Tο Tμήμα Mουσικών Σπουδών του Iονίου Πανεπιστημίου λειτουργεί στην Kέρκυρα από τον Oκτώβριο του 1992 με βάση ένα πολυδύναμο πενταετές πρόγραμμα σπουδών που καλύπτει πέντε γνωστικά πεδία της μουσικής θεωρίας και πράξης:
- Aνώτερα Θεωρητικά της Μουσικής (Αρμονία, Αντίστιξη, Φούγκα) και Μουσική Σύνθεση
- Πρακτική της Μουσικής Ερμηνείας (Εκτέλεση μουσικών οργάνων, Μονωδία, Διεύθυνση μουσικών συνόλων)
- Παιδαγωγική της Μουσικής
- Mουσική Tεχνολογία
- Μουσικολογία (Συστηματική Μουσικολογία, Ιστορική Μουσικολογία, Εθνομουσικολογία)
Ένας υποψήφιος φοιτητής επιλέγει το Τμήμα Μουσικών Σπουδών διότι:
- Προσφέρει σπουδές σε τρεις θεσμοθετημένες Κατευθύνσεις: Μουσική Σύνθεση, Μουσική Εκτέλεση και Μουσική Επιστήμη. Συνεπώς αποτελεί τον ιδεώδη συνδυασμό ανάμεσα σε ένα Πανεπιστήμιο και μια Μουσική Ακαδημία.
- Είναι το Τμήμα, στο οποίο η διδασκαλία των μουσικών οργάνων προσφέρεται ως επίσημη Κατεύθυνση που αναγράφεται στο πτυχίο, σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα.
- Το Τμήμα χορηγεί ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) στην εκάστοτε Κατεύθυνση σπουδών, επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.
- Στις τρεις Κατευθύνσεις του Τμήματος περιλαμβάνονται σπάνια διδακτικά αντικείμενα: Τζαζ, Παλαιά Μουσική, Εκκλησιαστικό Όργανο, Μουσική για φιλμ, τηλεόραση, χορό κ.λπ., Μουσική Τεχνολογία και Ηλεκτρονική Μουσική, Μουσικοθεραπεία, Ακουστική Οικολογία κ.ά.
- Το Τμήμα έχει υποστεί εξωτερική αξιολόγηση με εξαιρετικά επαινετικές κρίσεις (σημειωτέον ότι οι αμερικανοί αξιολογητές το έχουν συγκρίνει με τα Μουσικά Τμήματα του Ηarvard και Yale – https://music.ionio.gr/gr/news/3150)
- Είναι ένα Τμήμα που στεγάζεται στο επιβλητικό Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, σε ένα νησί γεμάτο ζωντάνια και εκδηλώσεις, που συνδυάζει το φυσικό περιβάλλον με την ιστορική και υψηλής αισθητικής πόλη του λίκνου της Νεοελληνικής Μουσικής.
- Πολλοί απόφοιτοι του Τμήματος διδάσκουν ήδη σε Α.Ε.Ι. της Ελλάδας, της υπόλοιπης Ευρώπης και των Η.Π.Α.
- Είναι το Τμήμα με τη μεγαλύτερη και πιο δυναμική καλλιτεχνική παρουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διαθέτει Συμφωνική Ορχήστρα, Χορωδία, Σύνολο Τζαζ, Σύνολο Παλαιάς Μουσικής, Φωνητικό Σύνολο και άλλα σύνολα, μέσω των οποίων οι φοιτητές μας συμμετείχαν επανειλημμένα σε κορυφαίες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα (φεστιβάλ Αθηνών, φεστιβάλ Δημητρίων, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Εθνική Πινακοθήκη, Μουσείο Μπενάκη, Γεννάδιος Βιβλιοθήκη κ.α.) και στο εξωτερικό (Παρίσι, Λονδίνο, Κωνσταντινούπολη, Βενετία κ.α.).
- Είναι το Τμήμα που βρίσκεται στην πρωτοπορία της Μουσικολογικής έρευνας, με πολυάριθμες εκδόσεις (μεταξύ άλλων των περιοδικών Μουσικός Λόγος και Μουσικός Ελληνομνήμων) και δισκογραφήσεις.
Μαθησιακά αποτελέσματα
1. Κατεύθυνση Μουσικής Σύνθεσης
Η Κατεύθυνση της Σύνθεσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων, θεωρητικών και πρακτικών, τα οποία στόχο έχουν να καταστήσουν τους φοιτητές που την ακολουθούν πλήρως καταρτισμένους και επαγγελματικά ικανούς στον χώρο της μουσικής δημιουργίας. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές αποκτούν:
- δημιουργικές/καλλιτεχνικές δεξιότητες στη μουσική σύνθεση, την ενορχήστρωση και τη μουσική παραγωγή ποικίλων ειδών μουσικής
- τεχνικές δεξιότητες στην οργάνωση παραγωγής και τη διαχείριση πρόβας
- γνώσεις και δεξιότητες χρήσης της τεχνολογίας του ήχου
- παιδαγωγικές δεξιότητες, όσον αφορά τη δυνατότητα διδασκαλίας θεωρητικών και πρακτικών μουσικών αντικειμένων που άπτονται της ειδίκευσης, όπως: ανώτερα θεωρητικά, ενόργανη σύνθεση, ενορχήστρωση, σύνθεση ηλεκτρονικής μουσικής κ.λπ.
Η Κατεύθυνση, πέραν της της κλασικής ενόργανης σύνθεσης, δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε ειδικεύσεις όπως η σύνθεση ηλεκτροακουστικής μουσικής και η σύνθεση για τις παραστατικές τέχνες (κινηματογράφος, θέατρο, κ.λπ.). Με αυτό τον τρόπο, στοχεύει στην ανάπτυξη ενός πιο σύγχρονου προσανατολισμού και αισθητικής στη μουσική δημιουργία, όχι μόνο προσφέροντας μια ουσιαστική και, κυρίως, σταθερά επικαιροποιημένη θεωρητική γνώση και τεχνική εμπειρία στους φοιτητές της, αλλά καλλιεργώντας και έναν σύγχρονο, «συνθετικό» (με την έννοια του συνδυαστικού και του συγκριτικού) τρόπο σκέψης ως προς την αντίληψη της μουσικής, του ήχου και της Τέχνης γενικότερα.
2. Κατεύθυνση Μουσικής Εκτέλεσης
Οι φοιτητές της Κατεύθυνσης Εκτέλεσης αποκτούν ολοκληρωμένη και σφαιρική εκπαίδευση που καλύπτει όλες τις επί μέρους πτυχές της μουσικής εκτέλεσης, οργανικής ή φωνητικής, στο επιλεγέν αντικείμενό τους. Η εκπαίδευση αυτή περιλαμβάνει άρτια τεχνική κατάρτιση και εξοικείωση με ευρύ φάσμα εκφραστικών και υφολογικών δεδομένων από διαφορετικά μουσικά ιδιώματα και εποχές (κατά περίπτωση: 4 παλαιά, κλασική και σύγχρονη δυτική μουσική, κλασική και σύγχρονη τζαζ, ποικίλες συμπράξεις με τη σύγχρονη τεχνολογία). Συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωση του Προγράμματος Σπουδών, οι φοιτητές αποκτούν:
- Επαγγελματικές δεξιότητες, τεχνικές και καλλιτεχνικές, στο ιδιαίτερο αντικείμενο που επιλέγουν (μουσικό όργανο ή φωνή, μουσική διεύθυνση)
- Γνώση όλου του φάσματος του σχετικού ρεπερτορίου, με έμφαση στις ιδιαιτερότητες των διαφορετικών μουσικών ιδιωμάτων και εποχών, καθώς και του ιστορικού-θεωρητικού υποβάθρου του αντικειμένου καλλιτεχνικής ειδίκευσης
- Ικανότητες σύμπραξης και συνεργασίας στο πλαίσιο μουσικών συνόλων
- Ικανότητα αποτελεσματικής οργάνωσης της προσωπικής τους μελέτης, με στόχο την εδραίωση του αισθήματος αυτοαποτελεσματικότητας, την ανάπτυξη δεξιοτήτων αυτοδιδασκαλίας και τη διαμόρφωση μίας ανεξάρτητης και κυρίαρχης μουσικής προσωπικότητας
- Ικανότητα διατύπωσης, προγραμματισμού και επίτευξης στόχων
- Πρακτική εμπειρία τόσο επί σκηνής, όσο και στο στούντιο ηχογράφησης
- Παιδαγωγικές δεξιότητες, ιδιαίτερα σε σχέση με τη διδασκαλία του καλλιτεχνικού τους αντικειμένου
Στόχος είναι η σφαιρική ανάπτυξη της καλλιτεχνικής προσωπικότητας του φοιτητή, ώστε να μπορεί μελλοντικά να ανταποκριθεί με αξιώσεις στις απαιτήσεις μιας επαγγελματικής σταδιοδρομίας ως σολίστ, ως μέλος μουσικών συνόλων ή ως διευθυντής ορχήστρας ή χορωδίας.
3. Κατεύθυνση Μουσικής Επιστήμης
Η Κατεύθυνση Μουσικής Επιστήμης χαρακτηρίζεται από πολυδύναμο και πολυεπίπεδο πρόγραμμα κατάρτισης των φοιτητών, με ευρεία δυνατότητα επιλογής γενικών και ειδικών μαθημάτων, ακολουθώντας τις σύγχρονες επιταγές και κατευθύνσεις που χαρακτηρίζουν τον συγκεκριμένο τομέα. Στην εκπαιδευτική διαδικασία έχουν ενσωματωθεί, πέρα από τις αυτονόητες μουσικές προσεγγίσεις, και εκείνες της μουσικής παιδαγωγικής και ψυχολογίας, της κοινωνιολογίας, της ανθρωπολογίας, των νέων τεχνολογιών με έμφαση στη μουσική, της 5 φιλοσοφίας και της μουσικής ερμηνευτικής. Το πρόγραμμα σπουδών, βασιζόμενο στη βαθμηδόν απόκτηση στέρεων, γενικών και ειδικότερων γνώσεων, προσφέρει τη δυνατότητα στον φοιτητή να εξειδικευτεί άτυπα, σε επίπεδο διπλωματικής εργασίας, στους εξής τομείς:
i) Μουσικολογία, ii) Βυζαντινή Μουσική, iii) Μουσική Παιδαγωγική και Ψυχολογία της Μουσικής, iv) Μουσική Τεχνολογία, v) Μουσική Παραγωγή, vi) Μουσική Ερμηνευτική.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι φοιτητές αποκτούν:
- Γνώση και ικανότητα έρευνας της βιβλιογραφίας, ιδιαίτερα σε σχέση με το αντικείμενο που επιλέγουν
- Ικανότητα ανάλυσης προβλημάτων και ανάπτυξης κριτικής σκέψης
- Δεξιότητες μουσικής έρευνας και συγγραφής επιστημονικών εργασιών
- Εποπτεία του πεδίου, της μεθοδολογίας και των επιμέρους αντικειμένων της Μουσικής Επιστήμης
- Μουσικοπαιδαγωγικές δεξιότητες
- Στέρεες γνώσεις και επαγγελματική ικανότητα σε έναν από τους ανωτέρω τομείς, εφόσον εξειδικευτούν σε αυτόν.
Παιδαγωγική και ∆ιδακτική Επάρκεια
Για τους φοιτητές εισαγωγής ακαδ. έτους 2015-2016 και εξής, απαιτείται η πιστοποίηση της Παιδαγωγικής και ∆ιδακτικής Επάρκειας, ως απαραίτητο τυπικό προσόν διορισµού στην Πρωτοβάθµια και τη ∆ευτεροβάθµια Εκπαίδευση. Η Παιδαγωγική και ∆ιδακτική Επάρκεια πιστοποιείται στο Τµήµα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστηµίου µε την παρακολούθηση µιας σειράς µαθηµάτων, που είτε υπάρχουν ήδη στο Πρόγραµµα Σπουδών ως Υποχρεωτικά, Υποχρεωτικά κατ’ Επιλογήν και Ελεύθερης Επιλογής, είτε προσφέρονται επί τούτου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο διαµορφώνεται ένα ειδικό, παράλληλο πρόγραµµα ανά Κατεύθυνση Σπουδών, το οποίο οφείλει να παρακολουθήσει ο φοιτητής, εφόσον επιθυµεί να αποκτήσει τη σχετική πιστοποίηση.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΆΡΘΡΑ