Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας ιδρύθηκε μετά την τριχοτόμηση του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης (νόμος 4610/2019), το οποίο προσέφερε πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές στην κοινωνική εργασία, ήδη από το 1996 για τους φοιτητές της αντίστοιχης κατεύθυνσης.
Το πρόγραμμα σπουδών ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα σπουδών κοινωνικής εργασίας. Η κοινωνική εργασία αποτελεί μια εφαρμοσμένη κοινωνική επιστήμη, που εστιάζει στην πρόληψη, στη μελέτη και την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων και αναγκών και την ανάπτυξη προγραμμάτων για την κοινωνική ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κοινωνική ανάπτυξη. Συνδυάζει τη θεωρία, την έρευνα και την πρακτική άσκηση για την πρόληψη, τη διερεύνηση και αντιμετώπιση κινδύνων και ζητημάτων που αφορούν σε ένα εύρος πεδίων άσκησης της κοινωνικής εργασίας, όπως στην παιδική προστασία και την πρόληψη και αντιμετώπιση βίας και κακοποίησης, τη φροντίδα της οικογένειας, την υγεία, την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις, την κοινοτική ανάπτυξη, την παραβατικότητα κ.α
Τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών επιστημών, όπως η κοινωνική εργασία, η κοινωνική πολιτική, η κοινωνιολογία, το δίκαιο, και οι διεθνείς και ευρωπαϊκές σπουδές. Ως εκ τούτου, έχει έναν ισχυρό διεπιστημονικό προσανατολισμό, που υποστηρίζει τις σπουδές της κοινωνικής εργασίας, εμβαθύνοντας περαιτέρω στη θεωρία, τη μεθοδολογία και το πλαίσιο (context) άσκησης της, σε διαφορετικούς τομείς όπως η κλινική ΚΕ, η κοινωνική εργασία στην εκπαίδευση, η κοινωνική εργασία με μειονότητες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, η Κοινωνική εργασία με αναπηρία και με Τρίτη ηλικία και άλλα.
Η καλλιέργεια κριτικής σκέψης, αποτελεί έναν βασικό στόχο του εκπαιδευτικού έργου μέσα από την ανάπτυξη γνώσης, ικανοτήτων ανάλυσης και σύνθεσης και την εξοικείωση στα γνωστικά πεδία που διδάσκονται στο Τμήμα, κρίσιμα εφόδια τόσο για την επαγγελματική αποκατάσταση, όσο και για την επιστημονική, ερευνητική ή/και ακαδημαϊκή εξέλιξη των αποφοίτων του Τμήματος. Δίδεται επίσης έμφαση στην σύνδεση της θεωρίας με την πράξη δια μέσου της πρακτικής άσκησης, στην ενθάρρυνση και την ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων και παρεμβάσεων στην κοινότητα, την προώθηση ίσων ευκαιριών και την αντιμετώπιση διακρίσεων, ρατσισμού και ξενοφοβίας.
Η Γραμματεία του Τμήματος (όπου γίνονται και οι εγγραφές πρωτοετών) στεγάζεται σε κτιριακό συγκρότημα στον κεντρικό αστικό ιστό της πόλης της Κομοτηνής μαζί με άλλα Τμήματα του Δ.Π.Θ. και συγκεκριμένα στην οδό Π. Τσαλδάρη 1 (ΠΡΟ-ΚΑΤ Α).
Η ελάχιστη διάρκεια σπουδών για την αποφοίτηση είναι οκτώ ακαδημαϊκά εξάμηνα. Κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει δεκατρείς εβδομάδες διδασκαλίας. Για την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών, οι φοιτήτριες/φοιτητές θα πρέπει να εξεταστούν επιτυχώς σε 39 μαθήματα, 27 υποχρεωτικά και 12 επιλογής και να ολοκληρώσουν την πρακτική τους άσκηση (για τις φοιτήτριες και φοιτητές εισαγωγής πριν το 2019 ισχύουν οι παλιές προϋποθέσεις). Υπάρχουν τρεις εξεταστικές περίοδοι, η χειμερινή (Φεβρουάριος), η θερινή (Ιούνιος) και η επαναληπτική (Σεπτέμβριος). Κατά τη διάρκεια της χειμερινής εξεταστικής περιόδου οι φοιτήτριες/φοιτητές έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις μόνο για μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου, ενώ κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου Ιουνίου μπορούν να συμμετέχουν σε εξετάσεις μόνο για μαθήματα του εαρινού εξαμήνου. Στην εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου, οι φοιτήτριες/φοιτητές έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις των μαθημάτων και των δύο εξαμήνων (χειμερινού και εαρινού). Η αξιολόγηση των φοιτητριών/φοιτητών βασίζεται κατά περίπτωση σε γραπτές και προφορικές εξετάσεις, εργασίες και ενδιάμεσες εξετάσεις (προόδους).
Πέρα από τους επιτυχόντες και επιτυχούσες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2019-2020 στο Τμήμα εντάχθηκαν επίσης και όλες/όλοι οι φοιτήτριες/φοιτητές της εισαγωγικής κατεύθυνσης Κοινωνικής Διοίκησης του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης που είχαν εισαχθεί στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης από το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, με πράξη του Πρύτανη, ύστερα από την υποβολή σχετικής δήλωσης προτίμησης του νέου Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας (μέχρι 31/7/2019).
Η εκπαιδευτική λειτουργία του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης συνεχίζεται μεταβατικά μέχρι την αποφοίτηση των φοιτητών αυτών. Φοιτήτριες και φοιτητές που είχαν εισαχθεί στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης έως και το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 όπως και όσες και όσοι είχαν εισαχθεί στην εισαγωγική κατεύθυνση Κοινωνικής Διοίκησης του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης από το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, και δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα δήλωση προτίμησης, ολοκληρώνουν το πρόγραμμα σπουδών των εισαγωγικών κατευθύνσεων του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης και λαμβάνουν το αντίστοιχο πτυχίο. Η διαφοροποιήσεις αυτές αποτυπώνονται στα προγράμματα σπουδών.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΆΡΘΡΑ