Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στην Ευφυή Διαχείριση Ανανεώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων έχει ως αντικείμενο τις τεχνολογίες της κατανεμημένης μικρο-παραγωγής ενέργειας από συμβατικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), της ενσωμάτωσής τους σε δίκτυα και μικρο-δίκτυα με ευφυή έλεγχο, καθώς και της διαχείρισης και βελτιστοποίησης τέτοιων δικτύων με σύγχρονα εργαλεία σχεδίασης.
Σκοπός του ΠΜΣ είναι η εξειδίκευση των φοιτητών του σε σύγχρονες και καινοτόμες τεχνολογίες που καλύπτουν όλες τις διαδικασίες διαχείρισης ενεργειακών συστημάτων.
Δείτε αναλυτικά την προκήρυξη:
Το Γενικό Τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προκηρύσσει για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, τριάντα (30) θέσεις μεταπτυχιακών φοιτητών για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Ευφυής Διαχείριση Ανανεώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων».
Το ΠΜΣ διέπεται από τις διατάξεις του Ν.4485/17 όπως ισχύει, καθώς και από τις αποφάσεις επανίδρυσης (υπό δημοσίευση, Κ.Α.Δ. 36110) και έγκρισης Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας (υπό δημοσίευση, Κ.Α.Δ. 36116) του Προγράμματος.
Το ΠΜΣ οδηγεί στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών μετά την πλήρη και επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών με βάση το πρόγραμμα σπουδών.
Αντικείμενο του ΠΜΣ είναι η επιστημονικά τεκμηριωμένη παραγωγή και μετάδοση προηγμένων γνώσεων στον επιστημονικό χώρο των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών με έμφαση σε συναφείς επιστημονικές περιοχές των ενεργειακών συστημάτων, υλικό και λογισμικό, που καλύπτουν όλο το φάσμα των σύγχρονων εφαρμογών, αξιοποιώντας σύγχρονα εργαλεία σχεδίασης.
Οι θεματικές ενότητες του αντικειμένου του μεταπτυχιακού προγράμματος αναφέρονται στις τεχνολογίες της κατανεμημένης μικροπαραγωγής ενέργειας από συμβατικές και ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ), της ενσωμάτωσής τους σε δίκτυα και μικροδίκτυα με ευφυή έλεγχο, καθώς και της διαχείρισης και βελτιστοποίησης τέτοιων δικτύων με σύγχρονα εργαλεία σχεδίασης.
Σκοποί του προγράμματος είναι:
- Η προαγωγή της γνώσης και η ανάπτυξη της έρευνας στις συναφείς με το αντικείμενο του ΠΜΣ επιστημονικές περιοχές των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.
- Η δημιουργία υψηλού επιπέδου Μηχανικών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της επιστήμης.
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων
Στο ΠΜΣ «Ευφυής Διαχείριση Ανανεώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων» γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή των ομοταγών, αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ, ιδρυμάτων της αλλοδαπής και συγκεκριμένα συναφών Τμημάτων των Πολυτεχνείων, των Πολυτεχνικών Σχολών και των Σχολών Θετικών Επιστημών των Πανεπιστημίων και των Σχολών Τεχνολογικών Εφαρμογών των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ).
Ο ανώτατος αριθμός των εισακτέων φοιτητών στο ΠΜΣ ορίζεται σε τριάντα (30). Γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι μέλη των κατηγοριών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΤ σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 34 του ν. 4485/2017.
Αιτήσεις υποψηφιότητας
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν μέχρι την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020 τα παρακάτω:
- Αίτηση Συμμετοχής (διαθέσιμη στον ιστότοπο που ΠΜΣ)
- Βιογραφικό σημείωμα
- Αντίγραφο πτυχίου ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών (ή Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986 με τα μαθήματα στα οποία αναμένεται βαθμολογία στην εξεταστική περίοδο Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους)
- Αναλυτική Βαθμολογία του Α’ κύκλου σπουδών
- Δημοσιεύσεις σε περιοδικά ή συνέδρια με κριτές, εάν υπάρχουν
- Αποδεικτικά επαγγελματικής ή ερευνητικής δραστηριότητας, εάν υπάρχουν
- Φωτοτυπία δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας
- Δύο συστατικές επιστολές, εάν δεν αποστέλλονται από τους συντάκτες
- Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας αγγλικής γλώσσας, επιπέδου Β2, εάν υπάρχει
Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι δεν κατέχουν αποδεικτικό γλωσσομάθειας αγγλικής γλώσσας, υποχρεούνται να προσέλθουν σε γραπτή εξέταση, η οποία διενεργείται με ευθύνη της Επιτροπής Επιλογής. Η μη προσέλευση στην γραπτή εξέταση στην αγγλική γλώσσα αποτελεί λόγο απόρριψης της αίτησής τους.
Οι φοιτητές από ιδρύματα της αλλοδαπής οφείλουν να προσκομίσουν πιστοποιητικό αντιστοιχίας και ισοτιμίας από τον ΔΟΑΤΑΠ, εφόσον τους έχει χορηγηθεί, ή να διενεργήσουν τις απαιτούμενες ενέργειες για τη διαδικασία αναγνώρισης του βασικού τους πτυχίου από τον ΔΟΑΤΑΠ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Οι αιτήσεις μαζί με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά υποβάλλονται ηλεκτρονικά (σε μορφή pdf) στο email του Προγράμματος mes@core.uoa.gr έως την καταληκτική ημερομηνία 30/9/2020.
Κριτήρια επιλογής
Η επιλογή των εισακτέων πραγματοποιείται βάσει των μορίων που συγκεντρώνουν κατόπιν αξιολόγησης σύμφωνα με συγκεκριμένο αριθμό κριτηρίων. Τα κριτήρια αξιολόγησης με την αντίστοιχη (μέγιστη) βαθμολογία τους σε αριθμό αξιολογικών μορίων, έχουν ως εξής:
- Βαθμός πτυχίου 30
- Συνάφεια Διπλωματικής Εργασίας με το γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ 20
- Διαθέσιμη Επαγγελματική εμπειρία, σχετική με το ΠΜΣ 15
- Επιστημονικό και Ερευνητικό έργο, σχετικό με το ΠΜΣ 15
- Επίδοση σε μαθήματα που είναι σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ 10
- Κατοχή δεύτερου πτυχίου Α ́ ή Β ́ κύκλου σπουδών συναφούς αντικειμένου 10
ΣΥΝΟΛΟ 100
Ο αριθμός αξιολογικών μορίων του παραπάνω πίνακα αποτελεί το μέγιστο βαθμό που μπορεί να αποδοθεί, σύμφωνα με την κρίση της Επιτροπής Επιλογής, για κάθε κριτήριο αξιολόγησης. Για το πρώτο και το έκτο κριτήριο αξιολόγησης, η βαθμολογία προκύπτει από το γινόμενο του ποσοστού του βαθμού σε σχέση με το μέγιστο δυνατό βαθμό του πτυχίου επί τον αριθμό των αξιολογικών μορίων κάθε κριτηρίου. Για τους φοιτητές οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές Α’ κύκλου κατά τον χρόνο αξιολόγησης της αίτησής τους, η αξιολόγηση της αίτησης ως προς το πρώτο κριτήριο γίνεται με βάση τον τρέχοντα μέσο όρο της αναλυτικής βαθμολογίας που θα υποβάλουν. Για το πέμπτο κριτήριο, λαμβάνεται υπόψη η επίδοση των υποψηφίων σε τέσσερα (4) μαθήματα του Α’ κύκλου σπουδών τα οποία είναι σχετικά με τα γνωστικά αντικείμενα των (α) συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας, (β) τηλεπικοινωνιακών δικτύων, (γ) ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και (δ) μικροεπεξεργαστών. Συγκεκριμένα, κάθε ένα από τα παραπάνω μαθήματα συνεισφέρει 2,5 μόρια, με την προϋπόθεση ότι ο βαθμός του μαθήματος είναι τουλάχιστον επτά (7).
Οι επιλεγέντες φοιτητές οφείλουν να έχουν αποδεδειγμένα ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους για το πτυχίο Α’ κύκλου σπουδών πριν από το τέλος της περιόδου εγγραφών στο ΠΜΣ.
Διάρκεια φοίτησης
Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο ΠΜΣ για τη λήψη Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης διπλωματικής εργασίας.
Για τους εργαζόμενους μεταπτυχιακούς φοιτητές προβλέπεται η δυνατότητα μερικής φοίτησης. Οι φοιτητές αυτής της κατηγορίας πρέπει να προσκομίσουν σχετική σύμβαση εργασίας ή βεβαίωση εργοδότη. Μερική φοίτηση προβλέπεται και για μη εργαζόμενους φοιτητές, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της πλήρους φοίτησης για λόγους υγείας, οικογενειακούς, στράτευσης κ.ά. Η διάρκεια μερικής φοίτησης ορίζεται στα έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Πρόγραμμα σπουδών
Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2020.
Για την απόκτηση του ΔΜΣ απαιτούνται συνολικά ενενήντα (90) πιστωτικές μονάδες (ECTS).
Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση οκτώ (8) μεταπτυχιακών μαθημάτων, καθώς και σε εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.
Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται διά ζώσης στην έδρα του Τμήματος στα Ψαχνά Εύβοιας (πλησίον της Χαλκίδας) και με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Τα μαθήματα οργανώνονται σε εξάμηνα, πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση και διεξάγονται στην ελληνική ή/και την αγγλική γλώσσα (σε περίπτωση που το Πρόγραμμα παρακολουθούν και αλλοδαποί φοιτητές).
Υποχρεώσεις και δικαιώματα μεταπτυχιακών φοιτητών
- Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές έχουν όλα τα δικαιώματα και τις παροχές που προβλέπονται για τους φοιτητές του Α ́ κύκλου σπουδών, πλην του δικαιώματος παροχής δωρεάν διδακτικών συγγραμμάτων.
- Η παρακολούθηση των μαθημάτων/εργαστηρίων κ.λπ. είναι υποχρεωτική. Ένας μεταπτυχιακός φοιτητής θεωρείται ότι έχει παρακολουθήσει κάποιο μάθημα (και επομένως έχει δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις) εφόσον έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον το 80% των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος.
- Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές καλούνται να συμμετέχουν και να παρακολουθούν σεμινάρια ερευνητικών ομάδων, συζητήσεις βιβλιογραφικής ενημέρωσης, επισκέψεις εργαστηρίων, συνέδρια, ημερίδες με γνωστικό αντικείμενο συναφές με αυτό του ΠΜΣ καθώς και διαλέξεις ή άλλες επιστημονικές εκδηλώσεις του ΠΜΣ.
- Είναι δυνατή η χορήγηση υποτροφιών σε μεταπτυχιακούς φοιτητές βάσει ακαδημαϊκών κριτηρίων, με σκοπό την επιβράβευση και την παρακίνησή τους για την επίτευξη βέλτιστων επιδόσεων. Οι υποτροφίες είναι δύο τύπων: πλήρεις υποτροφίες, κάθε μία εκ των οποίων καλύπτει το 100% των διδάκτρων του Α’ ή του Β’ εξαμήνου και μερικής κάλυψης υποτροφίες, κάθε μια εκ των οποίων καλύπτει το 50% των διδάκτρων του Α’ ή του Β’ εξαμήνου.
Δικαιούχοι υποτροφίας είναι οι φοιτητές πλήρους φοίτησης, οι οποίοι έχουν εξεταστεί επιτυχώς στο σύνολο των μαθημάτων του Α’ ή του Β’ εξαμήνου στις κανονικές εξεταστικές περιόδους και των οποίων ο μέσος όρος βαθμολογίας στα μαθήματα του Α’ ή Β’ εξαμήνου σπουδών είναι τουλάχιστον οκτώ, πέντε (8,5). Δεν δικαιούνται υποτροφίας φοιτητές οι οποίοι (α) έχουν απαλλαγεί από τα τέλη φοίτησης για οικονομικούς λόγους, (β) λαμβάνουν υποτροφία από άλλη πηγή ή (γ) δεν έχουν καταβάλει τα προβλεπόμενα τέλη φοίτησης.
Η Σ.Ε., μετά την εισήγηση του Διευθυντή του ΠΜΣ, και ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα, αποφασίζει τον αριθμό των υποτρόφων ανά τύπο υποτροφίας και ανά εξάμηνο. Με την προϋπόθεση της χρηματοδότησης του ΠΜΣ από ίδιους πόρους και χωρίς δημόσια χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο αριθμός των υποτροφιών ανά τύπο υποτροφίας και εξάμηνο ενδεικτικά ορίζεται ως εξής:
- Μια (1) πλήρης υποτροφία, η οποία αντιστοιχεί στο 100% των διδάκτρων του Α’ εξαμήνου και τρεις (3) υποτροφίες, κάθε μία εκ των οποίων αντιστοιχεί στο 50% των διδάκτρων του Α’ εξαμήνου, οι οποίες χορηγούνται με βάση την επίδοση στα μαθήματα του Α’ εξαμήνου,
- Μια (1) πλήρης υποτροφία, η οποία αντιστοιχεί στο 100% των διδάκτρων του Β’ εξαμήνου και τρεις (3) υποτροφίες, κάθε μία εκ των οποίων αντιστοιχεί στο 50% των διδάκτρων του Β’ εξαμήνου, οι οποίες χορηγούνται με βάση την επίδοση στα μαθήματα του Β’ εξαμήνου.
- Απαλλάσσονται από τα τέλη φοίτησης οι φοιτητές του ΠΜΣ, των οποίων το ατομικό εισόδημα, εφόσον διαθέτουν ίδιο εισόδημα, και το οικογενειακό διαθέσιμο ισοδύναμο εισόδημα δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς, το μεν ατομικό το εκατό τοις εκατό (100%), το δε οικογενειακό το εβδομήντα τοις εκατό (70%) του εθνικού διάμεσου διαθέσιμου ισοδύναμου εισοδήματος, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα κάθε φορά δημοσιευμένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.). Η απαλλαγή αυτή παρέχεται για τη συμμετοχή σε ένα μόνο ΠΜΣ. Σε κάθε περίπτωση, οι απαλλασσόμενοι φοιτητές δεν ξεπερνούν το ποσοστό του τριάντα τοις εκατό (30%) του συνολικού αριθμού των φοιτητών που εισάγονται στο ΠΜΣ. Αν οι δικαιούχοι υπερβαίνουν το ποσοστό του προηγούμενου εδαφίου, επιλέγονται με σειρά κατάταξης ξεκινώντας από αυτούς που έχουν το μικρότερο εισόδημα (παράγραφος 2 του άρθρου 35 του ν. 4485/2017).
- Για τη συμμετοχή τους στο ΠΜΣ «Ευφυής Διαχείριση Ανανεώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων», οι μεταπτυχιακοί φοιτητές καταβάλλουν τέλη φοίτησης που ανέρχονται στο συνολικό ποσό των δύο χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ (2.500€). Στην περίπτωση πλήρους φοίτησης, η καταβολή του τέλους γίνεται στην αρχή κάθε εξαμήνου (1ο εξάμηνο 1.000€, 2ο εξάμηνο 1.000€, 3ο εξάμηνο 500€). Στην περίπτωση μερικής φοίτησης, η καταβολή γίνεται ως εξής: 1ο εξάμηνο 1.000 ευρώ, 3ο εξάμηνο 1.000 ευρώ και 5ο εξάμηνο 500 ευρώ.
Το περιεχόμενο των μαθημάτων, ο τρόπος επιλογής και οι υποχρεώσεις των φοιτητών παρουσιάζονται αναλυτικά στον Κανονισμό Σπουδών του Προγράμματος.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τον ιστότοπο του ΠΜΣ http://mes.core.uoa.gr ή επικοινωνήστε με τη Συντονιστική Επιτροπή στο mes@core.uoa.gr και στο τηλέφωνο 22280 99641, και με τη Γραμματεία (κα Μαρία Συριανού) στο τηλέφωνο 22280 99523.