Αποστολή και Στόχοι του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
Η λογιστική/χρηματοοικονομική πληροφόρηση παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στον κόσμο των επιχειρήσεων αλλά και στην κοινωνία γενικά διότι η σωστή λήψη αποφάσεων στηρίζεται στην καλή πληροφόρηση.
Οι σπουδές στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αποσκοπούν στην εκπαίδευση και υψηλή κατάρτιση των φοιτητών σε σύγχρονα θέματα των πεδίων της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, χωρίς να παραβλέπουν την σημαντικότητα άλλων πεδίων όπως των ποσοτικών, διοικητικών (management), πληροφοριακών συστημάτων και νομικών.
Το κυριότερο πλεονέκτημα του Τμήματος βρίσκεται στο ότι προσφέρει σύγχρονο, ποιοτικό πρόγραμμα σπουδών ικανό να παρέχει στους φοιτητές εξειδικευμένη ακαδημαϊκή γνώση και δεξιότητες με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις στο χώρο της επιστήμης της Λογιστικής και της Χρηματοοικονομικής.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει μαθήματα που διαπραγματεύονται τα σύγχρονα προβλήματα και τις καινοτομίες στην λογιστική και στη χρηματοοικονομική διαχείριση των επιχειρήσεων κατά το πρότυπο αντίστοιχων τμημάτων κορυφαίων πανεπιστημίων του εξωτερικού.
Επιπλέον, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρακτική εφαρμογή της ακαδημαϊκής γνώσης με την ενσωμάτωση εργαστηριακών μαθημάτων, μέσω εκτενούς χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής από τους φοιτητές αλλά και μέσω της δυνατότητας συμμετοχής των φοιτητών σε πρακτική άσκηση. Τα στοιχεία αυτά του προγράμματος σπουδών εξηγούν την ιδιαίτερη ελκυστικότητα του, όπως αυτή αποτυπώνεται στην αυξημένη ζήτηση από τους υποψηφίους φοιτητές.
Σκοπός
Σύμφωνα με το ιδρυτικό ΦΕΚ, η αποστολή του Τμήματος είναι «η προαγωγή και η μετάδοση γνώσεων με την έρευνα και τη διδασκαλία στο γνωστικό αντικείμενο της Λογιστικής και της Χρηματοοικονομικής και η κατάρτιση στελεχών υψηλού επιπέδου για τις ανάγκες των επιχειρήσεων και των οργανισμών του ιδιωτικού και του Δημόσιου Τομέα».
Οι στόχοι του Τμήματος επιτυγχάνονται μέσα από το Πρόγραμμα Σπουδών που αναπροσαρμόζεται συνεχώς σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα σπουδών. Το Πρόγραμμα Σπουδών, το περιεχόμενο των μαθημάτων καθώς και ο τρόπος διδασκαλίας αναπροσαρμόζονται συνεχώς, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις της επιστήμης, τις νέες τεχνολογίες και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Ειδικότερα, η πραγματοποίηση των στόχων επιτυγχάνεται:
(α) με τη διδασκαλία μαθημάτων γενικής και βασικής εκπαίδευσης, όπως:
- Διοίκηση των Επιχειρήσεων (Μάνατζμεντ, Μάρκετινγκ, Στρατηγικό Μάνατζμεντ), Ποσοτικές Μέθοδοι,
- Οικονομικά,
- Πληροφοριακά Συστήματα- Ηλεκτρονικό Εμπόριο και
- Δίκαιο των Επιχειρήσεων.
(β) με τη διδασκαλία μαθημάτων εμβάθυνσης στα γνωστικά αντικείμενα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
(γ) με την έμφαση σε εργαστηριακά μαθήματα
(δ) με την ανάπτυξη της έρευνας σε θέματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις και οργανισμούς, ανεξάρτητα από νομική μορφή και ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Η διδασκαλία ποσοτικών μεθόδων επιτρέπει την ποσοτική – μαθηματική μελέτη προβλημάτων που ανακύπτουν στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον λειτουργίας των επιχειρήσεων με απώτερο στόχο την καλλιέργεια της αναλυτικής και κριτικής σκέψης, τη εκτίμηση και αξιολόγηση οικονομετρικών υποδειγμάτων που αποτυπώνουν και περιγράφουν τις σχέσεις οικονομικών μεγεθών, τις δεξιότητες που επιτρέπουν στους φοιτητές να προβαίνουν σε μελέτες με τη χρήση διαφόρων λογισμικών.
Η διδασκαλία της Διοίκησης των Επιχειρήσεων και του Μάρκετινγκ συμβάλλει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και ικανότητας των φοιτητών ως προς την ανάλυση, διάγνωση και επίλυση στρατηγικών και διοικητικών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι κερδοσκοπικές ή μη επιχειρήσεις στο σύγχρονο πολύπλοκο εξωτερικό (και εσωτερικό) περιβάλλον τους. Επιπλέον, ενισχύει την επιστημονική/δημιουργική μέθοδο σκέψης των φοιτητών ως προς τις καθημερινές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στον παγκόσμιο χάρτη των επιχειρήσεων και οργανισμών, με κύριο σκοπό την ενδυνάμωση της κρίσης τους και την εμβάθυνση του νου τους εμπρός των προκλήσεων που βιώνουν στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό ‘χώρο’ και ‘τόπο’ που ζούνε και δραστηριοποιούνται προσωπικά και επαγγελματικά, ιδιαίτερα δε στο χώρο της χρηματοοικονομικής επιστήμης.
Οι αποκτηθέντες γνώσεις και δεξιότητες επιτρέπουν στους πτυχιούχους μας να λειτουργήσουν ως:
- αποτελεσματικά στελέχη,
- φορείς αλλαγής και
- δυνητικοί ηγέτες
στις επιχειρήσεις και οργανισμούς που θα δραστηριοποιηθούν.
Ειδικότερα οι πτυχιούχοι έχουν τις γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες να απασχοληθούν επιτυχώς:
- στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών όπως σε εμπορικές και επενδυτικές τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρίες, ασφαλιστικές εταιρίες, εταιρίες συμβούλων επιχειρήσεων,
- σε δημόσιες υπηρεσίες και υπουργεία ως λογιστές, ελεγκτές, αναλυτές και αξιολογητές επενδυτικών προγραμμάτων,
- σε κάθε είδους οικονομική μονάδα η οποία έχει ανάγκη της οργάνωσης και διαχείρισης ενός σύγχρονου λογιστηρίου, σε κάθε επιχείρηση που έχει την ανάγκη κατάρτισης και σχεδιασμού προϋπολογισμών, σχεδιασμού και ανάλυσης χρηματοοικονομικών σχεδίων, χρηματοοικονομικών προβλέψεων, ανάλυσης χρηματοοικονομικών καταστάσεων, διαχείρισης κινδύνου.
Επιπλέον, οι πτυχιούχοι μέσω όλων των ανωτέρω μαθημάτων αποκτούν όλες εκείνες τις γνώσεις που τους επιτρέπει να ανταποκριθούν με επιτυχία σε προγράμματα μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών του εσωτερικού και του εξωτερικού.