Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας

  • panepistimio thessalias
  • ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Ανενεργή
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
    ΠΟΛΗ:
    ΣΠΟΥΔΕΣ: Full-time
    bookmark
    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
    • Σκοπός του Τμήματος ΙΑΚΑ είναι η κατάρτιση επιστημόνων με διεπιστημονική προοπτική σε θέματα αιχμής στο πεδίο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών και η προετοιμασία τους για τη σύγχρονη έρευνα. Το IAΚΑ καταρτίζει ιστορικούς, αρχαιολόγους και κοινωνικούς ανθρωπολόγους οι οποίοι μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες της εκπαίδευσης, της έρευνας, της ανάδειξης και διαχείρισης της πολιτισμικής κληρονομιάς, καθώς και τις απαιτήσεις μεταγραφής των ιστορικών, αρχαιολογικών και εθνογραφικών δεδομένων στο ηλεκτρονικό περιβάλλον. Παρέχει τη δυνατότητα στους πτυχιούχους του να στελεχώσουν τη Μέση Εκπαίδευση, ως διδακτικό προσωπικό εξειδικευμένο στη διδασκαλία της ιστορίας και των κοινωνικών επιστημών, την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τα Μουσεία, τους φορείς ιστορικής τεκμηρίωσης και του πολιτισμού, τις επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρονικού και κινηματογραφικού εκπαιδευτικού υλικού, καθώς και τα ΜΜΕ. Το Τμήμα στοχεύει στην καλλιέργεια των τριών γνωστικών αντικειμένων όχι αποκομμένα το ένα από το άλλο αλλά σε έναν πολυεπίπεδο, μεθοδολογικό και θεματικό συνδυασμό μεταξύ τους. Το πρόγραμμα σπουδών είναι προσανατολισμένο προς τη διδασκαλία νέων αντικειμένων, επιπλέον των παραδοσιακών, στοχεύοντας στη διεύρυνση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας. Το Τμήμα χορηγεί ενιαίο πτυχίο στο οποίο αναγράφεται η ειδίκευση που έχει επιλέξει ο φοιτητής και η οποία αντιστοιχεί σε μία από τις τρεις κατευθύνσεις του Τμήματος (Ιστορία, Αρχαιολογία ή Κοινωνική Ανθρωπολογία). Οι ειδικεύσεις αυτές είναι:

      1. Ιστορικοί

      Δίνεται έμφαση στην κατάρτιση ιστορικών όλων των περιόδων και όλων των κατευθύνσεων της σύγχρονης έρευνας, τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή ιστορική επιστήμη, ικανών να στελεχώσουν ερευνητικά κέντρα. Συγχρόνως οι ιστορικοί εκπαιδεύονται στην πρόσβαση, διαχείριση και αξιολόγηση των παρεχομένων σε ηλεκτρονικό περιβάλλον πληροφοριών αλλά και στην παραγωγή περιεχομένου για την εφαρμογή των τεχνολογιών αυτών σε όλα τα πεδία διαχείρισης πολιτισμικών αγαθών (εκπαίδευση, ερευνητικοί φορείς, μουσεία, εκδόσεις, φορείς ανάπτυξης πολιτισμικής πολιτικής κλπ.)

      2. Αρχαιολόγοι

      Ο τομέας αρχαιολογίας προσφέρει ένα ευρύ φάσμα μαθημάτων αρχαιολογίας και ιστορίας της τέχνης που εκτείνονται χρονολογικά από την παλαιολιθική εποχή έως τους μεταβυζαντινούς αιώνες. Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει καταστατικά μαθήματα που απευθύνονται στους πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές, καθώς και σεμινάρια και μαθήματα κατεύθυνσης για τους φοιτητές του 3ου και 4ου έτους.

      Στην κατάρτιση του προγράμματος σπουδών αρχαιολογίας δίνεται επιπλέον έμφαση στη χρήση της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών για την τεκμηρίωση, μελέτη και ανάδειξη του μνημειακού πλούτου. Οι πτυχιούχοι με αρχαιολογική ειδίκευση έχουν την απαραίτητη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση ώστε να μπορούν να προσληφθούν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, να συμμετάσχουν σε ανασκαφές και να στελεχώσουν Μουσεία, δημόσια ή ιδιωτικά. Επίσης μπορούν να εργαστούν σε Προγράμματα Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Εργαστήρια και άλλους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε Ερευνητικά Προγράμματα καθώς και σε πολιτιστικούς και εκδοτικούς οργανισμούς.

      3. Κοινωνικοί Ανθρωπολόγοι

      Το πρόγραμμα σπουδών στοχεύει στη διαμόρφωση δεξιοτήτων για τη διαπολιτισμική μελέτη και ανάλυση κοινωνικών και πολιτισμικών φαινομένων. Η διεπιστημονική σύνδεση με την Ιστορία και την Αρχαιολογία επιτρέπει την εφαρμογή της ανθρωπολογικής γνώσης: στην έρευνα της τοπικής ιστορίας, στην ανάλυση τοπικών κοινωνικών φαινομένων και στην ανάλυση πρωτοβουλιών για παρεμβάσεις, που απαιτούν κατανόηση της πολυ-πολιτισμικότητας (μετανάστευση, ρατσισμός, κ.τ.λ.), στην ανάλυση και αξιοποίηση πολιτισμικών αγαθών στο πλαίσιο της διαχείρισης της πολιτισμικής κληρονομιάς, στη μεταγραφή εθνογραφικών δεδομένων στο νέο ηλεκτρονικό και οπτικοακουστικό περιβάλλον. Οι πτυχιούχοι με ανθρωπολογική κατεύθυνση έχουν την κατάρτιση για να απασχοληθούν σε μουσεία, στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε φορείς κοινωνικής παρέμβασης και σε ΜΜΕ.

      Μέσα από μία σειρά από ερευνητικά και ανασκαφικά προγράμματα του Τμήματος, τα επιμέρους Εργαστήρια (Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας, Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας) και τη διδακτική Αρχαιολογική Συλλογή, οι φοιτητές εκπαιδεύονται σε εφαρμοσμένες μεθόδους και δεξιότητες, καθώς και στην προωθημένη χρήση των νέων τεχνολογιών. Με το πρόγραμμα της Πρακτικής Άσκησης επιτυγχάνεται η σύνδεση των φοιτητών με την αγορά εργασίας. Ο ηλεκτρονικός κόμβος του ΙΑΚΑ επιτρέπει τη διαδικτύωσή του με άλλους θεσμούς και προσφέρει τη δυνατότητα στους φοιτητές να λειτουργούν δημιουργικά στο νέο ψηφιακό περιβάλλον. Μέσα από τις καθιερωμένες εκπαιδευτικές διαλέξεις και τα σεμινάρια εργασίας (την Τετάρτη), τις επιστημονικές συναντήσεις, τα επιστημονικά συμπόσια και συνέδρια που το Τμήμα διοργανώνει, μέσα από τις μορφωτικές συμφωνίες που έχει συνάψει με άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και οι οποίες καλλιεργούν την κινητικότητα των φοιτητών, επιτυγχάνεται η ένταξη του Τμήματος στο διεθνή επιστημονικό χώρο.

      Το ΙΑΚΑ προσφέρει συνεπώς τρεις κύριες κατευθύνσεις και πολλαπλά γνωστικά αντικείμενα, τα οποία συνδυάζει με τη νέα ψηφιακή τεχνολογία. Τα παραπάνω, σε συνάρτηση και με τη νευραλγική γεωγραφική θέση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την ποιοτική εκπαίδευση που αυτό παρέχει, αποτελούν εγγύηση για σπουδές υψηλού επιπέδου.

    • Κανονισμός προπτυχιακών σπουδών 

      Στο ενιαίο πτυχίο που χορηγεί το Τμήμα ΙΑΚΑ, ύστερα από φοίτηση οκτώ (8) τουλάχιστον εξαμήνων σπουδών, αναγράφεται μια από τις τρεις ακόλουθες κατευθύνσεις: α) Ιστορίας, β) Αρχαιολογίας και γ) Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Για να λάβουν το πτυχίο τους, οι φοιτητές καταρτίζουν το πρόγραμμά τους ελεύθερα και με ευθύνη τους, σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά τους και τους όρους του κανονισμού του Τμήματος, με τη βοήθεια των συμβούλων σπουδών. Δηλώνουν την κατεύθυνση που επιθυμούν να ακολουθήσουν στην αρχή του 5ου εξαμήνου των σπουδών τους.

      Κατηγορίες μαθημάτων

      Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις παρακάτω κατηγορίες μαθημάτων:

      • τρία υποχρεωτικά μαθήματα, ένα από κάθε κατεύθυνση,
      • καταστατικά μαθήματα κάθε κατεύθυνσης, που προσφέρονται είτε κάθε χρόνο, είτε κάθε δεύτερο χρόνο,
      • μαθήματα εμβάθυνσης κάθε κατεύθυνσης, που μπορούν να μεταβάλλονται από χρόνο σε χρόνο
      • φροντιστηριακά μαθήματα, που προσφέρονται κάθε χρόνο
      • μια ποικιλία μαθημάτων που μπορούν να μεταβάλλονται από χρόνο σε χρόνο (σε αυτά περιλαμβάνονται φιλολογικά μαθήματα και μαθήματα από άλλα Τμήματα του Π.Θ.),
      • ξένες γλώσσες και
      • ένα εργαστηριακό μάθημα εξοικείωσης με υπολογιστικές τεχνολογίες.

      Το προσφερόμενο πρόγραμμα μαθημάτων, μαζί με αναλυτικές περιλήψεις για κάθε μάθημα και βιβλιογραφία, δημοσιεύεται κάθε χρόνο στην ιστοσελίδα του Τμήματος.

      Δηλώσεις μαθημάτων

      Σε αποκλειστική προθεσμία που ανακοινώνεται από τη Γραμματεία, οι φοιτητές καλούνται να δηλώσουν κάθε εξάμηνο τα μαθήματα τα οποία προτίθενται να παρακολουθήσουν και στα οποία μπορούν να εξεταστούν. Βλέπε και τους κανόνες δηλώσεων μαθημάτων.

      Υποχρεώσεις πρωτοετών

      Κατά την εγγραφή τους, οι φοιτητές δηλώνουν ποια από τις προσφερόμενες ξένες γλώσσες επιθυμούν να παρακολουθήσουν. Οι πρωτοετείς φοιτητές είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν επίσης το εργαστηριακό μάθημα «Εισαγωγή στη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών». Σε περίπτωση αποτυχίας στο εργαστηριακό μάθημα στο 1ο έτος, οι φοιτητές υποχρεούνται να το δηλώνουν σε κάθε επόμενο έτος μέχρι να το ολοκληρώσουν επιτυχώς. Η ξένη γλώσσα και το εργαστηριακό μάθημα προσμετρώνται στον αριθμό μαθημάτων της δήλωσης κάθε εξαμήνου και οι βαθμοί τους δεν υπολογίζονται στο πτυχίο.

      Επιλογές μαθημάτων

      Οι πρωτοετείς φοιτητές είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τα τρία (3) υποχρεωτικά μαθήματα του προγράμματος σπουδών. Σε περίπτωση αποτυχίας σε υποχρεωτικό μάθημα στο 1ο έτος, οι φοιτητές υποχρεούνται να το δηλώνουν σε κάθε επόμενο έτος, μέχρι να το ολοκληρώσουν επιτυχώς.

      Επιπλέον, οι πρωτοετείς φοιτητές είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν το φροντιστηριακό μάθημα «Αναζήτηση πηγών (Βιβλιοθήκη, αρχείο, διαδίκτυο)».

      Οι πρωτοετείς και οι δευτεροετείς φοιτητές επιλέγουν τα υπόλοιπα μαθήματα αποκλειστικά από τον κατάλογο των προσφερόμενων κάθε φορά καταστατικών μαθημάτων, ή ελεύθερης επιλογής με θεματική κλασικής ή νεοελληνικής φιλολογίας (κωδικός που ξεκινά από ΦΛ για το Τμήμα), ή παιδαγωγικών, ή κοινωνιολογίας.

      Από το τρίτο έτος σπουδών, οι φοιτητές επιλέγουν μαθήματα από το σύνολο του προσφερόμενου προγράμματος (περιλαμβανομένων των καταστατικών μαθημάτων), όπως προβλέπεται για να λάβουν το πτυχίο τους.

      Προϋποθέσεις για τη λήψη πτυχίου

      Για τη λήψη του πτυχίου απαιτείται η συμπλήρωση 240 πιστωτικών μονάδων (π.μ.), ύστερα από την επιτυχή παρακολούθηση 48 μαθημάτων. Συγκεκριμένα:

      Α) Απαιτείται η συμπλήρωση 25 π.μ., ύστερα από την επιτυχή παρακολούθηση τεσσάρων εξαμηνιαίων μαθημάτων μιας ξένης γλώσσας και ενός μαθήματος εισαγωγής στους Η/Υ. Η βαθμολογία αυτών των πέντε μαθημάτων δεν υπολογίζεται στο βαθμό πτυχίου.

      Β) Απαιτείται η συμπλήρωση 215 π.μ., ύστερα από την επιτυχή παρακολούθηση:

      • 3 Υποχρεωτικών μαθημάτων
      • 20 Καταστατικών μαθημάτων, από τα οποία τα 12 εντάσσονται στην κατεύθυνση επιλογής
      • 12 μαθημάτων Εμβάθυνσης, από τα οποία τα 9 εντάσσονται στην κατεύθυνση επιλογής
      • 2 Φροντιστηριακών μαθημάτων που εντάσσονται στην κατεύθυνση επιλογής
      • 6 μαθημάτων ελεύθερης επιλογής

      Για τη λήψη πτυχίου προβλέπεται προαιρετικά:

      • Πτυχιακή Εργασία. Από το πέμπτο εξάμηνο σπουδών, οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν την εκπόνηση πτυχιακής εργασίας (40 έως 50 σελίδων) υπό την εποπτεία διδάσκοντος της κατεύθυνσής τους. Η πτυχιακή εργασία αντιστοιχεί σε τρία μαθήματα (15 π.μ.), τα οποία αφαιρούνται από όποια κατηγορία μαθημάτων επιθυμούν οι φοιτητές, πλην των υποχρεωτικών και των φροντιστηριακών
      • Πρακτική Άσκηση. (Βλέπε και τον Κανονισμό Πρακτικής Άσκησης). Η πρακτική άσκηση πραγματοποιείται, εφόσον παρέχεται η δυνατότητα, στο πλαίσιο της κατεύθυνσης επιλογής των φοιτητών, μετά το 5ο εξάμηνο σπουδών. Η Πρακτική Άσκηση είναι μάθημα που εντάσσεται στην ομάδα των μαθημάτων ελεύθερης επιλογής (ΕΕ), βαθμολογείται με χαρακτηρισμό (επιτυχώς/ανεπιτυχώς), λαμβάνει πέντε (5) πιστωτικές μονάδες, όπως τα υπόλοιπα μαθήματα, και μνημονεύεται στην αναλυτική βαθμολογία και στο παράρτημα διπλώματος.
      • Συμμετοχή στις εκπαιδευτικές εκδρομές, εφόσον προσφέρονται και οργανώνονται στο πλαίσιο μαθημάτων.

      Οι φοιτητές προτρέπονται να επιλέγουν από το 1ο και 2ο έτος σπουδών μαθήματα κλασικής φιλολογίας, νεοελληνικής φιλολογίας, κοινωνιολογίας και παιδαγωγικά μαθήματα που θα τους είναι απαραίτητα για τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ και την επαγγελματική τους αποκατάσταση στη Μέση Εκπαίδευση.

      Τα φροντιστηριακά μαθήματα είναι δίωρα. Η παρακολούθησή τους είναι υποχρεωτική.

      Βαθμός πτυχίου

      Ο βαθμός πτυχίου προκύπτει από το μέσο όρο του αθροίσματος βαθμολογίας των
      3 ΥΠ + 20 Κ + 12 ΜΕ + 2 Φ + 6 ΕΕ

    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

      Αφήστε μια απάντηση

      Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΆΡΘΡΑ
      Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email