Site icon Spoudase.gr

Φαρμακορρύθμιση / Κανονιστικές Υποθέσεις

Το πρόγραμμα είναι ένα διεθνές μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών σχετικό με τους κανονισμούς ρύθμισης των φαρμακευτικών, βιολογικών και βιοτεχνολογικών προϊόντων καθώς και τους κανονισμούς που αφορούν σε άλλα προϊόντα υγείας, δηλαδή τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και τα φυτικά φαρμακευτικά προϊόντα φυτικής προέλευσης.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα που εμπλέκονται στους κανονιστικούς και νομοθετικούς τομείς της φαρμακευτικής βιομηχανίας, καθώς και σε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, σε εταιρείες βιοτεχνολογίας ή σε ρυθμιστικούς φορείς. Οι υποψήφιοι θα αποκτήσουν ολοκληρωμένη και λεπτομερή γνώση των διαδικασιών που σχετίζονται με την αίτηση και την έγκριση φαρμάκων, βιολογικών και βιοτεχνολογικών προϊόντων. Θα εξειδικευτούν, συνεπώς σε όλη τη διαδικασία αδειοδότησης φαρμακευτικών προϊόντων, από τα αρχικά στάδια της ανακάλυψης έως την τελική έγκριση και την παρακολούθηση μετά τη χορήγηση της άδειας κυκλοφορίας. Επομένως, οι συμμετέχοντες θα έχουν τα προσόντα να συμβουλεύουν και να συμμετέχουν σε επαγγελματικές ομάδες που ασχολούνται με τη διαδικασία ανάπτυξης των φαρμάκων, σχετικά με τις ρυθμιστικές και κανονιστικές απαιτήσεις που διέπουν την αδειοδότηση των φαρμάκων, μειώνοντας πιθανώς το χρονικό διάστημα που απαιτείται για μια εταιρεία προκειμένου να λάβει την έγκριση κυκλοφορίας του φαρμάκου και να διαχειριστεί την κυκλοφορία του σε διεθνείς αγορές.
Παράλληλα το Πρόγραμμα στοχεύει και στην διαρκή εκπαίδευση ατόμων που ήδη εργοδοτούνται στον τομέα της Φαρμακορρύθμισης.

Στόχοι του προγράμματος

Στόχος του προγράμματος είναι η εις βάθος κατανόηση των πτυχών της κανονιστικής διαδικασίας και η απόκτηση της ικανότητας της ορθής και αποτελεσματικής εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας. Για την επίτευξη των στόχων αυτών στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η διδασκαλία των παρακάτω:

Εισδοχή

Η διαδικασία εισαγωγής περιλαμβάνει και συνέντευξη με τον υποψήφιο

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Με την επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος, οι φοιτητές θα μπορούν να:

  1. Εκκινούν και να διεκπεραιώνουν αυτόνομα κατάλληλες ενέργειες μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών και του αιτούντος / κατόχου άδειας κυκλοφορίας.
  2. Εξετάζουν και να αξιολογούν με κριτική σκέψη επιστημονικά δεδομένα και συμπεράσματα που προορίζονται για ανασκόπηση από τις ρυθμιστικές αρχές.
  3. Αξιολογούν και να χρησιμοποιούν την κανονιστική τεκμηρίωση και τα κανονιστικά συστήματα.
  4. Αντιδρούν και να ανταποκρίνονται σε αλλαγές των κατευθυντήριων οδηγιών και των κανονιστικών συστημάτων.
  5. Εφαρμόζουν νέες μεθόδους, εργαλεία και στρατηγικές που βοηθούν στην επιτυχή ανάπτυξη φαρμάκων και στην κανονιστική ανασκόπηση.
  6. Εφαρμόζουν βελτιώσεις στο κανονιστικό περιβάλλον μέσω εφαρμογής και υποστήριξης καλών κανονιστικών πρακτικών.
  7. Ερμηνεύουν νομικές και κανονιστικές οδηγίες που αφορούν στην προ-κλινική και την κλινική ανάπτυξη του προϊόντος.
  8. Λειτουργούν αποτελεσματικά ως μέλη ομάδας ή ηγέτες στο πλαίσιο διεπαγγελματικών ή πολυπαραγοντικών ομάδων.
  9. Αξιολογούν με κριτική σκέψη ερευνητικά / αποδεικτικά στοιχεία που προκύπτουν κατά την ανάπτυξη, το σχεδιασμό και την υποβολή προ-κλινικών και κλινικών μελετών.
  10. Εκπαιδεύουν ηγέτες και εργαζομένους σε κανονιστικά θέματα σχετικά με την ανάπτυξη φαρμάκων.
  11. Αξιολογούν τη διαδικασία εκτίμησης κινδύνου και αξιολόγησης της σχέσης οφέλους-κινδύνου.
  12. Διαφοροποιούν τις τροποποιήσεις Τύπου Ι και Τύπου ΙΙ.
  13. Αναλύουν την έννοια της φαρμακοεπιδημιολογίας και πως αυτή επηρεάζει την έγκριση του φαρμάκου και την παρακολούθησή του μετά από την κυκλοφορία.
  14. Συνοψίζουν το βασικό σχεδιασμό του φαρμάκου (ανάπτυξη).
  15. Πραγματοποιούν κριτική αξιολόγηση κανονισμών από την πολιτιστική τους σκοπιά για κυκλοφορία προϊόντων σε διαφορετικές χώρες.
Exit mobile version