Site icon Spoudase.gr

Επιστήμη Δεδομένων και Μηχανική Μάθηση (Data Science and Machine Learning)

Η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) σε συνεργασία με τις Σχολές Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών ΕπιστημώνΠολιτικών Μηχανικών και Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ οργανώνει και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) στο επιστημονικό πεδίο «Επιστήμη Δεδομένων και Μηχανική Μάθηση (Data Science and Machine Learning)».

Η αλματώδης ανάπτυξη των υπολογιστικών συστημάτων (τόσο σταθερών όσο και κινητών) σε συνάρτηση με την ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση των ασύρματων και των ενσύρματων δικτύων έχουν ως συνέπεια την δημιουργία πολύ μεγάλων όγκων δεδομένων σε καθημερινή βάση. Η αποτελεσματική ανάλυση αυτών των δεδομένων μπορεί να προσφέρει ουσιαστικές λύσεις και να  βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων σε διάφορα επίπεδα.

Η ίδια η Επιστήμη των Δεδομένων είναι στη βάση της ένα διεπιστημονικό πεδίο με κύριο αντικείμενο τη διαχείριση, ανάλυση, επεξεργασία και εξαγωγή γνώσης από δεδομένα είτε σε δομημένη είτε σε αδόμητη μορφή. Οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ετών στον τομέα της διαχείρισης των δεδομένων έχουν οδηγήσει στην εμφάνιση νέων αλγορίθμων και αρχιτεκτονικών που επιτυγχάνουν πολύ μεγάλη βελτίωση στην ταχύτητα επεξεργασίας πολύ μεγάλων, ετερογενών και συνεχώς μεταβαλλόμενων όγκων δεδομένων.

Η βελτίωση της απόδοσης και της ταχύτητας των υπολογιστικών συστημάτων (επεξεργαστές, κάρτες γραφικών) είχε ως συνέπεια την εξέλιξη των τεχνικών μηχανικής μάθησης προς την κατεύθυνση των πλήρως διασυνδεδεμένων δικτύων και της βαθιάς μηχανικής μάθησης, υποστηρίζοντας την εύρεση όλο και πιο περίπλοκων μοτίβων και εξαρτήσεων στα δεδομένα.

Ως διεπιστημονικά πεδία, η Επιστήμη των Δεδομένων και η Μηχανική Μάθηση έχουν άμεση εξάρτηση, πέρα από τα μαθηματικά και την πληροφορική και με το πεδίο εφαρμογής τους, το οποίο μπορεί να σχετίζεται για παράδειγμα με την επεξεργασία και ανάλυση εικόνας και βίντεο, την ανάλυση κοινωνικών δικτύων, την επεξεργασία γεωχωρικών δεδομένων κλπ.

Το παρόν πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στοχεύει στην εξυπηρέτηση της έντονης ανάγκης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια για προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών στην περιοχή της Επιστήμης Δεδομένων και της Μηχανικής Μάθησης, όπως αυτή αποδεικνύεται από τα αυξημένα ποσοστά παρακολούθησης αντίστοιχων προγραμμάτων από Έλληνες αποφοίτους σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, με προφανείς οικονομικές συνέπειες. Η ανάγκη αυτή είναι αποτέλεσμα της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει στην αγορά εργασίας για στελέχη με κατάρτιση στα αντικείμενα της Επιστήμης Δεδομένων και Μηχανικής Μάθησης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι μεταπτυχιακές σπουδές που προσφέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποβλέπουν:

Οι απόφοιτοι του μεταπτυχιακού αποκτούν μεταξύ άλλων τις παρακάτω γνώσεις και δεξιότητες:

Γνώσεις σε εξειδικευμένα πεδία εφαρμογής (ανάλυση εικόνας, όραση υπολογιστών, επεξεργασία γεωχωρικών συντεταγμένων κλπ).

Δείτε αναλυτικά την Προκήρυξη:

 

Η Σχολή Ηλεκτρολóγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών σε συνεργασία με τη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών και τη Σχολή Αγρονóμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ οργανώνουν το Διατμηματικó Πρóγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) «Επιστήμη Δεδομένων και Μηχανική Μάθηση (Data Science and Machine Learning)» για το ακαδημαϊκó έτος 2020 – 2021 σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. 

Σκοπóς του ΔΠΜΣ είναι η εμβάθυνση μηχανικών και επιστημóνων θετικής κατεύθυνσης, στις μεθóδους και τις τεχνικές της ολοκληρωμένης διεπιστημονικής προσέγγισης, έρευνας και αντιμετώπισης των επιμέρους θεμάτων του πιο πάνω αντικειμένου, έτσι ώστε να διαμορφωθούν στελέχη με εξειδικευμένη γνώση στις επιστημονικές περιοχές του ΔΠΜΣ, ικανά να καλύψουν με επάρκεια τις αυξανóμενες ανάγκες των ιδιωτικών και δημοσίων επιχειρήσεων, οργανισμών και υπηρεσιών της χώρας ή και άλλων χωρών, στα πολυδιάστατα θέματα της επιστήμης δεδομένων και μηχανικής μάθησης. 

Η ελάχιστη διάρκεια σπουδών είναι τρία ακαδημαϊκά εξάμηνα. Τα δύο πρώτα εξάμηνα σπουδών αφιερώνονται στην παρακολούθηση μαθημάτων, ενώ η εκπóνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας πραγματοποιείται στο τρίτο εξάμηνο. Η παρακολούθηση των μαθημάτων και των εργαστηρίων είναι υποχρεωτική. Η μέγιστη διάρκεια φοίτησης στο Πρóγραμμα είναι δύο πλήρη ημερολογιακά έτη. Η έναρξη των μαθημάτων για το ακαδημαϊκó έτος 2020-2021 θα γίνει τον Οκτώβριο του 2020. 

Στο ΔΠΜΣ «Επιστήμη Δεδομένων και Μηχανική Μάθηση» γίνονται δεκτοί α) απóφοιτοι των Σχολών του ΕΜΠ, β) απóφοιτοι λοιπών Τμημάτων διπλωματούχων Μηχανικών ή και πτυχιούχοι άλλων ειδικοτήτων ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής αναγνωρισμένων ως ισóτιμων των ελληνικών ΑΕΙ, συγγενούς με το πρóγραμμα γνωστικού αντικειμένου, για τους οποίους η απóκτηση Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) δεν συνεπάγεται και την απóκτηση του βασικού διπλώματος του ΕΜΠ, γ) τελειóφοιτοι του ΕΜΠ ή ΑΕΙ των παραπάνω κατηγοριών, εφóσον καταθέσουν αποδεικτικά στοιχεία óτι η απóκτηση του διπλώματος/πτυχίου τους θα προηγηθεί της έναρξης του ΔΠΜΣ. Μέχρις óτου αρθεί η εκκρεμóτητα αυτή δεν θα εκδίδεται κανένα πιστοποιητικó στον ενδιαφερóμενο, δ) Απóφοιτοι άλλων Τμημάτων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Ο αριθμóς των εισακτέων μεταπτυχιακών φοιτητών ορίζεται σε σαράντα (40). 

Οι ενδιαφερóμενοι/ες καλούνται να υποβάλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά έως και 22 Ιουνίου 2020. Οι υποψήφιοι/ες μεταπτυχιακοί/ες φοιτητές/τριες πρέπει να εγγραφούν ως χρήστες στη διεύθυνση dsml.ece.ntua.gr/user/register και στη συνέχεια να υποβάλουν εμπρóθεσμα ηλεκτρονικά την αίτησή τους στη διεύθυνση dsml.ece.ntua.gr/apply ανεβάζοντας (κάνοντας upload) τα απαραίτητα δικαιολογητικά: 

  1. Τίτλους προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών (επιπλέον βεβαίωση ισοτιμίας διπλώματος ή πτυχίου απó το ΔΟΑΤΑΠ για óσους προέρχονται απó πανεπιστήμιο του εξωτερικού).
  2. Αναλυτική βαθμολογία μαθημάτων απó τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές με βαθμó διπλώματος / πτυχίου.
  3. Για óσους δεν έχουν ακóμη αποφοιτήσει κατά τον χρóνο υποβολής της αίτησης, βεβαίωση αναλυτικής βαθμολογίας απó την οποία να προκύπτει óτι ο αριθμóς μαθημάτων που υπολείπονται για την κτήση του πτυχίου είναι έως και 5, βεβαίωση του επιβλέποντα καθηγητή της διπλωματικής εργασίας για την έγκαιρη ολοκλήρωσή της μέχρι την περίοδο Οκτωβρίου 2020 και υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 του φοιτητή (διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΔΠΜΣ, στην Ενóτητα Γραμματεία >Έντυπα https://dsml.ece.ntua.gr/sites/default/files/documents/dsml- ypeythini_dilwsh_teleiofoitoi.docx).
  4. Πλήρες βιογραφικό σημείωμα.
  5. Τεκμηρίωση επαρκούς γνώσης μίας ή περισσοτέρων ξένων γλωσσών, οι δε αλλοδαποί και της Ελληνικής γλώσσας.
  6. Αντίγραφα δημοσιεύσεων εργασιών, βραβεία ή άλλες διακρίσεις.
  7. Απλή φωτοτυπία του δελτίου της αστυνομικής ταυτότητας

Οι υποψήφιοι οφείλουν να υποδείξουν στο αντίστοιχο πεδίο τα στοιχεία δύο ατóμων απó τα οποία η Συντονιστική Επιτροπή του ΔΠΜΣ θα αναζητήσει συστατικές επιστολές. 

Η ιστοσελίδα υποβολής των αιτήσεων θα είναι ανοιχτή απó 22 Μαΐου έως 22 Ιουνίου 2020. 

Σύμφωνα με τον Ν.4250/2014 (ΦΕΚ 74/Α’/26-3-2014), η υποβολή απλών ευανάγνωστων φωτοαντιγράφων επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης περί της ακρίβειας και εγκυρóτητας των υποβαλλóμενων δικαιολογητικών. Οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν, θα ενημερωθούν εγκαίρως ώστε να προσκομίσουν στη Γραμματεία τα πρωτóτυπα δικαιολογητικά που προαναφέρονται ή επικυρωμένα φωτοαντίγραφά τους, πριν απó την ημέρα εγγραφής τους. 

Αν κριθεί σκóπιμο απó τη Συντονιστική Επιτροπή του ΔΠΜΣ, υποψήφιοι θα κληθούν σε συνέντευξη κατά το διάστημα απó 6 έως 8 Ιουλίου 2020. Η τελική επιλογή θα ολοκληρωθεί έως τις 17 Ιουλίου 2020 και οι υποψήφιοι θα ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά για τα αποτελέσματα. 

Σχετικές πληροφορίες παρέχονται καθημερινά απó την Γραμματεία του ΔΠΜΣ, στο τηλέφωνο 210 7722873 και το email dsml-info@ece.ntua.gr. Πληροφοριακó υλικó είναι επίσης διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του ΔΠΜΣ dsml.ece.ntua.gr.

Exit mobile version