Δείτε τα αποτελέσματα μιας έρευνας που θα σας προβληματίσει
Το 2015, στο Yale University ένας υποψήφιος διδάκτορας ο Matthew Fisher, έκανε την διατριβή του , η οποία και δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Psychology,με σκοπό να εξακριβώσει το πως η ικανότητα να ψάχνει κάποιος στο ίντερνετ επηρεάζει το πόσο πολλά πράγματα θεωροί ότι ξέρει. Έκανε έρευνα χρησιμοποιώντας απλά ερωτήματα όπως: Γιατί βλέπουμε το φεγγάρι με διαφορετική μορφή κάθε μέρα; ή πως δουλεύει ένας zipper αναπτήρας; Για να δοθούν οι απαντήσεις ο Fisher άφησε μόνο τους μισούς να έχουν πρόσβαση στο Internet ώστε να βρουν τις απαντήσεις.
Έπειτα τους υπέβαλε καινούριες παρόμοιες αλλά όχι ίδιες ερωτήσεις όπως, ποία είναι η μορφή ενός ανεμοστρόβιλου ή τι είναι η γλουτένη, και τους ζήτησε απλά να αξιολογήσουν το πόσο καλά πιστεύουν ότι μπορούν να απαντήσουν. Αυτοί οι οποίοι στην προηγούμενη φάση της έρευνας είχαν την βοήθεια του ίντερνετ γα να δώσουν την απάντηση τους βαθμολόγησαν την ικανότητα τους να απαντήσουν υψηλότερα από αυτούς οι οποίοι δεν είχαν.
Για να εξασφαλίσει ότι αυτό που είχε στα χέρια του ως αποτέλεσμα της έρευνας δεν ήταν μια ιδιορρυθμία του τρόπου με τον διεξήχθη η έρευνα, ο Fisher επανέλαβε την έρευνα με μια πληθώρα τρόπων. Στην αρχή άλλαξε τα 2 γκρουπ μεταξύ τους και συνέβη πάλι το ίδιο. Έβγαλε όμως άλλο ένα συμπέρασμα: όλοι πηγαίναν στο ίδιο Site για να πάρουν την απάντηση που έψαχναν. Οι μισοί όμως πληκτρολογούσαν κατευθείαν το site και οι άλλοι μισοί το έψαχναν. Μετά χρησιμοποίησε άλλες μηχανές αναζήτησης και έβαλε φίλτρα στα αποτελέσματα ώστε να μην εμφανίζονται οι απαντήσεις. Παρολαυτά όσοι είχαν πρόσβαση στο ιντερνετ αξιολογούσαν την ικανότητά τους προς απάντηση υψηλότερα από τους υπόλοιπους.
Τι συμβαίνει όμως
Στην πραγματικότητα δεν ξέρεις ΤΙ δεν ξέρεις. Κατά κύριο λόγο οι άνθρωποι δεν είναι ικανοί να εξηγήσουν τις ελλείψεις τους, είπε ο Fisher. Αυτή είναι όμως μια μεγάλη αλήθεια και αυτό γιατί η χρήση του ίντερνετ κάνει τον καθένα να αισθάνεται παντογνώστης. Πληκτρολογεί έναν όρο και η απαντήση εμφανίζεται μπροστά στα μάτια του προτού προλάβει να τα ανοιγοκλείσει. Αυτό ακριβώς είναι που κάνει κάποιον να έχει υπερβολική αυτοπεποίθηση στις ικανότητές του και τις γνώσεις του.
Φυσικά στις μέρες μας το να είναι κάποιος χωρίς Internet είναι κάτι πραγματικά σπάνιο. Τις περισσότερες φορές όντως δεν υπάρχει καμία διαφορά αν κάτι υπάρχει μέσα στο κεφάλι κάποιου ή μπορεί να το βρει “πατώντας 5 πλήκτρα”. Ακόμα όμως το να νιώθει και ξέρει κάποιος τις αδυναμίες του είναι πολύ καλύτερο από το έχει – άνευ λόγου- υπερβολική αυτοπεποίθηση.