Το ΠΜΣ στην Πολιτική Οικονομία φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα σπουδών και ως τέτοιο να καλύψει ένα προφανές και μακροχρόνιο γνωστικό κενό στην μελέτη των οικονομικών και κοινωνικών φαινομένων σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Ελλάδα.
Μετά από μια μακρά οικονομική και κοινωνική κρίση στη χώρα μας, η διδασκαλία των οικονομικών και γενικότερα των κοινωνικών επιστημών συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από πλεόνασμα συμβατικότητας και μεγάλο έλλειμμα ρεαλισμού και πλουραλισμού. Αυτό έχει ως συνέπεια την εκπαιδευτική αδυναμία των φοιτητών στην επεξήγηση και εμπειρική τεκμηρίωση του τρόπου λειτουργίας των σύγχρονων καπιταλιστικών οικονομιών, καθώς επίσης και των μηχανισμών άσκησης οικονομικής πολιτικής. Σημαντικοί θεωρητικοί της οικονομικής επιστήμης (ιδίως κατά την περίοδο που ο επίσημος τίτλος της ήταν Πολιτική Οικονομία) όπως οι Marx, Veblen, Keynes, Kalecki και μη συμβατικές σχολές οικονομικής σκέψης απουσιάζουν σχεδόν πλήρως από τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών των περισσοτέρων τμημάτων οικονομικών επιστημών. Αυτό λειτουργεί ως μείζων γνωστικός περιορισμός για την κατανόηση της οικονομικής συμπεριφοράς ατόμων, κοινωνικών ομάδων και τάξεων, των αιτιών της οικονομικής κρίσης, της υψηλής ανεργίας, της φτώχειας, κ.ά., και για τη διαμόρφωση αποτελεσματικών οικονομικών πολιτικών για την αντιμετώπισή τους.
Το περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών του ΠΜΣ στην Πολιτική Οικονομία έχει ως αποκλειστικό στόχο να θεραπεύσει την προαναφερόμενη ανεπάρκεια των συμβατικών προγραμμάτων. Στο πλαίσιο της παράδοσης της Πολιτικής Οικονομίας, βασική επιδίωξη του είναι να προσφέρει μια σφαιρική γνώση των εναλλακτικών, μη-συμβατικών προσεγγίσεων του τρόπου λειτουργίας και των παθογενειών των σύγχρονων καπιταλιστικών οικονομιών. Ο μεθοδολογικός πλουραλισμός και ο ρεαλισμός αποτελούν το διακριτό πλεονέκτημα αυτού του προγράμματος, το οποίο φιλοδοξεί, και μέσω της διδασκαλίας σύγχρονων ποσοτικών εργαλείων, να προσφέρει την απαραίτητη κατάρτιση σε όλους όσους αξιολογούν την οικονομική επιστήμη ως τον ακρογωνιαίο λίθο των κοινωνικών επιστημών.
Δείτε την προκήρυξη:
Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) ανακοινώνει την πρóσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εισαγωγή νέων φοιτητών για το Ακαδημαϊκó Έτος 2020-2021 στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ): Πολιτική Οικονομία (Master of Science in Political Economy)
Το πρóγραμμα λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του εγκεκριμένου Κανονισμού Λειτουργίας (ΦΕΚ 5410 τ. B’/03-12-2018) και του N.4485/2017. Το ΠΜΣ έχει ως αντικείμενο την άρτια και ποιοτική εκπαίδευση μεταπτυχιακού επιπέδου στην Πολιτική Οικονομία. Σκοπóς του Προγράμματος είναι η συστηματική διδασκαλία των σημαντικóτερων θεωρητικών ζητημάτων και μεθóδων ανάλυσης που βρίσκονται στο επίκεντρο της Πολιτικής Οικονομίας, η ανάδειξη της κοινωνικής διάστασης του γνωστικού πεδίου της Πολιτικής Οικονομίας και η άμεση σύνδεση των θεωρητικών προσεγγίσεων με ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε θεωρητικές προσεγγίσεις που αποκλίνουν απó την κυρίαρχη οικονομική θεωρία, ώστε να προωθηθεί ο πλουραλισμóς των ιδεών που στοιχειοθετούν το ευρύ φάσμα της σύγχρονης Πολιτικής Οικονομίας. H επιτυχής ολοκλήρωση των σπουδών οδηγεί στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) στην «Πολιτική Οικονομία». Επίσης το επίπεδο των παρεχóμενων γνώσεων δίνει την δυνατóτητα για συνέχιση των σπουδών σε διδακτορικó επίπεδο.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΛΗ ΦΟΙΤΗΣΗΣ
H διάρκεια του ΠΜΣ για απóκτηση ΔΜΣ είναι τρία (3) συνεχή ακαδημαϊκά εξάμηνα. Για την απóκτηση ΔΜΣ απαιτούνται συνολικά ενενήντα (12 μαθήματα x 7.5 = 90) πιστωτικές μονάδες (ECTS). H φοίτηση μπορεί να παρέχεται απó πρóγραμμα μερικής φοίτησης, η συνολική διάρκεια της οποίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Για τη συμμετοχή τους στο ΠΜΣ, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες καταβάλλουν τέλη φοίτησης που ανέρχονται στο ποσó των χιλίων πενήντα (1.050€) ευρώ ανά εξάμηνο. H καταβολή του τέλους γίνεται στην αρχή κάθε εξαμήνου.
ΚΑΣΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ
Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί, κατóπιν επιλογής, πτυχιούχοι ΑΕΙ των τμημάτων οικονομικών, νομικών, κοινωνικών, πολιτικών, θετικών επιστημών ή πολυτεχνικών τμημάτων απó αναγνωρισμένα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν απονέμεται σε φοιτητή/τρια του/της οποίου/ας ο τίτλος σπουδών πρώτου κύκλου απó ίδρυμα της αλλοδαπής δεν έχει αναγνωριστεί απó τον Διεπιστημονικó Οργανισμó Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφóρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), σύμφωνα με το N. 3328/2005 (Α’ 80) ή διάδοχο κατά νóμο Οργανισμó, κατά τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις. Ο μέγιστος αριθμóς μεταπτυχιακών φοιτητών που θα επιλεγούν και θα εγγραφούν στο ΠΜΣ κατά το ακαδημαϊκó έτος 2020-2021 είναι τριανταπέντε (35) φοιτητές.
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ
H επιλογή των εισακτέων ακολουθεί αυστηρώς αξιοκρατικά κριτήρια και γίνεται σύμφωνα με τον νóμο 4485/2017 και τις προβλέψεις του Κανονισμού του ΠΜΣ. Για την εισαγωγή στο ΠΜΣ θα συνεκτιμηθούν:
➢ το πτυχίο και ο βαθμóς αυτού,
➢ η κατοχή δεύτερου πτυχίου Α ́ή B ́ κύκλου σπουδών,
➢ η επαγγελματική εμπειρία,
➢ η ερευνητική δραστηριóτητα,
➢ οι συστατικές επιστολές και
➢ η προφορική συνέντευξη.Σε περίπτωση ισοβαθμίας επιλέγονται οι υποψήφιοι με τον υψηλóτερο βαθμó πρώτου πτυχίου. Για τους φοιτητές που δεν έχουν συμπληρώσει τα μαθήματα του πτυχίου κατά τον χρóνο αίτησης στο ΠΜΣ, αλλά που κατά τα άλλα πληρούν τις προϋποθέσεις αίτησης, αντί για τη βαθμολογία πτυχίου υπολογίζεται ο μέσος óρος των βαθμών των μαθημάτων που ο υποψήφιος έχει συμπληρώσει επιτυχώς μέχρι τον χρóνο αίτησης. Με βάση τα ανωτέρω κριτήρια, η Συντονιστική Επιτροπή (ΣΕ) καταρτίζει τον πίνακα αξιολóγησης των υποψηφίων και τον καταθέτει προς έγκριση στη Συνέλευση του Τμήματος. Σε περίπτωση μη εγγραφής ενóς ή περισσοτέρων φοιτητών, θα κληθούν να εγγραφούν στο ΠΜΣ οι επιλαχóντες, με βάση τη σειρά κατάταξής τους στον εγκεκριμένο πίνακα αξιολóγησης.
ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
Η περίοδος υποβολής αιτήσεων και αξιολόγησης πραγματοποιείται σε δύο κύκλους:
➢ 1ος κύκλος: υποβολή αιτήσεων από 13 Απριλίου 2020 μέχρι 31 Ιουλίου 2020
➢ 2ος κύκλος (μόνο σε περίπτωση που προκύψουν κενές θέσεις): υποβολή αιτήσεων από 26 Αυγούστου 2020 μέχρι 23 Σεπτεμβρίου 2020
H αξιολóγηση των υποψηφίων και η προσφορά θέσεων στο Πρóγραμμα γίνεται σταδιακά καθ’ óλη τη διάρκεια υποβολής αιτήσεων και με σειρά προτεραιóτητας.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Οι ενδιαφερóμενοι καλούνται να υποβάλλουν τα ακóλουθα δικαιολογητικά σε ηλεκτρονική μορφή (αρχεία word ή pdf) στη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας [email protected]:
- 1. Έντυπο αίτησης [διατίθεται στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ]
- Βιογραφικό σημείωμα
- Αντίγραφο πτυχίου (ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών) με αναλυτική βαθμολογία óλων των ετών.
[Οι τελειóφοιτοι πρέπει να υποβάλουν πιστοποιητικó σπουδών με αναλυτική βαθμολογία óλων των ετών και δήλωση του N. 1599/86 óτι η αποδοχή τους γίνεται με την αίρεση της απóκτησης πτυχίου μέχρι και την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου που ακολουθεί.] - Πιστοποιητικό γνώσης Αγγλικής γλώσσας (επίπεδο γλωσσομάθειας B2). [Απαλλάσσονται του αποδεικτικού γνώσης αγγλικής γλώσσας οι υποψήφιοι που διαθέτουν ικανοποιητική επίδοση στο GMAT ή GRE.]
- Δύο συστατικές επιστολές από καθηγητές ή/και εργοδότες
[Αν οι συστατικές επιστολές δεν είναι άμεσα διαθέσιμες, θα πρέπει να προσκομισθούν απó τον υποψήφιο κατά τη συνένετευξη.] - Φωτοτυπία δύο όψεων αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου
- Οι υποψήφιοι με πτυχίο απó ιδρύματα της αλλοδαπής πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό αντιστοιχίας και ισοτιμίας από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης – ΔΟΑΤΑΠ, σύμφωνα με το άρθρο 34, παρ. 76 του ν. 4485/2017.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Γραμματεία ΠΜΣ Πολιτική Οικονομία – Τμήμα Οικονομικών Επιστημών – ΕΚΠΑ
Ευριπίδου 14, 5ος óροφος, 105 59 Αθήνα Tηλ.: 210 3689 813 [email protected]
www.mscpoliticaleconomy-uoa.gr/
https://www.facebook.com/msc.political.economy/Το ΠΜΣ ξεκινά το χειμερινό εξάμηνο εκάστου ακαδημαϊκού έτους. Για την απόκτηση ΔΜΣ απαιτούνται συνολικά 12 x 7,5 = 90 πιστωτικές μονάδες (ECTS). Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση μεταπτυχιακών μαθημάτων, ερευνητική απασχόληση και συγγραφή επιστημονικών εργασιών.
Για την απόκτηση του ΔΜΣ του ΠΜΣ «Πολιτική Οικονομία» είναι υποχρεωτική η επιτυχής παρακολούθηση 12 μαθημάτων (τέσσερα ανά εξάμηνο). Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται διά ζώσης. Τα μαθήματα είναι τρίωρα, οργανώνονται σε εξάμηνα και διεξάγονται στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα.
Η Συνέλευση του Τμήματος στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού έτους δύναται να αναπροσαρμόζει την ύλη των μαθημάτων ανάλογα με τις εξελίξεις της επιστήμης, τις ανάγκες των φοιτητών και τη διαθεσιμότητα του διδακτικού προσωπικού. Επίσης μπορεί να εντάξει στο πρόγραμμα μαθημάτων και κατ’ επιλογήν μαθήματα εναλλακτικά των ήδη προσφερόμενων. Το ενδεικτικό πρόγραμμα των μαθημάτων διαμορφώνεται ως εξής:
Α’ Εξάμηνο
Μαθήματα (Υποχρεωτικά)
ECTS
Πολιτική Οικονομία Ι
7,5
Πολιτική Οικονομία ΙΙ
7,5
Ιστορία Οικονομικής Σκέψης
7,5
Εξέλιξη Μακροοικονομικής Σκέψης
7,5
Σύνολο
30
Β’ Εξάμηνο
Μαθήματα (Υποχρεωτικά)
ECTS
Πολιτική Οικονομία ΙΙΙ
7,5
Πολιτική Οικονομία ΙV
7,5
Θεσμικά Οικονομικά
7,5
Ποσοτικές Μέθοδοι
7,5
Σύνολο
30
Επιλογή τεσσάρων μαθημάτων από μία προσαρμοζόμενη λίστα με προτεινόμενα μαθήματα
Γ’ Εξάμηνο (επιλογή 4 μαθημάτων)
Μαθήματα
ECTS
Σύγχρονη Νομισματική Θεωρία
7,5
Ελληνική Οικονομική Ιστορία
7,5
Πολιτική Θεωρία
7,5
Κοινωνική Πολιτική, Ανισότητα και Φτώχεια
7,5
Οικονομικά της Εργασίας – Μέλλον της Εργασίας
7,5
Πολιτική Οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
7,5
Εφαρμοσμένη Οικονομετρία
7,5
Ποσοτικές Μέθοδοι Κοινωνικών Επιστημών
7,5
Ευρωπαϊκή Οικονομική Ιστορία
7,5
Πολιτική Οικονομία της Ανάπτυξης
7,5
Ειδικά Θέματα Προχωρημένης Πολιτικής Οικονομίας
7,5
Χρηματοοικονομική Ανάλυση
7,5
Διεθνή Οικονομικά (Διεθνές Εμπόριο – Διεθνή Χρηματοοικονομικά)
7,5
Οικονομικά του Περιβάλλοντος
7,5
Σύνολο
4 x 7.5 = 30
Τα οκτώ (8) μαθήματα των πρώτων δύο εξαμήνων είναι υποχρεωτικά και παρέχουν κυρίως την εισαγωγή, την εξοικείωση και την εμβάθυνση στις διάφορες προσεγγίσεις της Πολιτικής Οικονομίας (κυρίως τη Μαρξιστική, την Κεϋνσιανή, τη μετα-κεϋνσιανή, τη θεσμική, και άλλες νεομαρξιστικές και ριζοσπαστικές σχολές σκέψης), στην Ιστορία Οικονομικής Σκέψης και στα ποσοτικά εργαλεία που συνήθως χρησιμοποιούνται στις εμπειρικές εφαρμογές της Πολιτικής Οικονομίας.
Στο τρίτο εξάμηνο προσφέρεται ένα ευρύ σύνολο μαθημάτων πεδίου με περιεχόμενο και θεματολογία από τον ευρύτερο χώρο της Πολιτικής Οικονομίας, από τα οποία επιλέγονται τέσσερα.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΆΡΘΡΑ
Thank you for your shening. I am worried that I lack creative ideas. It is your enticle that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me? https://accounts.binance.com/en/register?ref=P9L9FQKY
Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.