Το Τμήμα Ιστορίας υπήρξε το πρώτο τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου, και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 1985-1986. Η ίδρυση του, και γενικότερα του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα, ήρθε να αξιοποιήσει την εξαιρετικά σημαντική και μακραίωνη πολιτισμική κληρονομιά του νησιού, καθώς, εκτός από τη σπουδαία παραγωγή στη λογοτεχνία, την ιστορία, τη μουσική αλλά και την πολιτική θεωρία και τη γενικότερη λόγια παράδοση, εδώ λειτούργησε για πρώτη φορά Πανεπιστήμιο στον ελληνικό χώρο, η Ιόνιος Ακαδημία (1824-1864), πριν από την ίδρυση και λειτουργία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου των Αθηνών.
Σήμερα είναι το μόνο αμιγώς ιστορικό τμήμα ελληνικού ΑΕΙ και ο συνολικός αριθμός ενεργών φοιτητών ανέρχεται περίπου στους εξακόσιους.
Στο Τμήμα Ιστορίας, του οποίου οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στην οδό Ιωάννου Θεοτόκη 72 στο κέντρο της πόλης, εγγράφονται κατά μέσο όρο ετησίως 130-140 φοιτητές. Το διδακτικό και ερευνητικό του έργο επιτελείται από 20 μέλη Διδακτικού-Ερευνητικού Προσωπικού διαφόρων βαθμίδων, δύο μέλη ΕΕΔΙΠ (για τη διδασκαλία της Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας), ένα μέλος ΕΤΕΠ και συμβασιούχους διδάσκοντες. Στην υλοποίηση του έργου του Τμήματος συμβάλλει τα μέγιστα το διοικητικό προσωπικό. Στο Τμήμα Ιστορίας παρέχεται προπτυχιακή εκπαίδευση και μεταπτυχιακή εξειδίκευση, καθώς και η δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικής διατριβής.
Γιατί το Tμήμα Iστορίας;
Στην εποχή της εξειδίκευσης και του κατακερματισμού των επιστημών, το Tμήμα Iστορίας παρέχει στους φοιτητές του μια στέρεα γενική επιστημονική κατάρτιση σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών αντικειμένων δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο να αποκτήσουν οι φοιτητές παράλληλα με την επιστημονική τους κατάρτιση, σύγχρονη μεθοδολογία και σκέψη καθώς και γλωσσική υποδομή. Oι σπουδές στο Tμήμα Iστορίας πέραν της δυνατότητας άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης στον εκπαιδευτικό τομέα, δίνουν όλα τα εφόδια για την περαιτέρω εξειδίκευση σε όλα τα πεδία των ανθρωπιστικών επιστημών από την ψυχολογία έως την λογοτεχνία, και των κοινωνικών επιστημών, από την δημοσιογραφία και την πολιτική έως την οικονομία.