Συμβουλές για συνέντευξη εργασίας
1. «Θα μας πείτε λίγα λόγια για εσάς;»
Μην ξεγελιέστε, δεν πρόκειται για μία ερώτηση περί ανέμων και υδάτων, που έχει ως στόχο να σπάσει τον πάγο! Στην πραγματικότητα, η συγκεκριμένη ερώτηση εξετάζει την ικανότητά σας να εκφράζεστε με τρόπο σαφή και κατανοητό, παρουσιάζοντας τον εαυτό σας με επαγγελματισμό, λιτότητα και σοβαρότητα.
Προετοιμάστε μία σύντομη περιγραφή, η οποία επικεντρώνεται στην εργασιακή εμπειρία, τα επιτεύγματα, τις σπουδές και τις ιδιαίτερες ικανότητές σας. Στη συνέχεια, παρουσιάστε ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας, τα οποία πρόκειται να θεωρηθούν ως επιπρόσθετα προσόντα. Είστε πολύ αφοσιωμένος ή πολύ οργανωτικός; Ακόμη καλύτερα, εάν το τεκμηριώσετε και μέσα από ένα παράδειγμα! Τέλος, μπορείτε να αναφερθείτε σε πιθανά χόμπι σας, τα οποία υποδηλώνουν ότι είστε ένας δραστήριος και γεμάτος ενδιαφέροντα άνθρωπος.
2. «Ποια είναι τα κύρια μειονεκτήματά σας;»
Στη συνέντευξη εργασίας, οι recruiters επιθυμούν να μάθουν λεπτομέρειες για εσάς, οι οποίες δεν αναγράφονται στο βιογραφικό σας. Μία πολύ συχνή ερώτηση, λοιπόν, επιχειρεί να εμβαθύνει στις αδυναμίες σας. Φυσικά, στην περίπτωση που στοχεύετε σε ένα job interview με προοπτικές, μην προσπαθήσετε να ισχυριστείτε ότι δεν διαθέτετε ελαττώματα άξια λόγου. Εδώ, μία ειλικρινής απάντηση – η οποία, μάλιστα, μαρτυρά αυτογνωσία – είναι απαραίτητη. Ωστόσο, μην το παρακάνετε!
Μην υποπέσετε στο ατόπημα της «δυσφήμισης» του ίδιου του εαυτού σας, κάνοντας αναφορά σε μειονεκτήματα που έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην εργασία σας και ενδέχεται να κοστίσουν την πρόσληψή σας. Αντιθέτως, σκεφθείτε λιγότερο σημαντικές – αλλά υπαρκτές – αδυναμίες σας. Μην σταθείτε μόνο εκεί, όμως! Μιλήστε για την πρόοδο που έχετε σημειώσει ως προς την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων ελαττωμάτων σας, κάνοντας την αυτοκριτική σας και προβάλλοντας προθέσεις αυτό-βελτίωσης.
3. «Γιατί επιθυμείτε να αποχωρήσετε από την τωρινή εργασία σας;»
…ή «Γιατί αποχωρήσατε από την προηγούμενη εργασία σας;». Προσοχή! Σκοπός αυτής της ερώτησης συνέντευξης δεν είναι να λάβει μία απάντηση η οποία εστιάζει στα ψεγάδια του προηγούμενου/τωρινού εργοδότη σας. Μην αποπειραθείτε να κάνετε αρνητικά ή υποτιμητικά σχόλια για την τρέχουσα εργασία σας, διότι αυτό θα χρησιμοποιηθεί εναντίον σας!
Μία καλή ιδέα θα ήταν να επικεντρωθείτε στην ασυμβατότητα μεταξύ των προσωπικών φιλοδοξιών σας και των προοπτικών ή δυνατοτήτων που σας εξασφαλίζει η υπάρχουσα εργασιακή θέση σας. Παράλληλα, θα μπορούσατε να εστιάσετε στις γνώσεις και τις εμπειρίες που έχετε αποκομίσει από την έως τώρα εργασία σας, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη σας προς τους εργοδότες σας.
4. «Γιατί θα θέλατε να εργαστείτε στην εταιρεία μας;»
Μία ικανοποιητική απάντηση στο παρόν ερώτημα προϋποθέτει την προγενέστερη, αναλυτική έρευνα σχετικά με την εταιρεία και τη θέση εργασίας για την οποία κληθήκατε σε συνέντευξη. Αρχικά, μπορείτε να επαινέσετε το κύρος, την ποιότητα προϊόντων/υπηρεσιών, το όραμα, την αποστολή, τις δραστηριότητες και τα brands της εταιρείας. Στη συνέχεια, επισημάνετε το αίσθημα ενθουσιασμού, υπερηφάνειας και ικανοποίησής σας, εάν κατορθώνατε να συμμετάσχετε σε ένα εργασιακό περιβάλλον που προσφέρει ποικίλες ευκαιρίες και δυνατότητες ανάπτυξης των επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων σας.
Επιπλέον, μην παραλείψετε να συνδέσετε το δικό σας επαγγελματικό προφίλ με την εκάστοτε εταιρεία και θέση. Τονίστε το γεγονός ότι μοιράζεστε κοινές αξίες, ενστερνίζεστε τη φιλοσοφία της εταιρείας ή συμβαδίζετε με την κουλτούρα της. Τέλος, υπενθυμίστε ότι ταιριάζετε απόλυτα στον συγκεκριμένο ρόλο εργασίας, καθώς διαθέτετε προσόντα ή/και χαρακτηριστικά τα οποία ανταποκρίνονται άριστα στις απαιτήσεις του.
5. «Σε τι διαφέρετε από τους υπόλοιπους υποψηφίους;»
Ίσως πρόκειται για την πιο σημαντική ερώτηση σε μία συνέντευξη εργασίας! Στην ουσία, αποτελεί μία άλλη εκδοχή της ερώτησης «Γιατί πιστεύετε ότι πρέπει να σας προσλάβουμε;». Παρότι ο recruiter αναζητά τα ανταγωνιστικά σας πλεονεκτήματα, δεν περιμένει από εσάς να προβείτε σε ευθεία σύγκριση με άλλους υποψηφίους. Γι’ αυτό, μην επιδιώξετε να μειώσετε ή υποβιβάσετε τα προσόντα άλλων συνεντευξιαζομένων, αλλά προσηλωθείτε αποκλειστικά στα δικά σας χαρακτηριστικά.
Οδηγός της απόκρισής σας, λοιπόν, θα πρέπει να είναι το job description και τα επιμέρους καθήκοντα της θέσης που διεκδικείτε. Επομένως, θα πρέπει να έχετε εξετάσει λεπτομερώς, από πριν, την περιγραφή της θέσης. Κατά τη διάρκεια της απάντησής σας, με αυτοπεποίθηση, δυναμισμό και σιγουριά, αποδείξτε ότι καλύπτετε πλήρως τις ανάγκες της θέσης. Εμβαθύνετε στο γνωστικό και εμπειρικό σας υπόβαθρο, σε συνδυασμό με τα ισχυρά σημεία της προσωπικότητάς σας. Να θυμάστε ότι η επιχειρηματολογία σας θα πρέπει να συνάδει με τις απαντήσεις σας σε προηγούμενα ερωτήματα, δίχως να δημιουργεί κενά ή αντιφάσεις.
Η κατακλείδα σε μία συνέντευξη!
Η συνέντευξη εργασίας αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψετε, τόσο εσείς όσο και οι recruiters, κατά πόσο εναρμονίζεστε με το εκάστοτε εταιρικό/εργασιακό περιβάλλον. Γι’ αυτό, σε κάθε περίπτωση, αξίζει να είστε πάντοτε ειλικρινείς και, προς το τέλος κάθε interview, να υποβάλλετε και τις δικές σας ερωτήσεις.
career.gr