Εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες, το Περιβάλλον και την Τεχνολογία − Science, Environment and Technology in Education

  • panepistimio ditikis makedonias
  • ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ: 2.400€
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Ανενεργή
    ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Ανενεργή
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: ,
    ΠΟΛΗ:
    ΣΠΟΥΔΕΣ: Full time/Part-time
    bookmark
    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
    • Το Διατμηματικό Π.Μ.Σ. με τίτλο «Επιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες, το Περιβάλλον και την Τεχνολογία – Educational Sciences: Science, Environment and Technology in Education» εξετάζει τις σύγχρονες τάσεις στα Προγράμματα Σπουδών της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, οι οποίες φαίνεται να εστιάζουν στη διερευνητική προσέγγιση της διδασκαλίας και της μάθησης. Προτείνεται δηλαδή στους εκπαιδευτικούς να οργανώνουν κατάλληλα περιβάλλοντα στα οποία οι μαθητές ασκούνται στη διερεύνηση, όπως η μελέτη επιστημονικών κειμένων από γραπτές ή ηλεκτρονικές πηγές, η πειραματική άσκηση, η λύση προβλημάτων, η σύνθεση γραπτών αναφορών για τα αποτελέσματα της μελέτης ή των πειραμάτων. Παράλληλα, προτείνεται μια σύνθετη γνωστική περιοχή που συγκροτείται από τις Φυσικές Επιστήμες (ΦΕ), θέματα που αφορούν το Περιβάλλον (Π), και τα δυο σε συνδυασμό με την Τεχνολογία (Τ) ψηφιακή και κλασσική. Αυτό, αφενός γιατί τα σύγχρονα παγκόσμια προβλήματα σχετίζονται με μεγάλα ενεργειακά ή περιβαλλοντικά ζητήματα, αφετέρου, γιατί η βασική εκπαίδευση πρέπει να προσαρμοστεί στην μεταβαλλόμενη κοινωνία της γνώσης, όπου η Τεχνολογία παίζει πρωτεύοντα ρόλο, μιας και είναι αυτή που μετασχηματίζει τις ιδέες (και τις επιστημονικές) σε πράξη. Τέλος, η έρευνα στη Διδακτική των ΦΕ εστιάζει στον σχεδιασμό, ανάπτυξη, εφαρμογή, αξιολόγηση και βελτίωση Διδακτικών Μαθησιακών Ακολουθιών για την εκπαίδευση μαθητών / τριών στις ίδιες γνωστικές περιοχές.

      Το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών έχει ως σκοπό:

      1. Να ασκήσει υπηρετούντες ή μελλοντικούς εκπαιδευτικούς της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στον σχεδιασμό, εφαρμογή και αξιολόγηση Διδακτικών Μαθησιακών Ακολουθιών, στην περιοχή των ΦΕ−Π−Τ, για τη διδασκαλία δηλωτικής, διαδικαστικής και επιστημολογικής γνώσης, με έμφαση στην αξιοποίηση και τροποποίηση των αναπαραστάσεων των μαθητών /τριών στη διδασκαλία με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών. Οι ακολουθίες αυτές ευνοούν τη διερευνητική μάθηση και είναι προϊόντα έρευνας.
      2. Να καταρτίσει επιστήμονες ερευνητές στον χώρο των Ανθρωπιστικών καθώς και των Κοινωνικών Σπουδών και των Επιστημών της Αγωγής με ειδίκευση στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών, του Περιβάλλοντος και της Τεχνολογίας. Οι απόφοιτοι του Δ.Π.Μ.Σ. θα έχουν αποκτήσει το θεωρητικό και εμπειρικό υπόβαθρο καθώς και τις δεξιότητες που θα τους καθιστούν ικανούς να απασχοληθούν σε διάφορα επαγγελματικά και ερευνητικά πεδία που συνδέονται με την εκπαίδευση των Φυσικών Επιστημών, του Περιβάλλοντος και της Τεχνολογίας σε τυπικά και μη περιβάλλοντα.
      3. Εστιάζει εξίσου στην έρευνα των σχετικών περιοχών, αλλά και στην επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών. Άρα μπορεί να οδηγήσει τους αποφοίτους να συνεχίσουν σε διδακτορικές σπουδές ή να επιδιώξουν να γίνουν πέρα από αποτελεσματικοί εκπαιδευτικοί και ικανά στελέχη της Εκπαίδευσης.

      Δείτε αναλυτικά την Προκήρυξη:

       

      Τα Παιδαγωγικά Τμήματα Νηπιαγωγών και Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας προκηρύσσουν το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες, το Περιβάλλον και την Τεχνολογία»-«Educational Sciences: Science, Environment and Technology in Education» (ΦΕΚ 3050/τ.Β/27-7- 2018) για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

      Ο αριθμός των εισακτέων στο εν λόγω Δ.Π.Μ.Σ. ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε είκοσι πέντε (25) άτομα. Ως ελάχιστος αριθμός για την λειτουργία του ΔΠΜΣ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 ορίζονται οι δεκαπέντε (15) φοιτητές/τριες.

      Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) παρέχει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: «Επιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες, το Περιβάλλον και την Τεχνολογία»-«Educational Sciences: Science, Environment and Technology in Education».

      Αίτηση για υποψηφιότητα μπορούν να υποβάλουν κάτοχοι πτυχίου του πρώτου κύκλου σπουδών ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής που προέρχονται από Παιδαγωγικές Σχολές, Σχολές Θετικών Επιστημών, Σχολές Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών, Πολυτεχνικές και Γεωπονικές Σχολές, Σχολές Περιβάλλοντος και Σχολές Υγείας της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Επίσης, μπορούν να γίνουν δεκτοί και πτυχιούχοι Τμημάτων Τ.Ε.Ι. συναφούς γνωστικού αντικειμένου με τα αντίστοιχα Τμήματα των Πανεπιστημίων. Επίσης αίτηση μπορούν να υποβάλουν και τελειόφοιτοι φοιτητές/τριες, αρκεί να προσκομίσουν τον τίτλο σπουδών σε εύλογο χρονικό διάστημα πριν τις εξετάσεις στην ξένη γλώσσα.

      Για τη φοίτηση στο Δ.Π.Μ.Σ. απαιτείται η καταβολή διδάκτρων, τα οποία ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 2.400 ευρώ (800 ευρώ με την έναρξη κάθε εξαμήνου). Το Δ.Π.Μ.Σ. δύναται να χορηγεί κάθε χρόνο τρεις (3) υποτροφίες (φοίτηση άνευ διδάκτρων), στους καλύτερους σε επίδοση φοιτητές που θα αποδεχθούν να προσφέρουν ανταποδοτικό έργο στο Δ.Π.Μ.Σ. και στα Συνεργαζόμενα Τμήματα.

      Απαλλάσσονται από τα τέλη φοίτησης οι φοιτητές του Δ.Π.Μ.Σ. σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία (άρ. 35, παρ. 2, Ν.4485/17).

      Τα μαθήματα θα γίνονται συμπυκνωμένα και εντατικά δια ζώσης καθώς με χρήση σύγχρονης και ασύγχρονης διαδικτυακής επικοινωνίας (ποσοστού έως 35%) σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Τα δια ζώσης μαθήματα του Δ.Π.Μ.Σ. θα πραγματοποιούνται Παρασκευή απόγευμα, Σάββατο και Κυριακή στην Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών στη Φλώρινα. Οι ημερομηνίες πραγματοποίησης των μαθημάτων ανακοινώνονται στην αρχή κάθε εξαμήνου.

      Ι. Απαιτούμενα δικαιολογητικά

      Για την υποψηφιότητά τους οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν:

      Α. Πιστοποιητικά των οποίων η κατάθεση πρέπει να γίνει εξ αρχής:

      1. Αίτηση και βιογραφικό σημείωμα, υποβάλλονται ηλεκτρονικά.
      2. Η υποβληθείσα αίτηση και το βιογραφικό σημείωμα θα πρέπει να εκτυπωθούν και να συμπεριληφθούν στον φάκελο υποψηφιότητας.
      3. Αντίγραφο Πτυχίου/Διπλώματος (οι τίτλοι σπουδών της αλλοδαπής πιστοποιούνται με βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας από το ΔΟΑΤΑΠ).
      4. Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας (όπου θα αναγράφεται ο ακριβής μέσος όρος βαθμολογίας / οι τίτλοι σπουδών της αλλοδαπής πιστοποιούνται με βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας από το ΔΟΑΤΑΠ).
      5. Αποδεικτικό γνώσης της Αγγλικής γλώσσας, επιπέδου Β2 ή ανώτερο – πιστοποιημένο από αναγνωρισμένο φορέα (ΑΣΕΠ), εφ’ όσον υπάρχει.
      6. Απλή φωτοτυπία του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.

      Β. Πιστοποιητικά των οποίων η κατάθεση πρέπει να γίνει πριν τη διαδικασία της συνέντευξης, εφόσον αυτά μνημονεύθηκαν στα ανάλογα πεδία στο έντυπο Aίτηση/ βιογραφικό σημείωμα, ώστε να μοριοδοτηθούν:

      · Δημοσιεύσεις (απλά αντίγραφα τυχόν επιστημονικών δημοσιεύσεων σε περιοδικά, βιβλία, πρακτικά συνεδρίων, μελέτες, εκθέσεις ερευνητικών προγραμμάτων)
      · Μονογραφίες, πτυχιακές ή διπλωματικές εργασίες
      · Βεβαιώσεις συμμετοχής σε επιστημονικά συνέδρια και ερευνητικά προγράμματα καθώς και όποιο άλλο στοιχείο συμβάλλει, κατά την κρίση του υποψηφίου, στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εικόνας για το επιστημονικό και ερευνητικό “προφίλ” του.

      Κανένα δικαιολογητικό δεν επιστρέφεται στους υποψηφίους.

      Για την κρίση και την τελική επιλογή των υποψηφίων θα συνεκτιμηθούν οι παρακάτω παράμετροι:

      α) Η επαρκής γνώση της Αγγλικής γλώσσας, η οποία πιστοποιείται με τον σχετικό τίτλο επιπέδου Β2 ή ανώτερο – πιστοποιημένο από αναγνωρισμένο φορέα (ΑΣΕΠ). Για όσους/ες δεν κατέχουν αναγνωρισμένο τίτλο η επαρκής γνώση των αγγλικών θα πιστοποιηθεί με γραπτή εξέταση. Για τις εξετάσεις στην Αγγλική γλώσσα ζητείται η επεξεργασία ενός κειμένου που σχετίζεται με το ευρύ πεδίο της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών, του Περιβάλλοντος, και της Τεχνολογίας.

      Από τους εξεταζόμενους ζητείται: α) να αποδώσουν το ξενόγλωσσο κείμενο στην ελληνική και β) να παραθέσουν περίληψή του στην ξένη γλώσσα. Επιτυχόντες θεωρούνται όσοι λάβουν τη βάση του 5 (πέντε). Όσοι αποτύχουν στην εξέταση της ξένης γλώσσας αποκλείονται από τη συμμετοχή τους στις περαιτέρω διαδικασίες επιλογής για το Δ.Π.Μ.Σ.

      β) Η επαρκής ενημέρωση σε θέματα Επιστημών της Αγωγής, η οποία αξιολογείται μέσω προφορικής παρουσίασης σε ένα σύνθετο γνωστικό αντικείμενο σχετικό με αυτό του προγράμματος (Διδακτική Φυσικών Επιστημών, Περιβάλλοντος & Τεχνολογίας και βασική επιστημονική κατάρτιση). Η Επιτροπή Επιλογής υποψηφίων φοιτητών/τριών του Δ.Π.Μ.Σ. ανακοινώνει 7 ημέρες πριν την διαδικασία επιλογής θέματα συναφή με το γνωστικό αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ. (Διδακτική Φυσικών Επιστημών Περιβάλλοντος Τεχνολογίας και βασική επιστημονική κατάρτιση) ένα από τα οποία καλούνται οι υποψήφιοι να επεξεργαστούν και να προετοιμάσουν την παρουσίασή του με όποιο τρόπο κρίνουν πρόσφορο. Η εργασία που παρουσιάζεται προφορικά κατατίθεται και γραπτώς στην Επιτροπή Επιλογής και αξιολογείται με άριστα το 100 μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης.

      γ) Η προφορική συνέντευξη αφορά στα προσόντα που περιλαμβάνονται στο φάκελο του υποψηφίου και ελέγχει τη γενικότερη συγκρότηση του υποψηφίου, την επίδοσή του στη διπλωματική εργασία, όπου αυτή προβλέπεται στο προπτυχιακό επίπεδο, την τυχόν ερευνητική δραστηριότητα του υποψηφίου, άλλα πρόσθετα στοιχεία και προσόντα, καθώς και τα κίνητρά του για την επιλογή του συγκεκριμένου Δ.Π.Μ.Σ. Η συνέντευξη αξιολογείται με άριστα το 100.

      Η προφορική παρουσίαση και η συνέντευξη θα πραγματοποιηθούν την ίδια ημέρα και ώρα, διαδοχικά για κάθε υποψήφιο/α (πρώτα η παρουσίαση και μετά η συνέντευξη).

      Για την τελική κατάταξη και εισαγωγή των υποψηφίων συνεκτιμώνται:

      1. Βαθμολογία ατομικού φακέλου 50%, της οποίας η μοριοδότηση παρατίθεται αναλυτικά στον παρακάτω Πίνακα:

      2.Προφορική παρουσίαση εργασίας που σχετίζεται με το γνωστικό αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ. 30%

      3. Προφορική συνέντευξη 20%.
      Κατώτερος βαθμός επιτυχίας για την εισαγωγή στον Α΄ κύκλο σπουδών του Δ.Π.Μ.Σ. είναι το 60% του συνόλου των προβλεπόμενων μορίων.

      ΙΙ. ΑΙΤΗΣΕΙΣ

      Ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων 

      Οι υποψήφιοι θα υποβάλουν την Αίτηση/βιογραφικό σημείωμα μόνο ηλεκτρονικά στο σύνδεσμο: http://www.fepms.edu.uowm.gr/studies/stproclam/app2020-2021/ από 1 Ιουλίου μέχρι και 18 Σεπτεμβρίου και θα αποστείλουν ή θα καταθέσουν αυτοπροσώπως τα υπ’ αριθμ. Α.1 έως Α.6 δικαιολογητικά (σφραγίδα ταχυδρομείου 18/09/2020). Τα λοιπά δικαιολογητικά προσκομίζονται κατά τη διαδικασία της συνέντευξης.

      Ταχυδρομική διεύθυνση:
      Πηνελόπη Παπαδοπούλου
      Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Παιδικό Τμήμα Νηπιαγωγών του ΠΔΜ
      ΔΠΜΣ «Επιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες, το Περιβάλλον και την Τεχνολογία»
      2 οχλμ. Εθνικής Οδού Φλώρινας-Νίκης
      Τ.Κ. 53100 Φλώρινα

      Οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν για τις ημερομηνίες των γραπτών εξετάσεων στα Αγγλικά και τη διαδικασία της προφορικής παρουσίασης/συνέντευξης με σχετική ανακοίνωση που θα αναρτηθεί:

      · Στην ιστοσελίδα του Τμήματος Νηπιαγωγών: http://www.nured.uowm.gr (καρτέλα Μεταπτυχιακά)
      · Στην ιστοσελίδα του Δ.Π.Μ.Σ.: http://www.fepms.edu.uowm.gr/ Ηλεκτρονική επικοινωνία στο email: [email protected]

      Τηλεφωνική επικοινωνία: Πηνελόπη Παπαδοπούλου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια ΠΤN, κιν 6972501101 ή Εύη Γαρυφαλλογιάννη 23850 55146.

    • Για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. «Επιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες, το Περιβάλλον και την Τεχνολογία – Educational Sciences: Science, Environment and Technology in Education» απαιτούνται συνολικά ενενήντα (90) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Το Δ.Π.Μ.Σ διαρθρώνεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Συγκεκριμένα τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες (ECTS) για τα μαθήματα του Α΄ και Β΄ εξαμήνου, αντίστοιχα, και τριάντα (30) (ECTS) για την εκπόνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Τα εξαμηνιαία μαθήματα των 12 ECTS αντιστοιχούν σε 48 ώρες διδασκαλίας, των 10 ECTS σε 40 και των 8 ECTS σε 32 ώρες διδασκαλίας

      Η γλώσσα διδασκαλίας του Δ.Π.Μ.Σ είναι η ελληνική ή αγγλική. Η γλώσσα εκπόνησης διπλωματικής εργασίας είναι ελληνική ή και αγγλική. Το αναλυτικό Πρόγραμμα σπουδών διαρθρώνεται ως εξής:

      Υποχρεωτικά Μαθήματα
      1ΕΦΠΤ1. Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Έρευνας Α΄ 12ECTS
      2 ΕΦΠΤ2. Ψυχολογικές και επιστημολογικές προσεγγίσεις στις Φυσικές Επιστήμες, το Περιβάλλον και την Τεχνολογία Α΄ 10ECTS
      3 ΕΦΠΤ3. Αξιολόγηση και ένταξη διδακτικού υλικού κλασικών και ψηφιακών τεχνολογιών στην εκπαίδευση των Φυσικών Επιστημών, του Περιβάλλοντος και της Τεχνολογίας Α΄ 8ECTS

      Σύνολο Α΄ Εξαμήνου 30ECTS

      1ΕΦΠΤ4. Διδακτικά-Μαθησιακά Περιβάλλοντα στις Φυσικές Επιστήμες, το Περιβάλλον και την Τεχνολογία: σχεδιασμός και
      ανάπτυξη Β΄ 10ECTS
      2 ΕΦΠΤ5. Διδακτικά-Μαθησιακά Περιβάλλοντα στις Φυσικές Επιστήμες, το Περιβάλλον και την Τεχνολογία: εφαρμογή, αξιολόγηση και βελτίωση Β΄ 10ECTS
      3 ΕΦΠΤ6. Μη τυπικά Διδακτικά-Μαθησιακά Περιβάλλοντα στις Φυσικές Επιστήμες, το Περιβάλλον και την Τεχνολογία Β΄ 10ECTS

      Σύνολο Β΄ Εξαμήνου 30ECTS

      1 Εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας Γ΄ Εξάμηνο 30ECTS

      Σύνολο Γ΄ Εξαμήνου 30ECTS

      Σύνολο 90ECTS

    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

      Αφήστε μια απάντηση

      Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΆΡΘΡΑ
      Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email