Το Γαλλικό Ινστιτούτο στο Παρίσι ξεκινάει τη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για την περίοδο Απρίλιος 2021 – Απρίλιος 2022 για το πρόγραμμα καλλιτεχνικών διαμονών στη Cité internationale des arts στο Παρίσι.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε καλλιτέχνες που επιθυμούν να αναπτύξουν το καλλιτεχνικό τους έργο και την έρευνά τους στο Παρίσι, για μια περίοδο τριών μηνών, με την προϋπόθεση να υποστηρίζονται από έναν ή περισσότερους πολιτιστικούς εταίρους.
Οι καλλιτέχνες μπορούν να παρουσιάσουν ένα ερευνητικό έργο πάνω σε ένα θέμα της επιλογής τους, που να αφορά τους παρακάτω κλάδους:
Αρχιτεκτονική/τοπίο/πολεοδομία, εικαστικές τέχνες, τέχνες του δρόμου/μαριονέτες, ψηφιακές τέχνες, κόμικς, κινηματογράφος/ταινίες κινουμένων σχεδίων/ δημιουργικό ντοκιμαντέρ, επιμέλεια έκθεσης, χορός, σχέδιο, γραφιστική, λογοτεχνία/ νεανική λογοτεχνία, καλλιτεχνικά επαγγέλματα, μουσική της σύγχρονης εποχής, κλασική και σύγχρονη μουσική, μουσική σε συνδυασμό με εικόνα, (φιλμ και βίντεο παιχνίδι), φωτογράφηση, εικονική πραγματικότητα, θέατρο.
Προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων: 24 Νοεμβρίου 2020 ως τα μεσάνυχτα
Προϋποθέσεις διαμονής
Το Γαλλικό Ινστιτούτο στο Παρίσι διαθέτει στους καλλιτέχνες εργαστήρια-καταλύματα στην Cité internationale des arts στο Παρίσι.
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος χρηματοδοτεί το διεθνές ταξίδι καθώς και το κόστος που σχετίζεται με τη διαμονή του καλλιτέχνη στη Γαλλία (700 ευρώ ανά μήνα διαμονής). Και άλλοι εταίροι μπορούν να συμμετέχουν στην υποστήριξη της διαμονής του καλλιτέχνη.
Διάρκεια διαμονής
3 μήνες
→ 9 Απριλίου 2021 / 3 Ιουλίου 2021
→ 9 Ιουλίου 2021 / 4 Οκτωβρίου 2021
→ 9 Οκτωβρίου 2021 / 4 Ιανουαρίου 2022
→ 10 Ιανουαρίου 2022 / 4 Απριλίου 2022
Πώς μπορώ να κάνω αίτηση;
Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν στην υπηρεσία πολιτιστικής συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου της Ελλάδας στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], υπ’ όψη της Μορφωτικής Ακολούθου.
Ημερολόγιο:
Προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων: 24 Νοεμβρίου 2020 ως τα μεσάνυχτα
Το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδος θα προτείνει τον επιλεγμένο Έλληνα καλλιτέχνη στο Γαλλικό Ινστιτούτο του Παρισιού, το οποίο στη συνέχεια θα ανακοινώσει τα τελικά αποτελέσματα τον Φεβρουάριο 2021.
Ο/η καλλιτέχνης πρέπει:
– να έχει σχετική επαγγελματική δραστηριότητα
– να μιλάει Γαλλικά ή/και Αγγλικά,
– να αποδεικνύει ότι έχει προϋπηρεσία
– να είναι αυτόνομος/η στη διαχείριση της διαμονής του/της
– να μη δεσμεύεται από άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του/της
Δεν υπάρχει όριο ηλικίας.
Συστατικά μέρη του φακέλου:
– Μια σύντομη περίληψη του έργου (10 γραμμές), μία παράγραφο για τους στόχους και τα επιθυμητά αποτελέσματα του έργου
– Στοιχεία επικοινωνίας του καλλιτέχνη
– ένα βιογραφικό σημείωμα σε συνημμένο αρχείο και μια περίληψη του βιογραφικού σε 5 γραμμές
– ένας καλλιτεχνικός φάκελος/ portfolio σε συνημμένο αρχείο (φωτογραφίες, άρθρα στον τύπο, σύνδεσμοι σε ιστοσελίδες όπου παρουσιάζονται έργα του καλλιτέχνη)
– παρουσίαση συγκεκριμένου έργου για την διαμονή σε συνημμένο αρχείο (το πολύ 5 σελίδες)
– μια υπεύθυνη δήλωση που εγγυάται ότι τα έργα που παρουσιάζονται ανήκουν στον υποψήφιο
Εκτός από την αξιολόγηση της επαγγελματικής πορείας του υποψήφιου, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην ποιότητα του έργου, τη σύνδεση του έργου με το Παρίσι και τη γαλλική καλλιτεχνική σκηνή, το προβλεπόμενο πρωτόκολλο εργασίας και τις επαφές που έχουν δημιουργηθεί στη Γαλλία με κέντρα τέχνης, δομές, υποστήριξη και πολιτιστικούς συμβούλους, συμβούλους κ.λπ. Οι φορείς αυτοί έχουν έναν ρόλο συμβουλών, δικτύωσης και υποστήριξης κατά τη διάρκεια και μετά την καλλιτεχνική διαμονή.
— Photo: Aisling McCoy