Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Γεωπληροφορική και Γεωχωρικές Τεχνολογίες», από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Αντικείμενο του ΠΜΣ «Γεωπληροφορική και Γεωχωρικές Τεχνολογίες»
Δομή και περιεχόμενο
Η Γεωπληροφορική και οι Γεωχωρικές Τεχνολογίες αποτελούν σύνθεση διαφόρων επιστημονικών πεδίων, καθώς και σχετικών μεθόδων και τεχνικών, όπως η Γεωδαισία, η Γεωφυσική, η Γεωγραφία, τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, η Τηλεπισκόπηση, η Φωτογραμμετρία, η Πληροφορική, τα Γεωμαθηματικά και η Γεωστατιστική. Η Γεωπληροφορική και οι Γεωχωρικές Τεχνολογίες εφαρμόζονται διαχρονικά και υπό διαρκή εξέλιξη κατά τη συλλογή, αποθήκευση, διαχείριση, ανάλυση και διάχυση της γεωγραφικής πληροφορίας, υποστηρίζοντας έτσι ένα ευρύ φάσμα χωρικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών αποφάσεων, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Μάστερ στη Γεωπληροφορική και τις Γεωχωρικές Τεχνολογίες έχει σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη την Κυπριακή και διεθνή πραγματικότητα. Το πρόγραμμα θεραπεύει την ανάγκη εκπαίδευσης κι εξειδίκευσης επιστημόνων και μηχανικών, έτσι ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις της κοινωνίας αναφορικά με τη συλλογή, διαχείριση και ανάλυση της γεωχωρικής πληροφορίας, ο όγκος και η πολυπλοκότητα της οποίας αυξάνονται διαρκώς.
Το πρόγραμμα προσφέρει, μέσω ερευνητικών μεθόδων, σεμιναρίων/ εργαστηρίων (workshops) και της διατριβής Μάστερ, εξειδικεύσεις που οδηγούν σε ένα από τους παρακάτω διακριτούς τίτλους απονομής:
- Γεωπληροφορική Γεωχωρικές Τεχνολογίες στις Υποδομές
- Γεωχωρικές Τεχνολογίες στο Περιβάλλον
- Γεωχωρικές Τεχνολογίες στις Φυσικές Καταστροφές
- Γεωχωρικές Τεχνολογίες στις Γεωεπιστήμες
- Γεωχωρικές Τεχνολογίες στην Ενέργεια
- Γεωχωρικές Τεχνολογίες στη Γαλάζια Ανάπτυξη
- Γεωχωρικές Τεχνολογίες στην Πολιτιστική Κληρονομιά
- Γεωχωρικές Τεχνολογίες στη Δημόσια Υγεία
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε αποφοίτους αναγνωρισμένων ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης (Πανεπιστημίων και Πολυτεχνικών Σχολών) σε γνωστικά αντικείμενα συναφή με τη Γεωπληροφορική και τις εφαρμογές της.
Το πρόγραμμα Μάστερ (Msc) στη Γεωπληροφορική και τις Γεωχωρικές Τεχνολογίες έχει ως στόχους:
- να παρέχει τη δυνατότητα στους αποφοίτους να εμβαθύνουν και να επεκτείνουν τις γνώσεις τους στο επιστημονικό πεδίο της Γεωπληροφορικής και Γεωχωρικών Τεχνολογιών αιχμής, καθώς και σε πρακτικές εφαρμογές αυτών,
- να προάγει την εκπόνηση έρευνας υψηλής στάθμης στον τομέα της Γεωπληροφορικής και των Γεωχωρικών Τεχνολογιών,
- να προετοιμάσει τους αποφοίτους έτσι ώστε να είναι σε θέση να συνεχίσουν πιο εύκολα τις σπουδές τους σε διδακτορικό επίπεδο στη Γεωπληροφορική,
- να εξοπλίσει τους αποφοίτους με επιπρόσθετα προσόντα και δεξιότητες που σχετίζονται με τη Γεωπληροφορική, ώστε να διεκδικήσουν με περισσότερες αξιώσεις απασχόληση στη βιομηχανία, στο δημόσιο τομέα και σε μη-δημόσιους οργανισμούς,
- να παρέχει τη δυνατότητα σε εργαζόμενους στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στο αντικείμενο της Γεωπληροφορικής σε μεταπτυχιακό επίπεδο, παρέχοντας τους έτσι προοπτικές ανέλιξης στην εργασία τους.
Για την απόκτηση του μεταπτυχιακού τίτλου απαιτείται η επιτυχής ολοκλήρωση συνολικά 90 ECTS, συμπεριλαμβανομένης της εκπόνησης μεταπτυχιακής διατριβής, η οποία πιστώνεται με 30 ECTS.
Το πρόγραμμα σπουδών του προγράμματος περιλαμβάνει μόνο υποχρεωτικά μαθήματα, τα οποία πιστώνονται με 6 ECTS το καθένα. Πέντε μαθήματα διεξάγονται κατά το πρώτο εξάμηνο (Φθινοπωρινό εξάμηνο) και πέντε κατά το δεύτερο εξάμηνο (Εαρινό εξάμηνο). Το θέμα της μεταπτυχιακής διατριβής επιλέγεται εντός του φθινοπωρινού εξαμήνου και συνδέεται άρρηκτα με το μάθημα των ερευνητικών μεθόδων και της εξειδίκευσης. Η εκπόνηση της μεταπτυχιακής διατριβής αρχίζει με την έναρξη της θερινής περιόδου, εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία το διδακτικό μέρος του προγράμματος, και αναμένεται να περατωθεί κατά το τέλος της θερινής περιόδου.
Το πρόγραμμα προσφέρεται υπό τη μορφή πλήρους ή μερικής φοίτησης. Στην περίπτωση της πλήρους φοίτησης, το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε δεκατρείς μήνες στους οποίους περιλαμβάνονται δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα και η θερινή περίοδος. Η τελευταία αρχίζει αμέσως μετά τη λήξη του Εαρινού εξαμήνου και περιλαμβάνει τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Στην περίπτωση της μερικής φοίτησης, το πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί σε τέσσερα ακαδημαϊκά εξάμηνα. Για την θερινή περίοδο μετά το πέρας των δύο ετών διδασκαλίας ισχύει ότι και στην περίπτωση της πλήρους φοίτησης.
Εισδοχή
Δικαίωμα υποβολής αίτησης για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Μάστερ έχουν κάτοχοι πτυχίου από αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο, ή κάτοχοι τίτλου σπουδών ο οποίος έχει κριθεί ισότιμος πανεπιστημιακού τίτλου από το Κυπριακό Συμβούλιο Αξιολόγησης Τίτλων Σπουδών (ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ.), σε συναφή γνωστικά αντικείμενα. Αίτηση μπορούν να υποβάλουν και τελειόφοιτοι προπτυχιακοί φοιτητές, που αναμένεται να λάβουν πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών πριν από την έναρξη του μεταπτυχιακού προγράμματος.
Οι υποψήφιοι ενημερώνονται για την έκβαση της αίτησής τους στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που έχουν δηλώσει κατά την υποβολή της αίτησής τους και μέσω της Διαδικτυακής Πύλης του Πανεπιστημίου.
Για την κατοχύρωση θέσης που έχει προσφερθεί προϋπόθεση είναι η πληρωμή προκαταβολής. Το ποσό αυτό δεν επιστρέφεται σε καμία περίπτωση. Δείτε εδώ το ύψος της προκαταβολής και τον τρόπο αποπληρωμής των διδάκτρων.
Οι αιτήσεις μαζί με τα δικαιολογητικά υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω της Διαδικτυακής Πύλης του Πανεπιστημίου. Δημιουργήστε εδώ μια αίτηση.
Οι υποψήφιοι, για να υποβάλουν αίτηση, θα πρέπει να επισυνάψουν ηλεκτρονικά τα ακόλουθα:
- Φωτοαντίγραφο πολιτικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.
- Βιογραφικό σημείωμα
- Φωτοαντίγραφα πανεπιστημιακών πτυχίων (ή πιστοποιητικού που να βεβαιώνει ότι ο πανεπιστημιακός τίτλος σπουδών θα αποκτηθεί πριν από την έναρξη του μεταπτυχιακού προγράμματος).
- Αναλυτική βαθμολογία πτυχίων
- Σύντομη έκθεση (περίπου 500 λέξεις), στην οποία ο υποψήφιος να εξηγεί τους λόγους επιλογής του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών και να περιγράφει τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα, σε σχέση με τα μελλοντικά του επαγγελματικά σχέδια.
- Συστατικές Επιστολές δεν είναι απαραίτητες. Χρειάζεται μόνο να δηλωθούν δύο ονόματα / στοιχεία / τηλέφωνα των ατόμων που μπορούν να δώσουν αναφορά και το Τμήμα αν κρίνει θα αποταθεί το ίδιο απευθείας κοντά τους.
- Πιστοποιητικό επάρκειας ελληνικής γλώσσας: Αποδεκτά τεκμήρια επάρκειας της ελληνικής γλώσσας θεωρούνται το απολυτήριο αναγνωρισμένης εξατάξιας σχολής Μέσης Εκπαίδευσης της Ελλάδας ή της Κύπρου ή Λυκείου που έχει ως βασική γλώσσα διδασκαλίας την ελληνική.
Το Τμήμα μπορεί να ζητήσει επιπρόσθετες εμπιστευτικές πληροφορίες από τον υποψήφιο καθώς επίσης και να υιοθετήσει οποιαδήποτε επιπρόσθετα κριτήρια κρίνει αναγκαία/απαραίτητα.