Η Δημόσια Υγεία είναι η επιστήμη και η τέχνη της πρόληψης της ασθένειας, της αύξησης της διάρκειας ζωής και της προαγωγής της υγείας μέσω οργανωμένων ενεργειών της κοινωνίας, ενώ η Ενιαία Υγεία αναφέρεται στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της υγείας των ανθρώπων και των ζώων, συμπεριλαμβανομένων του υγιούς περιβάλλοντος και της ασφάλειας των τροφίμων.
Σκοπός του Τμήματος Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας είναι η έρευνα και η εκπαίδευση στην εκτίμηση των αναγκών υγείας, στην εφαρμογή βασισμένων στην τεκμηρίωση μέτρων για την βελτίωση της υγείας και για την προστασία του περιβάλλοντος, στην αξιοποίηση των υπηρεσιών υγείας στο έργο αυτό και στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων. Η διεπιστημονική και ολοκληρωμένη θεώρηση της υγείας ανθρώπων, ζώων και περιβάλλοντος αποτελεί καινοτόμο προσέγγιση που κατατάσσει το Τμήμα Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας στην πρωτοπορία της επιστήμης διεθνώς.
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος θα έχουν δυνατότητες επαγγελματικής σταδιοδρομίας στις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην φροντίδα ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, στους Διεθνείς και Διακρατικούς Οργανισμούς (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κλπ.) που ασχολούνται με την υγεία και βεβαίως στην έρευνα και εκπαίδευση στις Σχολές Επιστημών Υγείας και στα αντίστοιχα ερευνητικά ιδρύματα.
Οι σπουδές στο Τμήμα Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας διαρκούν τέσσερα ακαδημαϊκά έτη (οκτώ εξάμηνα).
Για την αποφοίτηση, απαιτούνται η επιτυχής παρακολούθηση και εξέταση σε 46 μαθήματα (39 υποχρεωτικά, 7 κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά) με τη πρακτική άσκηση (επιτυχώς/ανεπιτυχώς) και τη πτυχιακή εργασία (βαθμολογική κλίμακα του 10), που αντιστοιχούν σε συνολικά 240 μονάδες ECTS. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών χορηγείται το Πτυχίο Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας.
Το Πτυχίο του Τμήματος παρέχει το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος στις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, στις Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται στην φροντίδα ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, στους Διεθνείς και Διακρατικούς Οργανισμούς (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κλπ.) που ασχολούνται με την υγεία και βεβαίως στην έρευνα και εκπαίδευση στις Σχολές Επιστημών Υγείας και στα αντίστοιχα ερευνητικά ιδρύματα.
Οι φοιτητές, κατόπιν έγγραφης αίτησής τους προς τη Γραμματεία του Τμήματος, έχουν δικαίωμα διακοπής των σπουδών τους για όσα εξάμηνα, συνεχόμενα ή μη, επιθυμούν. Η συνολική διάρκεια διακοπής της φοίτησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ελάχιστο αριθμό εξαμήνων που απαιτούνται για την λήψη του πτυχίου, δηλαδή τα οκτώ (08) εξάμηνα. Κατά την διακοπή φοίτησης, η φοιτητική ιδιότητα χάνεται, οπότε ο χρόνος διακοπής δεν προσμετράτε σε ενδεχόμενη ανώτατη επιτρεπτή διάρκεια φοίτησης, ενώ οι παροχές φοιτητικής μέριμνας διακόπτονται.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΆΡΘΡΑ