Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με έδρα την Κομοτηνή ιδρύθηκε το 1993 (Π.Δ. 365/93, Φ.Ε.Κ. 156/13-09-1993) και δέχτηκε τους πρώτους φοιτητές του το ακαδημαϊκό έτος 1995-1996. Το Τμήμα αυτονομήθηκε διοικητικά κατά το ακαδημαϊκό έτος 2008. Εντάχθηκε στη νεοσυσταθείσα τότε «Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών» του Δ.Π.Θ. το 2013.
Σκοπός του Tμήματος είναι:
- Να μελετά και να ερευνά τον αρχαίο ελληνικό, λατινικό, βυζαντινό και νεοελληνικό κόσμο, όπως αυτός εκφράζεται μέσα από τα φιλολογικά, λογοτεχνικά και εν γένει γραπτά μνημεία.
- Να μελετά και να ερευνά την ελληνική γλώσσα στη συγχρονία και διαχρονία της.
- Να μελετά και να ερευνά τις εκδηλώσεις του πνευματικού και άλλου βίου του Ελληνισμού διαχρονικά.
- Να παρέχει στους πτυχιούχους του τη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη.
Στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας υπηρετούν σήμερα 24 μέλη Δ.Ε.Π., 2 μέλη Ε.ΔΙ.Π., 1 μέλος Ε.Ε.Π., 3 μέλη Ε.Τ.Ε.Π. και 2 μόνιμες διοικητικοί υπάλληλοι. Το Τμήμα δέχεται κατ’ έτος περίπου 230 φοιτητές και φοιτούν σε αυτό περισσότεροι από 1080 φοιτητές Α΄ κύκλου σπουδών (προπτυχιακοί) και περίπου 140 φοιτητές Β΄ και Γ΄ κύκλου σπουδών (συγκεκριμένα 64 μεταπτυχιακοί φοιτητές, 68 υποψήφιοι διδάκτορες και 9 μεταδιδακτορικοί ερευνητές).
Το Τμήμα προσφέρει τρεις ειδικεύσεις:
- Κλασική Φιλολογία (Αρχαία Ελληνική και Λατινική Φιλολογία)
- Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία
- Γλωσσολογία
και οργανώνει τα ακόλουθα Προγράμματα Σπουδών:
- Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών (Πτυχίο, 4ετής φοίτηση).
- Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κείμενα και Πολιτισμός» (Δ.Μ.Σ., φοίτηση τριών εξαμήνων).
- Διατμηματικό-Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εξειδίκευση στις Τ.Π.Ε. και Ειδική Αγωγή, Ψυχοπαιδαγωγική της Ένταξης» σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» – Ινστιτούτο Πληροφορικής και Επικοινωνιών (διετής φοίτηση).
- Εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής.
- Εκπόνηση Μεταδιδακτορικής Έρευνας.