Τμήμα Κτηνιατρικής

  • panepistimio thessalias
  • ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Ανενεργή
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
    ΠΟΛΗ:
    ΣΠΟΥΔΕΣ: Full-time
    bookmark
    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
    • Το Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ιδρύθηκε με το ΠΔ 177/1993, είναι δε ενταγμένο στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου και εδρεύει στην Καρδίτσα. Η λειτουργία του Τμήματος άρχισε το 1994, από τότε δε το Τμήμα συμμετέχει ενεργά στην εκπαίδευση των Ελλήνων κτηνιάτρων. Ο πρώτος κτηνίατρος αποφοίτησε το 1999 και ο πρώτος διδάκτορας αναγορεύτηκε το 2004. Το Τμήμα έγινε αυτοδύναμο το 2006. Το 2011 πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία αξιολόγηση του Τμήματος από την ΑΔΙΠ από επιτροπή αξιολογητών από την αλλοδαπή. Από το 2003, το Τμήμα έχει γίνει τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ιδρυμάτων Κτηνιατρικής Εκπαίδευσης (European Association of Veterinary Educational Establishments – EAEVE). Το 2017 πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση του Τμήματος από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Αξιολόγησης της Κτηνιατρικής Εκπαίδευσης (European System of Evaluation of Veterinary Training).

      Το Τμήμα Κτηνιατρικής καλλιεργεί το γνωστικό αντικείμενο της κτηνιατρικής επιστήμης και έχει την ευθύνη της οργάνωσης και της υλοποίησης της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας στο αντικείμενο αυτό. Αποστολή του Τμήματος είναι η κατάρτιση επιστημόνων, οι οποίοι θα θεραπεύουν το κτηνιατρικό επάγγελμα, απασχολούμενοι στους τομείς της υγείας και της προστασίας των ζώων, της αύξησης και της βελτίωσης της ζωικής παραγωγής, της υγιεινής και της τεχνολογίας των προϊόντων ζωικής προέλευσης, της προστασίας των ανθρώπων από τις ζωοανθρωπονόσους, της προστασίας του περιβάλλοντος, της πειραματικής ιατρικής, της κτηνιατρικής έρευνας και των εφαρμογών της. Επιπλέον, με την ερευνητική δραστηριότητα και την ακαδημαϊκή διδασκαλία, το Τμήμα αποσκοπεί στην καλλιέργεια και στην προαγωγή της κτηνιατρικής επιστήμης, στην εξύψωση και στην ανάδειξη του κτηνιατρικού επαγγέλματος και στην αντιμετώπιση και στην επίλυση προβλημάτων σχετικών με την κτηνιατρική επιστήμη.

      Το Τμήμα παρέχει Πτυχίο Κτηνιατρικής, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης, Διδακτορικό Δίπλωμα και τίτλους μετεκπαίδευσης μετά την ολοκλήρωση των προκαθορισμένων σπουδών και την επιτυχία στις σχετικές εξετάσεις.

    • ΤΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

      Η κτηνιατρική επιστήμη αποσκοπεί στην προστασία της υγείας και τη ευζωίας των παραγωγικών ζώων και των ζώων συντροφιάς και στη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων ζωικής προέλευσης, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, η κτηνιατρική είναι μία απόλυτα ανθρωποκεντρική επιστήμη. Η επαγγελματική και επιστημονική προσέγγιση και η σκιαγράφηση του ρόλου των κτηνιάτρων στα προσεχή χρόνια είναι πολύπλοκο εγχείρημα, καθώς λαμβάνουν χώρα σημαντικές μεταβολές στις πρακτικές εξάσκησης της κτηνιατρικής επιστήμης.

      Όσον αφορά στην κτηνιατρική των παραγωγικών ζώων, ο ρόλος του κτηνιάτρου έχει πλέον μετασχηματιστεί σε ρόλο συμβούλου, ο οποίος παρέχει επιστημονικές γνώσεις σε θέματα ολοκληρωμένης διαχείρισης της υγείας των ζώων και των παραγωγικών και αναπαραγωγικών χαρακτηριστικών τους. Οι επαγγελματικές κατευθύνσεις διαμορφώνονται από την ανάγκη αύξησης και διατήρησης των αποδόσεων στις εκτροφές, για την οποία απαιτείται πολυεπίπεδη προσέγγιση και ευρύτητα γνωστικού αντικειμένου, συγκλίνοντας προς το είδος του ζώου και της εκτροφής. Τα σύγχρονα καταναλωτικά ήθη, τα φιλικά προς το περιβάλλον συστήματα ζωικής παραγωγής, οι εναλλακτικές μέθοδοι εκτροφών ζώων, η ευζωία των εκτρεφόμενων ζώων και η δημιουργία συνθηκών εκτροφής που ευνοούν τη φυσιολογική έκφραση των αναγκών των ζώων, έχουν διαμορφώσει ένα νέο τομέα κτηνιατρικής επαγγελματικής απασχόλησης.

      Η υγιεινή και η ασφάλεια των ζωοκομικών προϊόντων αποτελούν επίσης σημαντικά επαγγελματικά πεδία. Η διακίνηση και η σφαγή των ζώων, τα συστήματα διασφάλισης ποιότητας σε όλες τις φάσεις της μεταποίησης και η βελτιστοποίηση των οργανοληπτικών ιδιοτήτων και φυσικοχημικών παραμέτρων των προϊόντων είναι σημαντικά και καίρια αντικείμενα επιστημονικής κτηνιατρικής στήριξης. Σήμερα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κατεύθυνσης για “Μία Ιατρική – Μία Υγεία“, η ασφάλεια των τροφίμων και η πρόληψη των ζωοανθρωπονόσων αποτελούν κυρίαρχους επιστημονικούς κλάδους της κτηνιατρικής επιστήμης.

      Στο δημόσιο τομέα, οι κτηνίατροι είναι υπεύθυνοι για την επιθεώρηση του ζωικού κεφαλαίου, για τη διάγνωση μεταδοτικών νοσημάτων και την αντιμετώπισή τους, για την εφαρμογή των προγραμμάτων πρόληψης και εκρίζωσης διαφόρων νοσημάτων, για τον έλεγχο της κυκλοφορίας κτηνιατρικών φαρμακευτικών και ανοσολογικών προϊόντων και για τον υγειονομικό έλεγχο των τροφίμων ζωικής προέλευσης και των σημείων παραγωγής και επεξεργασίας τους.

      Ως ελεύθερο επάγγελμα, η κτηνιατρική των παραγωγικών ζώων ασκείται στα κτηνιατρικά γραφεία, τα οποία ορίζονται ως η επαγγελματική στέγη, όπου ο κτηνίατρος παρέχει υπηρεσίες που αφορούν στην αντιμετώπιση ασθενειών των παραγωγικών ζώων και στην εφαρμογή των κανόνων κτηνιατρικής κλινικής διαχείρισης της υγείας και ευζωίας τους. Οι εξετάσεις και επεμβάσεις σε παραγωγικά ζώα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Τα κτηνιατρικά γραφεία για παραγωγικά ζώα λειτουργούν μετά από χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η χορήγηση φαρμάκων σε παραγωγικά ζώα διέπεται από ειδική νομοθεσία (Ν. 3698/2008). Με την κτηνιατρική διαχείριση υγείας στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, οι κτηνίατροι αποσκοπούν (α) στην προστασία της υγείας και της ευζωίας και στην αύξηση της παραγωγικότητας των εκτρεφόμενων ζώων, (β) στην αντιμετώπιση των ζωοανθρωπονόσων και (γ) στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

      Όσον αφορά στην κτηνιατρική των ζώων συντροφιάς, το διευρυνόμενο γνωστικό αντικείμενο, η ραγδαία ανάπτυξη της ιατρικής τεχνολογίας και οι απαιτήσεις της κοινωνίας έχουν οδηγήσει το κτηνιατρικό επάγγελμα σε ανάπτυξη κατά τα πρότυπα του ιατρικού επαγγέλματος. Έτσι, η επιστημονική εξειδίκευση, η συνεχής επιμόρφωση και η επαγγελματική αρτιότητα αποτελούν σημαντικά στοιχεία για την περαιτέρω ανάπτυξη του επαγγελματικού αυτού κλάδου. Η κτηνιατρική των ζώων συντροφιάς ασκείται σε ιατρεία ζώων συντροφιάς ή σε κτηνιατρικές κλινικές, που λειτουργούν με βάση το Ν. 604/1977 και το ΠΔ 463/1978, μετά από χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Με την ιατρική των ζώων συντροφιάς, οι κτηνίατροι αποσκοπούν (α) στην προστασία της υγείας και της ευζωίας των ζώων συντροφιάς, (β) στην αντιμετώπιση των ζωοανθρωπονόσων και (γ) στη βελτίωση της όλης ποιότητας ζωής στη σύγχρονη κοινωνία.

    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

      Αφήστε μια απάντηση

      Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΆΡΘΡΑ
      Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email