Το Τμήμα Λογοθεραπείας ανήκει στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ιδρύθηκε με το Ν.4559/2018 (ΦΕΚ Α’ 142/03-08-2018). Σε αυτό εντάχθηκαν από 1-10-2018 όλο το προσωπικό και οι φοιτητές του τμήματος Λογοθεραπείας του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου (Π.Δ. 200 Φ.Ε.Κ.179/16-09-99)
Σκοπός του Τμήματος Λογοθεραπείας είναι να εφοδιάσει τους φοιτητές με επιστημονικές γνώσεις γύρω από την Ανθρώπινη Επικοινωνία-Φωνή, Ομιλία, Λόγο (προφορικό και γραπτό) , μη Λεκτική Επικοινωνία, τις Διαταραχές αυτής, καθώς και τις Διαταραχές των Καταποτικών κινήσεων του Στοματοφάρυγγα.
Μέχρι σήμερα πάνω από 2000 απόφοιτοί μας δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη χώρα μας και στο εξωτερικό, διαγράφοντας μια επιτυχημένη επιστημονική και επαγγελματική πορεία, που είναι η καλύτερη απόδειξη για το επιστημονικό έργο που επιτελείται καθημερινά στο χώρο μας.Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Λογοθεραπείας φέρουν τον επαγγελματικό τίτλο “Λογοθεραπευτές ή Θεραπευτές του Λόγου”, λαμβάνουν Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος από το Υπουργείο Υγείας και απασχολούνται στους τομείς του γνωστικού αντικειμένου της Λογοθεραπείας. Έχουν δικαίωμα απασχόλησης:
- Στο δημόσιο τομέα (οργανισμοί, σχολεία, νοσοκομεία, ιδρύματα, κέντρα ψυχικής υγείας κ.α.) και εξελίσσονται στη διοικητική ιεραρχία, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις. Επίσης, μπορούν να απασχολούνται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
- Στον ιδιωτικό τομέα, με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή άλλη μορφή εργασιακής σχέσης ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε Κέντρα Λογοθεραπείας και σε Κέντρα Αποκατάστασης. Έχουν, επίσης, δικαίωμα παροχής κατ’ οίκον θεραπείας σε ασθενείς.
Μπορούν ακόμη να ιδρύουν ιδιωτικά Κέντρα Λογοθεραπείας ή Κέντρα Αποκατάστασης που παρέχουν υπηρεσίες αποκατάστασης με υποχρεωτική απασχόληση των αρμόδιων επαγγελματιών, κατά τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.
Προσπαθώντας να είμαστε πάντα μέσα στις σύγχρονες εξελίξεις , στόχος του Τμήματος είναι η παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης, η ανάπτυξη της έρευνας, η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, καθώς και η συμμετοχή μας σε θέματα που αφορούν στο κοινωνικό σύνολο.
Περιγραφή του Τμήματος
Το Τμήμα Λογοθεραπείας του Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ιδρύθηκε με το Π.Δ. 200 Φ.Ε.Κ.179/ 16-09-99 και δέχτηκε τους πρώτους φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 2000-2001, σύμφωνα με το σχέδιο ανάπτυξης του Ιδρύματος. Ανήκει στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π.) του Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ, που εδρεύει στα Ιωάννινα και περιλαμβάνει επίσης τα Τμήματα Νοσηλευτικής και Βρεφονηπιοκομίας.
Το Τμήμα Λογοθεραπείας είναι ένα από τα δύο ελληνικά τμήματα Ανώτατων Τριτοβάθμιων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, με τετραετή κύκλο σπουδών, που παρέχει εκπαίδευση σε θέματα παθολογίας λόγου, ομιλίας και φωνής. Σήμερα, τριακόσιοι πενήντα (350) περίπου φοιτητές παρακολουθούν το σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος, που περιλαμβάνει μαθήματα υποδομής από τους κλάδους της ιατρικής, γλωσσολογίας και ψυχολογίας, μαθήματα ειδικότητας στις διαταραχές λόγου, ομιλίας, φωνής και ακοής καθώς και μαθήματα, που αφορούν στις νέες τεχνολογίες. Παράλληλα βάσει του προγράμματος, υλοποιείται σημαντικός αριθμός υποχρεωτικών κλινικών ωρών (900 περίπου) υπό την εποπτεία επαγγελματιών Λογοθεραπευτών / Λογοπαθολόγων σε ειδικά σχολεία, ιδρύματα, νοσοκομεία και σε κλινικές μέσα στο ΤΕΙ, που αποσκοπούν στην αξιολόγηση, διάγνωση και αποκατάσταση ασθενών από τους φοιτητές.
Το Τμήμα Λογοθεραπείας επιδιώκει την επίτευξη των παρακάτω στόχων:
- την εκπαίδευση των φοιτητών επί της εφαρμογής των βιολογικών και φυσικών επιστημών για την αξιολόγηση της ανθρώπινης επικοινωνίας – φωνής, ομιλίας και λόγου – και την πρόσληψη, αξιολόγηση, διάγνωση, θεραπεία και επιστημονική έρευνα των διαταραχών, που συνδέονται με αυτή
- την παροχή υπηρεσιών διάγνωσης και αντιμετώπισης τραυλισμού στο κοινό στην κλινική του Τμήματος
- την έρευνα επί θεμάτων που αφορούν διαταραγμένο και φυσιολογικό λόγο, φωνή, ομιλία με ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνική γλώσσα.
Επαγγελματικά Δικαιώματα
Σύμφωνα με το ΠΔ. 96 του 2000 (ΦΕΚ Α.82/18-4-2002) που ορίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πτυχιούχων του Τμήματος Λογοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) αποφασίζεται ότι:
- Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Λογοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (T.E.I.) φέρουν τον επαγγελματικό τίτλο “Λογοθεραπευτές ή Θεραπευτές του Λόγου” και απασχολούνται αυτοδύναμα ή σε συνεργασία στους τομείς του γνωστικού αντικειμένου της Λογοθεραπείας, δηλαδή της επιστήμης που έχει ως γνωστικό αντικείμενο τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή επιστημονικών γνώσεων γύρω από την Ανθρώπινη Επικοινωνία-Φωνή, Ομιλία, Λόγο (προφορικό, γραπτό), Μη λεκτική επικοινωνία – και τις διαταραχές αυτής καθώς και τις διαταραχές των καταποτικών κινήσεων του στοματοφάρυγγα.
Ειδικότερα οι Λογοθεραπευτές πτυχιούχοι του Τμήματος Λογοθεραπείας απασχολούνται επαγγελματικά στους ακόλουθους τομείς:- Αξιολόγηση της ανθρώπινης Επικοινωνίας-Φωνής, Ομιλίας, Λόγου (προφορικού, γραπτού) και πρόληψη, διαγνωστική αξιολόγηση και θεραπεία των διαταραχών που συνδέονται με αυτήν καθώς και των διαταραχών που σχετίζονται με τις καταποτικές κινήσεις του στοματοφάρυγγα.
- Επιστημονική έρευνα και μελέτη στο εν λόγω γνωστικό αντικείμενο.
- Άσκηση κάθε άλλης επαγγελματικής και επιστημονικής δραστηριότητας που εμπίπτει στο αντικείμενο του κλάδου της Λογοθεραπείας σύμφωνα με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.
- Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Λογοθεραπείας επιλέγουν και εφαρμόζουν σε άτομα κάθε ηλικίας σύγχρονες επιστημονικές, κλινικές και τεχνολογικές μεθόδους για την αξιολόγηση της ανθρώπινης Επικοινωνίας – Φωνής, Ομιλίας, Λόγου (προφορικού, γραπτού), Μη λεκτικής επικοινωνίας – τη διαγνωστική αξιολόγηση, τη θεραπεία και την αντιμετώπιση των διαταραχών αυτής καθώς και των διαταραχών των καταποτικών κινήσεων του στοματοφάρυγγα, οι οποίες δύνανται να περιλάβουν:
- Χρήση τεχνολογικών, προσθετικών και τεχνικών μέσων, χρήση διαγνωστικών δοκιμασιών της ανθρώπινης Επικοινωνίας και άλλων επιστημονικών εργαλείων με στόχο τη βέλτιστη διαγνωστική αξιολόγηση, θεραπεία και αντιμετώπιση των διαταραχών της ανθρώπινης Επικοινωνίας και των διαταραχών των καταποτικών κινήσεων του στοματοφάρυγγα.
- Πρόληψη και θεραπευτικές μεθόδους (παρεμβατικές και συμβουλευτικές), άμεσες ή έμμεσες, ατομικές ή ομαδικές σε θέματα που αφορούν τη δυσλειτουργία της ανθρώπινης Επικοινωνίας και των καταποτικών κινήσεων του στοματοφάρυγγα.
- Συμμετοχή σε διεπιστημονικές ομάδες παρέμβασης.
- Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Λογοθεραπείας παρέχουν τις εξειδικευμένες κλινικές υπηρεσίες τους σε άτομα με κάθε διαταραχή η οποία επηρεάζει την ανθρώπινη Επικοινωνία – Φωνή, Ομιλία, Λόγο (προφορικό, γραπτό), μη λεκτική επικοινωνία – και τις καταποτικές κινήσεις του στοματοφάρυγγα.
- Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Λογοθεραπείας έχουν δικαίωμα απασχόλησης:
- Στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα (οργανισμοί, σχολεία, νοσοκομεία, ιδρύματα, κέντρα ψυχικής υγείας, κ.α.) και εξελίσσονται στη διοικητική ιεραρχία σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις. Επίσης μπορούν να απασχολούνται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
- Στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή άλλη μορφή εργασιακής σχέσης ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε Κέντρα Λογοθεραπείας και σε Κέντρα Αποκατάστασης. Έχουν επίσης δικαίωμα παροχής κατ’ οίκον θεραπείας σε ασθενείς.
- Μπορούν ακόμη να ιδρύουν ιδιωτικά Κέντρα Λογοθεραπείας ή Κέντρα Αποκατάστασης που παρέχουν υπηρεσίες αποκατάστασης με υποχρεωτική απασχόληση των αρμόδιων επαγγελματιών, κατά τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.
- Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Λογοθεραπείας ασκούν το επάγγελμα στα πλαίσια των αναφερομένων επαγγελματικών δικαιωμάτων μετά την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας.
Αναμόρφωση Προγραμμάτων Προπτυχιακών Σπουδών Τμήματος Λογοθεραπείας
Το προτεινόμενο υποέργο αφορά την αναμόρφωση και βελτίωση του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Λογοθεραπείας, ενσωματώνοντας στον κύριο κορμό του διαδικασίες, τεχνικές και εφαρμογές που απορρέουν και επιβάλλουν οι ραγδαίες εξελίξεις των επιστημών και η πρόοδος των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής. Στόχος είναι η προσαρμογή του προγράμματος σπουδών στις σύγχρονες πρακτικές και συνεχείς εξελίξεις της επιστήμης της Λογοθεραπείας και η ανταπόκρισή του στις ανάγκες και απαιτήσεις της κοινωνίας.
Οι νέες εξελίξεις στις επιστήμες, στη τεχνολογία και την πληροφορική επιβάλλουν διορθωτικές αλλαγές του προγράμματος και προσαρμογή του στα νέα δεδομένα. Η προσαρμογή θα επιτευχθεί μέσα από βελτιωτικές επεμβάσεις με στόχο την προσαρμογή των σπουδών στις απαιτήσεις της σύγχρονης ελληνικής / ευρωπαϊκής κοινωνίας και την επιστημονική κατάρτιση των Λογοθεραπευτών μέσα σε περιβάλλον με νέες τεχνολογίες, νέα εργαλεία και μεθόδους.
Το προτεινόμενο υποέργο θα συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση μιας νέας προσέγγισης της γνώσης σε επίπεδο θεωρίας και πράξης. Η νέα αυτή προσέγγιση θα προκύψει μέσα από ενέργειες, διαδικασίες, συντονισμένες προσπάθειες και δραστηριότητες που αναφέρονται και περιγράφονται στα επόμενα πακέτα εργασίας:
- Π.Ε.1. Εκπόνηση μελέτης εφαρμογής
- Π.Ε.2. Ανάπτυξη και προσαρμογή έντυπου, ηλεκτρονικού και οπτικοακουστικού εκπαιδευτικού υλικού / χρήση πολλαπλών πηγών πληροφόρησης
- Π.Ε.3. Εισαγωγή / Ανάπτυξη και χρήση νέων τρόπων παροχής διδασκαλίας
- Π.Ε.4. Ενίσχυση του εργαστηριακού και σεμιναριακού χαρακτήρα των σπουδών
- Π.Ε.5. Διοικητική και τεχνική υποστήριξη
- Π.Ε.6. Δημοσιότητα του προγράμματος
- Π.Ε.7. Ανάδειξη κλινικού λογοθεραπευτικού έργου στο πλαίσιο λειτουργίας των εργαστηρίων
- Π.Ε.8. Διοργάνωση εκδηλώσεων (Σεμιναρίων/ Διαλέξεων/ Ημερίδων/ Συνεδρίων).
- Π.Ε.9. Αναβάθμιση και Συντήρηση Διαδικτυακού Τόπου του Τμήματος
- Π.Ε.10. Αναβάθμιση και Συντήρηση Εργαστηρίων του Τμήματος
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΆΡΘΡΑ