Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών ιδρύθηκε το 1967 ως το πρώτο Τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής. Η αρχική ονομασία του ήταν Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Το 1995, το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών μετονομάσθηκε σε Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, καλύπτοντας μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Αποστολή του Τμήματος είναι η κατάρτιση επιστημόνων μηχανικών οι οποίοι ασχολούνται με τη μελέτη και την κατασκευή συστημάτων για την παραγωγή, μεταφορά, διανομή, αποθήκευση, επεξεργασία, έλεγχο και χρησιμοποίηση ενέργειας και πληροφορίας.
Τα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος υπάγονται σε τέσσερις κατευθύνσεις που καθορίζονται από τους Τομείς Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφορίας, Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας, Ηλεκτρονικής και Υπολογιστών και Συστημάτων και Αυτόματου Ελέγχου.
Το εκπαιδευτικό έργο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο καθώς και το ερευνητικό έργο του Τμήματος διαρκώς αναβαθμίζονται. Τα αποτελέσματα αντανακλώνται στην ιδιαίτερα υψηλή συμμετοχή του Τμήματος σε κοινοτικά και εθνικά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα, στο πλήθος των δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και στα πρακτικά διεθνών συνεδρίων.
Σήμερα, η μεικτή επιφάνεια του κτιριακού συγκροτήματος έχει ως εξής:
α) το τριώροφο κτίριο είναι εμβαδού 10.500 τ.μ.
β) το κτίριο βαρέων είναι εμβαδού 4.500 τ.μ.
γ) η προσθήκη νέων κτιρίων είναι εμβαδού 2000 τ.μ.
Συνεπώς, η συνολική επιφάνεια ανέρχεται σε 17.000 τ.μ.Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος δομείται ως εξής:
Τα τρία πρώτα έτη (εξάμηνο 1ο έως και 6ο ) οι σπουδές είναι κοινές για όλους τους φοιτητές του Τμήματος και περιλαμβάνουν 36 υποχρεωτικά βασικά μαθήματα κορμού, 1 μάθημα εισαγωγικό στην επιστήμη του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών καθώς και 1 μάθημα ξένης γλώσσας που επιλέγεται στο 1ο εξάμηνο.
Τα δύο τελευταία έτη (εξάμηνο 7ο έως και 10ο ) οι σπουδές είναι σπουδές ειδίκευσης.
Για τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκαν από τους Τομείς του Τμήματος Κατευθύνσεις με βάση την εξής φιλοσοφία: να συνδυάζουν αρμονικά την εξειδίκευση σε μία από τις επιστημονικές κατευθύνσεις που θεραπεύει το Τμήμα με ταυτόχρονη δυνατότητα απόκτησης βασικής γνώσης και από τις άλλες επιστημονικές κατευθύνσεις χωρίς, όμως, να στερεί από τους φοιτητές τη δυνατότητα να ικανοποιούν με φειδώ και τις ευρύτερες προσωπικές επιστημονικές επιλογές τους.
Στο 7ο εξάμηνο σπουδών οι φοιτητές του Τμήματος υποχρεούνται, με βάση τα ενδιαφέροντά τους, να επιλέξουν Κατεύθυνση. Η επιλογή γίνεται ηλεκτρονικά με την ταυτόχρονη δήλωση των μαθημάτων στην αρχή του 7ου εξαμήνου.
Στο Τμήμα υπάρχουν επτά κατευθύνσεις:
1. Τεχνολογία της Πληροφορίας
2. Επικοινωνίες
3. Έξυπνα Δίκτυα με ΑΠΕ – Υψηλές Τάσεις
4. Μετατροπή Ενέργειας, Ηλεκτρονικά Ισχύος, Ηλεκτροτεχνικά Υλικά και Ήπιες Μορφές Ενέργειας
5. Ηλεκτρονική και Ενσωματωμένα Συστήματα
6. Υπολογιστικά Συστήματα
7. Σήματα, Συστήματα και ΈλεγχοςΔίπλωμα και Κατευθύνσεις Σπουδών
Όλοι οι απόφοιτοι του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών παίρνουν χωρίς διάκριση τον τίτλο του Διπλωματούχου Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Τεχνολογίας Υπολογιστών. Η Κατεύθυνση Σπουδών που ακολούθησε ο καθένας δεν φαίνεται στο δίπλωμα. Έτσι δεν γίνεται καμία τυπική διαφοροποίηση των διπλωμάτων.
Στο πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας και στο Παράρτημα Διπλώματος, που λαμβάνει κάθε απόφοιτος, αναγράφονται αναλυτικά όλα τα μαθήματα, τα οποία παρακολούθησε, η διπλωματική εργασία καθώς επίσης και η Πρακτική Άσκηση σε Επιχειρήσεις εφόσον ο φοιτητής έχει επιλεγεί και έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα της πρακτικής άσκησης. Από αυτό το πιστοποιητικό, το οποίο παρουσιάζει το προσωπικό πρόγραμμα σπουδών του κάθε αποφοίτου, προκύπτει η Κατεύθυνση Σπουδών που αυτός ακολούθησε.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΆΡΘΡΑ