https://www.spoudase.gr/arthra/?p_asid=6&p_asp_data=Y3VycmVudF9wYWdlX2lkPTM3NTg0JnF0cmFuc2xhdGVfbGFuZz0wJmZpbHRlcnNfY2hhbmdlZD0xJmZpbHRlcnNfaW5pdGlhbD0wJmFzcF9nZW4lNUIlNUQ9ZXhhY3QmYXNwX2dlbiU1QiU1RD10aXRsZSZhc3BfZ2VuJTVCJTVEPWNvbnRlbnQmdGVybXNldCU1QmthdGVnb3JpZXNfYXJ0aHJvbl8lNUQlNUIlNUQ9NTQwOSZjdXN0b21zZXQlNUIlNUQ9YXJ0aHJh
Συμβουλές

Πως να πάρεις αύξηση: Μυστικά από άτομα που το έχουν κάνει

bookmark

 

Συμβουλές για αύξηση στην εργασίας σας

Το να σταθείς μπροστά στο αφεντικό σου και να ζητήσεις αύξηση, μπορεί να σε αγχώνει και να σε κάνει να νιώθεις άβολα. Έχεις τη δυνατότητα όμως με ψυχραιμία και σωστή τακτική να μεγιστοποιήσεις τις πιθανότητες σου να πάρεις αύξηση.

Ευτυχώς το έχουν προσπαθήσει άλλοι πριν από σένα!

Πριν από μερικούς μήνες, η Κλαούντια Τέλες έβγαζε 41.000 δολάρια τον χρόνο δουλεύοντας σε ένα νοσοκομείο με έδρα το Σικάγο. Σήμερα εργάζεται στην ίδια επιχείρηση με άλλο ρόλο, και ο μισθός της είναι κατά 31.000 δολάρια μεγαλύτερος, δηλαδή 72.000 δολάρια.

Όπως αποκαλύπτει μιλώντας στο Business Insider, το μυστικό κρύβεται στη διαπραγμάτευση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης: «Η διαπραγμάτευση είναι μια αγχώδης διαδικασία, γιατί δεν το κάνεις κάθε μέρα, ούτε καν σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση» δηλώνει η 28χρονη. «Αλλά αν παίξεις σωστά τα χαρτιά σου, μια πεντάλεπτη συνομιλία μπορεί να σου φέρει 5.000 ή ακόμα και 10.000 δολάρια στην τσέπη σου το χρόνο».

Η Τέλες, θεωρεί ότι υπάρχουν 7 μυστικά που χρειάζεται να ακολουθήσει ο εργαζόμενος έτσι ώστε να διεκδικήσει με επιτυχία μία πιθανή αύξηση του μισθού του. Για να δούμε ποια είναι αυτά!

Κάντε σωστή έρευνά

Κάντε έρευνα και βρείτε ποιες είναι οι αμοιβές που αντιστοιχούν στη δική σας θέση, μόρφωση και εμπειρία έτσι ώστε μη ζητήσετε ούτε περισσότερα αλλά ούτε και λιγότερα από αυτά που σας αντιστιχούν.

Δώστε έμφαση στο τι θα κερδίσει η εταιρεία από την πρόσληψη σας ή την προαγωγή σας

Για την Τέλες που δούλευε ήδη τρία χρόνια στο νοσοκομείο το να αποδείξει ότι ήταν κατάλληλη για τη θέση για την οποία έκανε αίτηση ήταν αρκετά εύκολο. «Ημουν πραγματικά σε θέση να αποδείξω ότι είμαι το κατάλληλο άτομο για τη συγκεκριμένη θέση και ότι θα μπορούσα να κάνω τη δουλειά μου αποτελεσματικά» δήλωσε. «Τους εξήγησα ότι στη συγκεκριμένη θέση χρειάζονται να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες και η αμοιβή για αυτές τις ενέργειες είναι αυτή».

Εξασκήσου, εξασκήσου, εξασκήσου

Σύμφωνα με τον ειδικό εμπειρογνώμονα Ραμίτ Σέθι σε μια πετυχημένη διαπραγμάτευση του μισθού το 80% είναι η προετοιμασία.

Εκτός από μία σχετική έρευνα σχετικά με το μισθό, τη θέση και την εταιρεία σημαντικό είναι να προβάρετε ξανά και ξανά τη συνέντευξη. Μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός φίλου ή συγγενή οποίος θα αναλάβει τον ρόλο του διευθυντή και θα σας υποβάλει τις ερωτήσεις ή μπορείτε να κάνετε πρόβες μπροστά στον καθρέφτη.

«Βιντεοσκόπησα τον εαυτό μου για δω τη γλώσσα του σώματος μου αλλά και το πως ακουγόταν η φωνή μου» εξηγεί η Τέλες και συμπληρώνει: «Εξασκήθηκα έτσι ώστε το βλέμμα μου και τα χέρια μου να είναι σταθερά. Φρόνησα έτσι ώστε η πλάτη μου να είναι ίσια, να εκπέμπω σιγουριά και αυτοπεποίθηση».

 

Μην αποκαλύπτετε το προηγούμενο μισθό σας

«Ποτέ μου δεν ανέφερα στη συζήτησή τον παλιό μου μισθό» εξηγεί η 28χρονη αν και έκανε τις διαπραγματεύσεις στην ίδια επιχείρηση για την οποία δούλευε ήδη τρία χρόνια. «Ακόμα και όταν ρωτήθηκα από τον διευθυντή απάντησα ότι πρόκειται για μια άλλη θέση με διαφορετικές απαιτήσεις και ως εκ τούτου ο προηγούμενος μου μισθός δεν είχε καμία σχέση με την θέση που τώρα διεκδικούσα».

Εκτός από τον μισθό ζήτα και έξτρα παροχές

Εκτός από τον μισθό που είναι πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μπορείτε να ζητήσετε και άλλες παροχές όπως: ελεύθερες ώρες για επαγγελματικά σεμινάρια, πληρωμένο κινητό και αυτοκίνητο. Πρόκειται για μια εναλλακτική επιλογή σε περίπτωση που ο εργοδότης σας αρνηθεί την αύξηση ή τον μισθό που επιθυμείτε.

Όταν η Τέλες ζήτησε 75.000 δολάρια το χρόνο η εταιρεία συμφώνησε και της έδωσε 72.000. Εκτός από τα 72.000 δολάρια η 28χρονη διαπραγματεύτηκε και πήρε οκτώ επιπλέον ημέρες διακοπών και το 32 ώρες ελευθέριες δηλαδή 4 Παρασκευές για να ολοκληρώσει ένα επαγγελματικό σεμινάριο.

Μην υποχωρείτε από την προσφορά σας

Οταν η Τέλες έκανε την προσφορά της στην εταιρεία και ζήτησε 75.000 δολάρια δεν έλαβε καμία απάντηση για 6 μέρες. «Ανησύχησα» θυμάται. «Σκεφτόμουν: ”Λες να πάρουν την προσφορά τους πίσω”. Αποφάσισα όμως να μη υποχωρήσω».

Να θυμάστε ότι μια επιπλέον αύξηση δεν σημαίνει πολλά για την εταιρεία σημαίνει όμως πολλά για σας

«Μπορεί να είσαι τρομαγμένος και να αναρωτιέσαι αν η προσφορά σου θα γίνει αποδεκτή ή όχι αλλά ειλικρινά πιστέψετε με τα λίγα περισσότερα λεφτά που διεκδικείτε είναι το μικρότερο πρόβλημα για την εταιρεία..Να θυμάστε πως πιο πολύ θα τους κοστίσει να βρουν έναν κατάλληλο υπάλληλο παρά η αύξηση που θα σας δώσουν».

career.gr

Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email