Το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής είναι ένα από τα παλαιότερα Τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Θεμελιώδης σκοπός του είναι να προάγει τη μελέτη της Φιλοσοφίας και των Κοινωνικών Επιστημών, τόσο αυτόνομα, όσο και στις ποικίλες μεταξύ τους διασυνδέσεις, επιδιώκοντας την υψηλού επιπέδου έρευνα και διδασκαλία αυτών των πεδίων. Υπηρετώντας αυτόν τον σκοπό, τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Τμήματος διεκδικούν ισχυρή παρουσία στις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Το Πρόγραμμα Σπουδών είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να διασφαλίζει στις/ους πτυχιούχους του Τμήματος ευρεία παιδεία στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες και εκπαίδευση σε διαφορετικές μεθόδους εργασίας και έρευνας. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης, οι οποίες, σε συνδυασμό με τα μαθήματα που προσφέρονται από τα δύο άλλα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής, δίνουν σε όσες/ους το επιθυμούν τη δυνατότητα να εργαστούν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Δήλωση Πολιτικής Ποιότητας
Το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής (ΦΚΣ) παρέχει υψηλής ποιότητας ανώτατη εκπαίδευση στα πεδία της Φιλοσοφίας και των Κοινωνικών Επιστημών, τόσο αυτόνομα, όσο και στις ποικίλες μεταξύ τους διασυνδέσεις, καλλιεργώντας την υψηλού επιπέδου έρευνα και διδασκαλία αυτών των πεδίων. Υπηρετώντας αυτόν τον σκοπό, τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Τμήματος διεκδικούν ισχυρή παρουσία στις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΠΣ) είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να διασφαλίζει στις/ους πτυχιούχους του Τμήματος ευρεία παιδεία στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, καθώς και εκπαίδευση σε ποικίλες μεθόδους έρευνας. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης, οι οποίες, σε συνδυασμό με τα μαθήματα που προσφέρονται από τα δύο άλλα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής, δίνουν σε όσες/ους το επιθυμούν τη δυνατότητα να εργαστούν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Η Πολιτική Διασφάλισης Ποιότητας (ΠΔΠ) του ΦΚΣ χαράσσεται με γνώμονα τη διαρκή διασφάλιση υψηλής ποιότητας του παραγόμενου εκπαιδευτικού, επιστημονικού, ερευνητικού και διοικητικού έργου του Τμήματος, σύμφωνα με τα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα και τις καλές πρακτικές του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΧΑΕ), αλλά και σε συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) και της κείμενης νομοθεσίας.
Τρία είναι τα βασικά γενικά χαρακτηριστικά της πολιτικής ποιότητας του Τμήματος:
Α. Εναρμονίζεται με την πολιτική ποιότητας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Β. Υποστηρίζει την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία και τον προσανατολισμό του προγράμματος σπουδών σε συμφωνία με την αποστολή του Τμήματος, όπως αυτή θεμελιώνεται στους βασικούς πυλώνες της ιδρυτικής αποστολής του, και υλοποιεί τους στρατηγικούς στόχους του καθορίζοντας τα μέσα και τους τρόπους επίτευξής τους.
Γ. Αναλαμβάνει να βελτιώνεται και να προσαρμόζεται στις τρέχουσες ακαδημαϊκές και κοινωνικές συνθήκες και απαιτήσεις, και ανατροφοδοτείται διαρκώς με την ενεργό συμμετοχή όλων των μελών του Τμήματος (διδακτικό προσωπικό, φοιτητές/φοιτήτριες, διοικητικό προσωπικό).
Οι στρατηγικοί στόχοι του Τμήματος είναι:
- Να αναπτύσσει και να προάγει την πολύπλευρη γνώση μέσω της ακαδημαϊκής διδασκαλίας και της έρευνας.
- Να καλλιεργεί και να προάγει τις Επιστήμες που θεραπεύει με την ακαδημαϊκή και την εφαρμοσμένη διδασκαλία και έρευνα.
- Να παρέχει στους πτυχιούχους τα απαραίτητα εφόδια, εξασφαλίζοντάς τους άρτια θεωρητική και ερευνητική κατάρτιση, η οποία θα τους επιτρέπει να συμμετέχουν στην ανάπτυξη της γνώσης και να έχουν τις βάσεις για μια επιτυχημένη ερευνητική ή και επαγγελματική σταδιοδρομία.
- Να συμβάλλει στην εξύψωση του επιπέδου και την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών της εκπαίδευσης σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της Παιδαγωγικής Επάρκειας στο Π.Κ.
- Να συμβάλλει στην αντιμετώπιση και την επίλυση παιδαγωγικών προβλημάτων εν γένει εντός της Φιλοσοφικής Σχολής.
Εντός αυτού του πλαισίου το ΦΚΣ του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει ως πρωταρχικό στόχο την παροχή ακαδημαϊκής εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου στους φοιτητές και τις φοιτήτριές του, προκειμένου αυτοί/ές να είναι σε θέση: α) να διακριθούν σε επαγγελματικούς τομείς που σχετίζονται με το αντικείμενο των σπουδών τους, β) να ασχοληθούν αποτελεσματικά με τη μελέτη και την έρευνα στα γνωστικά πεδία της Φιλοσοφίας και των Κοινωνικών Επιστημών και γ) να καταστούν πολίτες της σημερινής κοινωνικής πραγματικότητας, με ενήμερη, ευέλικτη και δημιουργική σκέψη, κριτικό πνεύμα, υψηλό ήθος, ανθρωπιστική παιδεία, αίσθημα ευθύνης και διάθεση κοινωνικής προσφοράς.