Το Τμήμα με μια ματιά
Το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης ιδρύθηκε το 1993 και άρχισε να λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 1994-95. Προσφέρει ένα Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών στην Ιστορία & Φιλοσοφία της Επιστήμης, τρία Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ένα στην Ιστορία & Φιλοσοφία της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, ένα στη Γνωσιακή Επιστήμη, και ένα στις Σπουδές Επιστήμης-Τεχνολογίας), και ένα Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών. Το Τμήμα είναι ενταγμένο στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το επιστημονικό προσωπικό του απαρτίζεται από 26 μέλη Δ.Ε.Π. και 5 μέλη Ε.ΔΙ.Π.
Η Ιστορία & Φιλοσοφία της Επιστήμης είναι ένα σχετικά σύγχρονο γνωστικό αντικείμενο το οποίο θεραπεύεται σε δεκάδες μεγάλα πανεπιστήμια σε όλον τον κόσμο. Είναι ένα διεπιστημονικό αντικείμενο, το οποίο εξετάζει τις ιστορικές και φιλοσοφικές προσεγγίσεις της επιστήμης εν γένει, των επιμέρους επιστημών (φυσικές επιστήμες, ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, επιστήμες της ζωής και της νόησης, μαθηματικά και λογική) και της τεχνολογίας. Μελετά την επιστήμη ως σύνθετο ιστορικό, κοινωνικό και πολιτισμικό φαινόμενο και αναδεικνύει τις φιλοσοφικές διαστάσεις των θεωριών και της πρακτικής της. Το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης είναι το μόνο πανεπιστημιακό Τμήμα της χώρας μας που υπηρετεί αυτό το γνωστικό αντικείμενο. Παράλληλα, το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος περιλαμβάνει πλήθος μαθημάτων από γνωστικά αντικείμενα συναφή προς την Ιστορία & Φιλοσοφία της Επιστήμης, όπως είναι η Ιστορία και η Φιλοσοφία εν γένει, η Γνωσιακή Επιστήμη, η Ιστορία και Φιλοσοφία της Τεχνολογίας, οι Σπουδές Επιστήμης-Τεχνολογίας, η Μουσειολογία και άλλα.
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που σπουδάζουν στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης αποκτούν μια πλούσια ιστορική και φιλοσοφική παιδεία, που αποτελεί τον πυρήνα ενός ευρέoς και συνάμα συνεκτικού σώματος γνώσεων τόσο από τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, όσο και από τις φυσικές επιστήμες, τα μαθηματικά και τις επιστήμες της ζωής και της νόησης. Οι απόφοιτοι του Τμήματος συμμετέχουν στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ΠΕ 33) και μπορούν να απασχοληθούν σε οποιαδήποτε εργασία ή θέση προϋποθέτει ευρύτητα γνώσεων και διεπιστημονικότητα, και απαιτεί δημιουργικότητα, αναλυτική και συνθετική σκέψη, επικοινωνιακές δεξιότητες, κριτικό πνεύμα, ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και ευελιξία.