Η διεθνής λίστα κατάταξης Quacquarelli Symonds (QS) εντάσσει το ΜΒΑ του ΟΠΑ στα κορυφαία 250 ΜΒΑ πλήρους φοίτησης στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και ανήκει στην κατηγορία «Superior»
Εργάστηκαν με μεράκι και πέτυχαν να εντάξουν τα μεταπτυχιακά του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Σύμφωνα με τη διεθνή λίστα κατάταξης Quacquarelli Symonds (QS), το ΜΒΑ βρίσκεται ανάμεσα στα κορυφαία 250 ΜΒΑ πλήρους φοίτησης στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και ανήκει στην κατηγορία Superior.
«Αποτελεί μια επιβράβευση της συνεχούς προσπάθειας που κάνουμε στο ΜΒΑ του ΟΠΑ για την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης σε όλα τα επιμέρους γνωστικά αντικείμενα που περιλαμβάνει η Διοίκηση Επιχειρήσεων», δηλώνει στο «Εθνος» ο διευθυντής του ΜΒΑ στο ΟΠΑ, Γιώργος Κουρέτας.
Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την ελληνική κοινωνία και την ελληνική Παιδεία, όπως επισημαίνει ο κ. Κουρέτας, καθηγητής Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικής στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και κάτοχος της ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Πολιτική, η επιβράβευση του ΟΠΑ δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν τα ελληνικά πανεπιστήμια για την οργάνωση και την παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακών σπουδών.
«Επιπρόσθετα όμως αυτή η επιβράβευση και η σημασία της δείχνει ότι το προτεινόμενο από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σχέδιο νόμου για τις μεταπτυχιακές σπουδές βρίσκεται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τις ανάγκες της χώρας για εξωστρέφεια και αριστεία και θα οδηγήσει χωρίς καμία αμφιβολία στη χειροτέρευση της παρεχόμενης μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, με αρνητικές συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Αλλωστε, όπως υποστηρίζει, η οικονομική κρίση και η συνεπακόλουθη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών, καθώς και η απώλεια θέσεων εργασίας έχουν σημαντική αρνητική επίδραση στη δυνατότητα πτυχιούχων να πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακές σπουδές.
«Από το 2013 το ΜΒΑ προσφέρει ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα υποτροφιών, το οποίο στοχεύει στη μείωση του κόστους παρακολούθησης του μεταπτυχιακού προγράμματος σε συνολικά 25 φοιτητές πλήρους και μερικής φοίτησης και αποτελεί σημαντική χορηγία διεθνούς επιχειρηματικού ομίλου. Το ποσό που απονέμεται είναι 2.000 ευρώ ανά υπότροφο με βάση αξιοκρατικά κριτήρια».
Υψηλό κόστος σπουδών
Ωστόσο, κυρίως οι νέοι που έχουν την οικονομική δυνατότητα στρέφονται στο εξωτερικό για μεταπτυχιακές σπουδές. «Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους θα προτιμήσει κάποιος τη Βρετανία ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι η εξαιρετική οργάνωση σπουδών, καθώς και οι μεγαλύτερες δυνατότητες για επαγγελματική αποκατάσταση». Ομως το μέσο κόστος σπουδών σε ΜΒΑ ή άλλα μεταπτυχιακά προγράμματα στον χώρο της Διοίκησης Επιχειρήσεων και της Χρηματοοικονομικής σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ.
Μετά την αποφοίτησή της από το τμήμα Φυσικής στο ΕΚΠΑ η Ιωάννα Ντίκα ήταν αποφασισμένη να κάνει ΜΒΑ. «Σκέφτηκα ότι ήταν ο καλύτερος τρόπος για να γίνει άμεσα η σύνδεση με τον χώρο των επιχειρήσεων. Στόχος μου ήταν να ενισχύσω το δικό μου προφίλ, αλλά θεωρώ ότι οι απόφοιτοι αυτών των τμημάτων θα μπορέσουμε να δώσουμε μια νότα αισιοδοξίας στο ελληνικό επιχειρείν».
Αν και γνωρίζει ότι οι θέσεις εργασίας είναι περιορισμένες, η Ιωάννα είναι αισιόδοξη, καθώς, όπως ισχυρίζεται, η ζήτηση στο κομμάτι των επιχειρήσεων είναι μεγαλύτερη σε σχέση με άλλους τομείς. «Εχουμε τη γνώση και τα εφόδια να χτίσουμε κάτι δικό μας. Υπάρχει δραστηριοποίηση, επιχορηγούνται νέες, καινοτόμες ιδέες και ενθαρρύνονται άτομα με όραμα και βλέψεις, έτσι ώστε να μπορέσουν να στήσουν αυτό που ονομάζουμε νέα επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα».
Με την πεποίθηση ότι το επιστημονικό δυναμικό της Ελλάδας δεν πρέπει να φύγει, γιατί τα νέα μυαλά μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα, ο Μηχαήλος Καρβελάς-Καλογεράκης, αν και έγινε δεκτός σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, επέλεξε το ΟΠΑ. «Οταν κάποιος αξίζει να εργαστεί σε μία εταιρία θα τα καταφέρει. Είναι δύσκολη η κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά οι άνθρωποι που το έκαναν με μεράκι τα κατάφεραν».
Στην κατηγορία αυτών που αξίζουν και τα κατάφεραν ανήκει ο Γιώργος Κουρέπης. Τα τελευταία τρία χρόνια εργάζεται στο τμήμα Management Consulting της Deloitte στην Ελλάδα, ως μέλος της ομάδας Strategy & Operations. «Ασχολούμαι κυρίως με έργα που έχουν να κάνουν με αναδιάρθρωση διαδικασιών, επιχειρηματικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό, μελέτες βιωσιμότητας και βελτίωση οικονομικών αναφορών», λέει στο «Εθνος».
Υποψήφιοι υψηλού επιπέδου
Παράλληλα, θεωρεί ότι για να είναι επιτυχημένο ένα ΜΒΑ θα πρέπει η αξία του να αναγνωρίζεται στην αγορά. «Μόνο έτσι θα μπορέσει να αποκαταστήσει τους αποφοίτους του και να προσελκύσει υψηλού επιπέδου υποψηφίους που θα ανεβάσουν τον πήχη ακόμη ψηλότερα. Σε αυτό το πλαίσιο είναι πολύ σημαντικό για το ΜΒΑ του ΟΠΑ να βρίσκεται στην ίδια λίστα με τα καλύτερα προγράμματα του εξωτερικού, καθώς αυξάνει σημαντικά την αναγνωρισιμότητά του τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς», καταλήγει.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ, Η ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ
Είναι πολύ ανταγωνιστική η αγορά εργασίας στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων υποστηρίζει ο Δημήτρης Σμυρλής. Ειδικά στη χώρα μας, προσθέτει, λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας. «Το ΜΒΑ του ΟΠΑ είναι μέσα στα καλύτερα της Ευρώπης και παρέχει εξειδίκευση στο διεθνές επίπεδο σπουδών που απαιτούν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις». Από τον Δεκέμβριο του 2016 ο κ. Σμυρλής εργάζεται στη Philips Morris International – Papastratos στη θέση του Business Developer. «Αισθάνομαι πολύ τυχερός που εργάζομαι σε μια πολυεθνική εταιρεία εξαιρετικού επαγγελματικού περιβάλλοντος. Συνεργάζομαι κάθε μέρα με εκπληκτικούς ανθρώπους και μπορώ πλέον να κοιτάω πώς θα σταδιοδρομήσω σε διεθνές επίπεδο», δηλώνει.
Διαφήμιση
Παράλληλα, η Ζωή Κόττα νιώθει τυχερή που ζει στην Ελλάδα και εργάζεται στον τομέα που σπούδασε και ονειρευόταν. Είχε την ευκαιρία μέσω του ΜΒΑ να διεξαγάγει μια έρευνα μάρκετινγκ για την εταιρεία Πλαίσιο Computers, όπου εργάζεται ως campaign manager στο τμήμα μάρκετινγκ. Η διάκριση του ΜΒΑ στα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, όπως υποστηρίζει, έχει διττή σημασία. «Πρώτον, αποτελεί επιβράβευση και επιβεβαίωση για το ΜΒΑ, δείχνοντας ότι το πρόγραμμα σπουδών και το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι σωστά δομημένα, με αποτέλεσμα να συμπεριληφθεί στα καλύτερα του κόσμου. Δεύτερον, είναι μια πρώτης τάξεως διαφήμιση που προσδίδει κύρος στο ΜΒΑ και μπορεί να προτρέψει πολλούς φοιτητές να παραμείνουν στη χώρα μας και να προσφέρουν τις πλούσιες γνώσεις που θα αποκομίσουν στην ελληνική αγορά»
Πήγη: ΕΘΝΟΣ