Παρουσιάζοντας το βιογραφικό σας, δεν θέλετε να κάνετε απλά καλή εντύπωση, θέλετε να κάνετε εξαιρετική εντύπωση. Το βιογραφικό σας είναι η πρώτη (και σίγουρα όχι η τελευταία σας) σας ευκαιρία να το κάνετε αυτό. Συντάξτε σωστά το βιογραφικό σας και θα έχετε μεγάλη πιθανότητα να περάσετε από συνέντευξη.
Ποία είναι τα συχνότερα λάθη που πρέπει αν αποφύγετε:
1. Ορθογραφικά και γραμματικά λάθη
Τα λάθη είναι ο πρώτος λόγος που μπορεί να απορριφθεί το βιογραφικό σας. Στις μέρες μας, δεν υπάρχει πραγματικά δικαιολογία αν αποστείλετε ένα βιογραφικό ή άλλο παραπλήσιο έγγραφο που έχει ορθογραφικά ή γραμματικά λάθη. Τα περισσότερα προγράμματα επεξεργασίας κειμένου περιλαμβάνουν ορθογραφικό και γραμματικό έλεγχο. Επίσης, μην ξεχάσετε να διαβάσετε το βιογραφικό σας αρκετές φορές πριν το αποστείλετε. Η καλύτερη συμβουλή που μπορούμε να σας δώσουμε είναι να βάλετε κάποιον τρίτο να το διαβάσει και να σας το διορθώσει.
2. Συγγραφείς βιογραφικών
Δεν εννοούμε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν επαγγελματία συγγραφέα βιογραφικών. Οι επαγγελματίες συγγραφείς μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμοι και πολλές φορές να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό βιογραφικό και σε ένα εξαιρετικό βιογραφικό. Αν αποφασίσετε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια στη σύνταξη του βιογραφικού σας, βεβαιωθείτε ότι ο συγγραφέας γνωρίζει τα πάντα για σας. Περάστε κάποιο χρόνο μιλώντας μαζί του ώστε να καταλάβει καλά την εμπειρία σας αλλά και το είδος της θέσης που θέλετε να διεκδικήσετε. Είναι μεγάλο λάθος απλά το να στείλετε τα στοιχεία σας σε κάποιον επαγγελματία και να περιμένετε να σας φτιάξει το τέλειο βιογραφικό.
3. Πολλές γενικότητες
Θα πρέπει να είστε συγκεκριμένοι σχετικά με το τι έχετε κάνει (τα επιτεύγματά σας) και τα αποτελέσματα (όπως πχ η βελτίωση των πωλήσεων, η μείωση των λαθών, η εξοικονόμηση πόρων κλπ). Αν γράψετε κάτι όπως “έχω εργαστεί στο μάρκετινγκ”, τότε δεν λέτε τίποτα. Μια πιο συγκεκριμένη και αποτελεσματική έκφραση θα μπορούσε να είναι “Δημιούργησα οικονομικά αποτελεσματικές εκστρατείες μάρκετινγκ ως διευθυντής του τμήματος μάρκετινγκ”.
4. Κενά στο βιογραφικό σας
Πολλοί άνθρωποι έχουν κενά στο εργασιακό ιστορικό τους. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να είστε άνεργοι κάποια περίοδο, όπως πχ συγχωνεύσεις, πτωχεύσεις κλπ. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το χειριστείτε αυτό. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να μην χρησιμοποιήσετε ένα βιογραφικό χρονολογικής σειράς. Επίσης, θα πρέπει να συμπεριλάβετε κάθε εθελοντική εργασία ή σύμβαση εργασίας που κάνατε κατά τη διάρκεια της περιόδου ανεργίας σας.
5. Δεν χρησιμοποιείτε λέξεις-κλειδιά
Συμβουλή της ημέρας: Οι περισσότερες εταιρείες και ιστοσελίδες αναζήτησης εργασίας σαρώνουν τα βιογραφικά. Οι Διευθυντές προσλήψεων θα ψάξουν για βιογραφικά που περιλαμβάνουν πολλές από τις λέξεις-κλειδιά που περιλαμβάνονται στις περιγραφές των θέσεων εργασίας. Είναι σημαντικό να έχετε συμπεριλάβει τα επιτεύγματά σας στο βιογραφικό σας, αλλά είναι επίσης σημαντικό να έχετε συμπεριλάβει τις λέξεις-κλειδιά σχετικά με τον κλάδο σας και τον τίτλο εργασίας σας.
6. Μια απαράδεκτη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτό είναι ένα πολύ κοινό λάθος. Συνήθως, προτείνουμε να δημιουργήσετε μια νέα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου απλά για την αναζήτηση εργασίας. Μια παραλλαγή του ονόματός σας είναι η καλύτερη επιλογή. Εάν η προσωπική σας διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι “beer_drinking_master@mail.com”, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποια άλλη διεύθυνση.
7. Τι κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας
Οι εργοδότες σας θέλουν να ξέρουν ότι έχετε και άλλα ενδιαφέροντα εκτός από τη δουλειά σας. Ο αθλητισμός, το κάμπινγκ, τα ταξίδια, κλπ. είναι όλα ιδανικά χόμπι. Αποφύγετε όμως οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει διακρίσεις. Τέτοια παραδείγματα είναι οι πολιτικές οργανώσεις είναι και γι αυτό δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο βιογραφικό σας.
Πριν αποστείλετε το βιογραφικό σας, εξετάστε το προσεκτικά ώστε να μην πέσετε θύμα αυτών των σφαλμάτων!