Site icon Spoudase.gr

Θέλεις πιο Πρακτική και Έξυπνη Σκέψη; Η απάντηση βρίσκεται στα συχνά διαλείμματα!

Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:
-Πώς τα διαλείμματα επηρεάζουν την σκέψη σου.
-Τι μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις τον τρόπο σκέψης που έχεις.

Πρόσφατα στοιχεία αποδεικνύουν πως το να κάνεις συχνά διαλείμματα όταν κάνεις πνευματική εργασία, βοηθούν το να είσαι πιο δημιουργικός. Το αντίθετο, αυξάνει το στρες, την εξάντληση και φυσικά, την έλλειψη ιδεών.

Οι ιδέες που σου έρχονται όταν χαλαρώνεις ή όταν κάνεις το μπάνιο σου, δεν ήρθαν απλά τυχαία. Αυτό είναι αποτέλεσμα της «ξεκούρασης» σου, είτε γίνεται ηθελημένα είτε άθελά σου. Ο εγκέφαλος έχει σχεδιαστεί για να αντιδρά στην αλλαγή. Όταν τον αναγκάζεις να κάνει κάτι συγκεκριμένο χωρίς διακοπή, μειώνει τους ρυθμούς του.

Σύμφωνα με μελέτη, ο εγκέφαλος σταματά την καταγραφή μιας εικόνας, ενός ήχου ή ενός συναισθήματος, όταν αυτό επαναλαμβάνεται για μεγάλη χρονική διάρκεια. Είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή, θα χάσεις την συγκέντρωσή σου και η επίδοση σου θα πέσει.

Όταν έχεις να δημιουργήσεις κάτι, το οποίο θα σου πάρει χρόνο, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι τακτικά διαλείμματα. Αυτά, θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις συγκεντρωμένος και θα βελτιώσουν τις ιδέες και την προσέγγισή σου.

Οι ιδέες που μας έρχονται όταν δεν έχουμε κάνει κάποιο διάλειμμα για ώρα, τείνουν να μην είναι τόσο καλές. Αν ωστόσο, δεν θέλεις να κάνεις διάλειμμα για να μη χάσεις την συγκέντρωσή σου, τότε μάλλον ο τρόπος σκέψης σου δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Ο David Burkus από το Harvard Business Review εξηγεί τους λόγους που τα διαλείμματα επιδρούν θετικά στον εγκέφαλό μας:

«Ερευνητές ανακάλυψαν ότι στην ομάδα που δόθηκε ένα διάλειμμα ώστε να εργαστούν πάνω σε ένα συγκεκριμένο project (το τεστ Myers-Briggs), είχαν τις πιο πετυχημένες ιδέες. Μια πιθανή εξήγηση πίσω από αυτό είναι ότι όταν προσπαθείς να επιλύσεις ένα πρόβλημα πολλές συνεχόμενες φορές, τότε καταλήγεις σε ήδη δοκιμασμένες λύσεις.

Αν όμως κάνεις ένα διάλειμμα από το πρόβλημα που έχει προκύψει, και συγκεντρωθείς κάπου αλλού, τότε θα δώσεις στο μυαλό σου τον χρόνο να επεξεργαστεί πληροφορίες και να αφήσει πίσω τακτικές του παρελθόντος, που έχει ήδη επεξεργαστεί. Αμέσως μετά το διάλειμμα, θα επιστρέψεις δυναμικά έχοντας σκεφτεί κάτι καινοτόμο και πιο πρακτικό.»

Η απραξία δεν έχει πάντα αρνητική χροιά, είναι μάλιστα απαραίτητη ώστε να κάνει ο εγκέφαλος σου τις απαραίτητες ενέργειες για να γίνεις ξανά δημιουργικός.

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο K. Anders Ericsson, του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, ο οποίος έχει πείρα 30 ετών στο να μελετά πώς η ανθρώπινη φύση μπόρεσε να πετύχει τόσα πολλά, πετυχημένοι άνθρωποι σε αρκετούς τομείς όπως η μουσική, η συγγραφή ή τα αθλήματα, δεν ξόδευαν περισσότερες από 4 ώρες την ημέρα στο να εξασκούνται.

Πώς να κάνεις τον εγκέφαλο σου να μπει σε λειτουργία «συγκέντρωσης»

Ο εγκέφαλός μας, λειτουργεί σε δυο ταχύτητες. Όταν κάνεις κάτι δημιουργικό, όταν μαθαίνεις κάτι καινούργιο ή όταν εργάζεσαι πάνω σε ένα σοβαρό project, τότε ο εγκέφαλός σου είναι σε λειτουργία συγκέντρωσης.

Ο εγκέφαλός σου, είναι πιο »ανοιχτός» όταν είσαι χαλαρός, όταν περπατάς, ή όταν ονειροπολείς. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ενέργειες του εγκεφάλου σου αυξάνονται, όταν ο νους σου περιπλανιέται. Μάλιστα ο εγκέφαλος σου λύνει τα πιο σημαντικά του προβλήματα όταν εσύ ονειροπολείς.

Ο ψυχολόγος Scott Barry Kaufman αναφέρει ότι «όταν ο νους μας περιπλανιέται στην πραγματικότητα εκείνη την ώρα, εξυπηρετεί σοβαρούς σκοπούς όπως η επίλυση διάφορων προβλημάτων που έχεις να αντιμετωπίσεις, η σκέψη του τι θα κάνεις στο μέλλον σου. Αυτό φυσικά, είναι αποτέλεσμα λειτουργίας που προέρχεται από τη δημιουργικότητα».

Σύμφωνα με την καθηγήτρια μηχανολογίας, Barbara Oakley, συγγραφέα του βιβλίου “A Mind for Numbers: How to Excel at Math and Science (Even If You Flunked Algebra),” εκτός από τη λειτουργία συγκέντρωσης, που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου μας, μαθαίνουμε και μέσα από μια ακόμα λειτουργία που βρίσκεται αλλού. Μάλιστα, ο εγκέφαλός μας εναλλάσσει πολύ συχνά αυτές τις δύο ταχύτητες.

Ο εγκέφαλος σου λύνει τα πιο σημαντικά του προβλήματα όταν εσύ ονειροπολείς.

Η Oakley εξηγεί: «Όταν συγκεντρώνεσαι, μπλοκάρεις την δεύτερη λειτουργία του εγκεφάλου σου. Όμως αυτή είναι που πραγματικά χρειάζεσαι για να λύσεις ένα σοβαρό σου πρόβλημα το οποίο συναντάς για πρώτη φορά».

Κάνε ένα τεστ στο μυαλό σου

Ο εγκέφαλός σου, χρησιμοποιεί τον δικό σου ελεύθερο χρόνο για να λύνει σοβαρά ζητήματα. Το διάλειμμα λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό για να αποδώσεις όσο καλύτερα μπορείς. Οι άνθρωποι που καλούνται να επιλύσουν δύσκολα και σύνθετα προβλήματα, θα πρέπει να αφήνουν το νου τους να περιπλανιέται και να μπαίνει στην δεύτερη λειτουργία του.

Κάνε έναν περίπατο. Λίγα μόνο λεπτά βαδίσματος είναι ικανά να αυξήσουν την ροή του αίματος στον εγκέφαλό σου, κάτι που ενισχύει τη δημιουργική σου σκέψη. Ο Δαρβίνος συνήθιζε να περπατά για αρκετή ώρα στο Λονδίνο. Ο Κάρολος Ντίκενς έγραφε τα παραμύθια του μεταξύ 09.00 -14.00. Μετά, έβγαινε για μεγάλες βόλτες. Μάλιστα κάποτε είχε πει: «Αν ήμουν κουρασμένος για να πάω γρήγορα ή μακριά, εξερευνούσα τον κόσμο γύρω μου».

Βρες χρόνο να σχεδιάζεις αφηρημένα. Άσε το νου σου να χαλαρώσει όσο έχεις πιάσει έναν στυλό και έχεις μια κόλλα χαρτί στη διάθεσή σου, χωρίς να θες να γράψεις κάτι συγκεκριμένο. Έρευνα έδειξε ότι αυτή η τεχνική έφερε καλύτερες ιδέες.

Βάλε την άσκηση στη ζωή σου. Η γυμναστική θα σου δώσει ενέργεια και θα σε βοηθήσει να μείνεις αφοσιωμένος.

Προσπάθησε να κάνεις έναν μικρό διαλογισμό. Ο διαλογισμός μειώνει το στρες και βελτιώνει την γενική εικόνα της υγείας μας. Πάρε έναν υπνάκο. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ο σύντομος ύπνος βοηθάει τη μνήμη και την συγκέντρωση.

Κάνε συχνά και μικρά διαλείμματα. Καθάρισε πλήρως τον εγκέφαλό σου και ξεκίνα ξανά. Η επόμενη μεγάλη σου ιδέα, εξαρτάται από αυτό.

 

Exit mobile version