιαφέρει περισσότερο; Η λογιστική; Τα Χρηματοοικονομικά; Μήπως το Μάρκετινγκ; Τι θα έλεγες για Επιχειρηματικότητα; Η επιλογή της κατάλληλης ειδικότητας πρέπει να γίνει με βάση τα ενδιαφέροντα σου. Το να σου αρέσει πραγματικά το αντικείμενο του μεταπτυχιακού σου θα σε βοηθήσει να ανταπεξέλθεις στο πιεστικό πρόγραμμα σπουδών, στις δύσκολες εργασίες και φυσικά να γίνεις επιτυχημένος επαγγελματίας αφού το ολοκληρώσεις.
3. Σκέψου τη διάρκεια του προγράμματος.
Ένας ακόμα πολύ σημαντικός παράγοντας είναι και η διάρκεια του μεταπτυχιακού προγράμματος. Υπάρχουν προγράμματα που μπορεί να είναι για ένα 6-μηνο ή ένα χρόνο, 18 μήνες ή ακόμα και δύο χρόνια. Κατά μέσο όρο, η διάρκεια ενός μεταπτυχιακού αν περιλαμβάνει πρακτική άσκηση ή εκπόνηση πτυχιακής εργασίας είναι 14 μήνες. Επομένως, το να διαλέξεις ένα μεταπτυχιακό που θα έχει διάρκεια μικρότερη του ενός έτους έχει το ρίσκο του να μην αναγνωρίζεται από όλους τους εργοδότες.
4. Μελέτησε το πρόγραμμα σπουδών
Όταν αποφασίσεις ποιο είναι το μεταπτυχιακό που σε ενδιαφέρει, προσπάθησε να έρθεις σε επαφή με τη γραμματεία ή ακόμα και με κάποιον υπεύθυνο καθηγητή του προγράμματος. Κάνε του ερωτήσεις σχετικά με τα γνωστικά αντικείμενα που καλύπτει το πρόγραμμα, με τις πρακτικές αξιολόγησης και τη φιλοσοφία με την οποία δημιουργήθηκε το πρόγραμμα σπουδών . Και φυσικά όποια άλλη απορία έχεις. Όλες αυτές οι πληροφορίες που θα συγκεντρώσεις θα σε βοηθήσουν να κάνεις μια συνειδητή και πλήρως ενημερωμένη επιλογή.
5. Σκέψου τις προοπτικές καριέρας
Το να έχεις ένα μεταπτυχιακό θα σε βοηθήσει να μπεις στην αγορά εργασίας με άλλο «αέρα». Στις μέρες μας, που οι απόφοιτοι πανεπιστημίων είναι πολλοί και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, πρέπει να είσαι κατάλληλα εφοδιασμένος και να έχεις μεγάλη επιμονή. Η πλειοψηφία των φοιτητών θέλουν να βρουν τη δουλειά των ονείρων τους αμέσως μόλις αποφοιτήσουν για να κάνουν απόσβεση και τα χρήματα αλλά και τον κόπο τους. Φυσικά, αυτό για να συμβεί χρειάζεται ένα συνδυασμό των γνώσεων που αποκόμισες από το μεταπτυχιακό σου, των ικανοτήτων που ήδη έχεις και της προσωπικότητάς σου. Όμως, το να βρεις τη δουλειά των ονείρων σου μπορεί να συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων και το να μπορείς να επικοινωνήσεις στους recruiters τη φήμη του μεταπτυχιακού σου και τα εφόδια που σου έδωσε.
Πηγή: Top Universities
Σχετικά άρθρα:
Ποια είναι τα βασικά που πρέπει να σκεφτεί κάποιος για να πάρει την απόφαση να κάνει Μεταπτυχιακό