Site icon Spoudase.gr

Φιλοσοφία: Γνώση, Αξίες και Κοινωνία

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΜΣ) «Φιλοσοφία: Γνώση, Αξίες και Κοινωνία» συνιστά αναμόρφωση του αρχικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Φιλοσοφία» του Τομέα Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το αρχικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Φιλοσοφία ήταν το πρώτο οργανωμένο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Φιλοσοφίας στην Ελλάδα. Λειτούργησε για πρώτη φορά κατά το ακαδημαϊκό έτος 1992-1993 (η τυπική θεσμοθέτησή του έγινε το 1994, με την Υπουργική Απόφαση Β7/165/1-6-94, ΦΕΚ 451 τ.Β΄/16-6-1994). Το αναμορφωμένο ΠΜΣ προέκυψε από τον επανασχεδιασμό της δομής του, με διαρκείς αναθεωρήσεις κατά την τελευταία εικοσαετία, ώστε να ανταποκρίνεται στις εξελισσόμενες επιστημονικές απαιτήσεις.

Αντικείμενο του ΠΜΣ είναι η ειδική γνωστική περιοχή «Φιλοσοφία: Γνώση, Αξίες και Κοινωνία». Στρατηγικός στόχος του είναι η εξειδίκευση και η εκπαίδευση επιστημόνων-ερευνητών που θα συνεισφέρουν στην προώθηση της φιλοσοφικής έρευνας στη χώρα μας, και, μέσω αυτής, θα συμβάλλουν στην εμβάθυνση της αυτοκατανόησης της κοινότητας των επιστημόνων και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, καθώς και στην τόνωση της εργασιακής απασχόλησης. Συγκεκριμένα, σκοποί του είναι:
α) η απονομή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ), του οποίου οι κάτοχοι θα είναι κατάλληλοι να εργαστούν ως εκπαιδευτικοί με αυξημένα προσόντα και ως στελέχη δημοσίων και ιδιωτικών επιχειρήσεων και οργανισμών, και
β) η προετοιμασία επιστημόνων-ερευνητών, ικανών να εκπονήσουν διδακτορικές διατριβές υψηλού επιπέδου στο αντικείμενο της Φιλοσοφίας και να ακολουθήσουν ερευνητική ή/και ακαδημαϊκή σταδιοδρομία.

Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Μ.Δ.Ε. ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα προκειμένου για το πρόγραμμα πλήρους φοίτησης, και σε οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα για το πρόγραμμα μερικής φοίτησης.

Δείτε την τελευταία προκήρυξη:

 

Ο Τομέας Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης οργανώνει Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, στη γνωστική περιοχή “Φιλοσοφία: Γνώση, Αξίες και Κοινωνία”. Το Πρόγραμμα οδηγεί στην απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης, μετά από διετείς σπουδές.

Δεκτοί γίνονται πτυχιούχοι όλων των Τμημάτων των ΑΕΙ της ημεδαπής και αντιστοίχων αναγνωρισμένων ως ισότιμων Τμημάτων της αλλοδαπής, καθώς και απόφοιτοι Τμημάτων των ΤΕΙ, συναφούς γνωστικού αντικειμένου, με τις προϋποθέσεις που εκάστοτε ισχύουν για τους πτυχιούχους ανώτατης εκπαίδευσης. Έναρξη μαθημάτων: Χειμερινό εξάμηνο 2020 – 2021.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά:

  1. Αίτηση συμμετοχής (με ταχ. διεύθυνση, ηλεκτρ. διεύθυνση και τηλέφωνο)
  2. Αντίγραφο πτυχίου ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ συναφούς Τμήματος ή βεβαίωση ολοκλήρωσης σπουδών στην οποία θα αναγράφεται ο βαθμός του πτυχίου, εφόσον δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα  ορκωμοσία (για πτυχιούχους πανεπιστημίου του εξωτερικού πιστοποιητικό αντιστοιχίας ή ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ).
  3. Πιστοποιητικό σπουδών με αναλυτική βαθμολογία προπτυχιακών μαθημάτων, στο οποίο να αναγράφεται και ο βαθμός πτυχίου. Σε περίπτωση που εκκρεμεί η ορκωμοσία, απαιτείται υποχρεωτικά  βεβαίωση ολοκλήρωσης με μόνη εκκρεμότητα  την ορκωμοσία.
  4. Βιογραφικό σημείωμα, στο οποίο θα αναφέρονται αναλυτικά οι σπουδές, η διδακτική ή/και επαγγελματική εμπειρία, η επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητα του υποψηφίου.
  5. Υπόμνημα, στο οποίο θα αναφέρονται τα επιστημονικά ενδιαφέροντα του υποψηφίου καθώς και οι λόγοι για τους οποίους επιθυμεί να εγγραφεί στο ανωτέρω ΠΜΣ (από 1000 – 1500 λέξεις).
  6. Πιστοποιητικό κατοχής μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας (αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής  ή ιταλικής), εφόσον υπάρχει. Εάν το πτυχίο δεν είναι επιπέδου Γ1 ή ανωτέρου, ο υποψήφιος εξετάζεται στην προτεινόμενη από τον ίδιο ξένη γλώσσα.
  7. Ανάτυπα δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά, αντίγραφα συγγραφικού έργου, κ.λ.π. εφόσον υπάρχουν.
  8. Κάθε άλλο έργο ή δραστηριότητα που μπορεί να βοηθήσει στην επιλογή του υποψηφίου.
  9. Φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας και έντυπο στο οποίο αναγράφεται ο Α.Μ.Κ.Α σας.
  10. Δύο πρόσφατες φωτογραφίες, στις οποίες να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Όλοι οι υποψήφιοι υποχρεούνται να αποστείλουν την ΑΙΤΗΣΗ συμμετοχής τους και το ΥΠΟΜΝΗΜΑ, όχι μόνο ταχυδρομικά αλλά ΚΑΙ στην ηλεκτρονική διεύθυνση: tzanouds@uoc.gr σε μορφή κειμένου word εντός της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων.

Η επόμενη διαδικασία επιλογής θα λάβει χώρα την Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020, και την Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020 (εξέταση ξένης γλώσσας, γραπτή εξέταση στη φιλοσοφία, προφορική εξέταση-συνέντευξη).

Οι δηλώσεις συμμετοχής και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβάλλονται στη Γραμματεία του Τμήματος (Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, Τμήμα Φ.Κ.Σ., 741 00 Ρέθυμνο, υπ’ όψιν κ. Τζανουδάκη) από τη Δευτέρα, 11 Μαΐου 2020, έως και τη Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020.

(Παρακαλούμε οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά, να στέλνονται με απλό ταχυδρομείο [όχι συστημένα])

Ύλη για τη γραπτή εξέταση:

  1. Anthony Kenny (επιμ.), Ιστορία της δυτικής φιλοσοφίας, Εκδόσεις Νεφέλη, Αθήνα 2005 (το σύνολο του βιβλίου).
  2. Νίκος Αυγελής, Εισαγωγή στη φιλοσοφία (όποια έκδοση από το 2005 κ.ε.), το 2ο μέρος του βιβλίου (κεφ. 1: Η φιλοσοφία ως μεταφυσική ή οντολογία, κεφ. 2: Η φιλοσοφία ως γνωσιοθεωρία, κεφ. 3: Η φιλοσοφία ως κριτική της γλώσσας).

Στη γραπτή εξέταση είναι δυνατό να τεθούν ερωτήσεις πραγματολογικού περιεχομένου ή/και θέματα σχολιασμού φιλοσοφικού κειμένου.

Πληροφορίες: Γραμματεία Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών
Τηλέφωνα: 28310 77216 και 77215
FAX:  28310- 77222, email: tzanouds@uoc.gr
Δικτυακός Τόπος: pms-phl.fks.uoc.gr

Exit mobile version