Τμήμα Πληροφορικής

  • ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Ανενεργή
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
    ΠΟΛΗ:
    ΣΠΟΥΔΕΣ: Full-time
    bookmark
    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
    • Το Τμήμα Πληροφορικής ιδρύθηκε ως Τμήμα της ΣΘΕ με το Προεδρικό Διάταγμα ΠΔ 200/91 (ΦΕΚ 78/30.5.91) και δέχεται φοιτητές/φοιτήτριες από το ακαδημαϊκό έτος 1992-93. Από το ακαδημαϊκό έτος 1995-96 είναι αυτοδύναμο και διοικείται από τη Γενική Συνέλευση (ΓΣ), όπου συμμετέχουν όλα τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος, εκπρόσωποι των μελών ΕΕΠ και ΕΤΕΠ, καθώς και αριθμός φοιτητών/ φοιτητριών ίσος με το 50% του αριθμού των μελών ΔΕΠ του Τμήματος. Στο Τμήμα δεν υπάρχουν προς το παρόν τομείς. Όλες οι αρμοδιότητες των τομέων, όπως ορίζονται από το νόμο, ασκούνται από τη Γενική Συνέλευση.

      Οι συνεχείς προσπάθειες του προσωπικού για τη διδασκαλία, την έρευνα, τη βελτίωση του εξοπλισμού και τη στελέχωση του Τμήματος, έχουν καταξιώσει το Τμήμα Πληροφορικής σε Ελληνικό και διεθνές επίπεδο. Η ποιότητα του Τμήματος τεκμηριώνεται και από τους ακόλουθους αντικειμενικούς παράγοντες:

      • Tην εξωτερική αξιολόγηση που διεξήχθη το Σεπτέμβριο του 2011 με την ευθύνη της Α.ΔΙ.Π.
      • Πρόσφατη συγκριτική αξιολόγηση του ερευνητικού έργου των Τμημάτων Πληροφορικής των Ελληνικών Πανεπιστημίων κατατάσει το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ στην κορυφή
      • Κατάταξη του ΑΠΘ στα 200 καλύτερα πανεπιστήμια στην κατηγορία “Επιστήμη Υπολογιστών και Πληροφοριακά Συστήματα” σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρίας QS.
      • Μεγάλο αριθμό πρωτότυπων δημοσιεύσεων σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Συγγραφή και έκδοση μεγάλου αριθμού βιβλίων Πληροφορικής.
      • Μεγάλο αριθμό χρηματοδοτούμενων ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων που έχει αναλάβει το Τμήμα τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από Ελληνικούς φορείς.
      • Μεγάλο αριθμό αποφοίτων που έχουν καταξιωθεί στην Ελληνική και διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα και στελεχώνουν την αγορά εργασίας.

      Το Τμήμα Πληροφορικής στεγάζεται στους χώρους της Σχολής Θετικών Επιστημών.

    • Το ακαδημαϊκό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο και τελειώνει την 31η του επομένου Αυγούστου. Το εκπαιδευτικό έργο κάθε ακαδημαϊκού έτους διαρθρώνεται σε δύο εξάμηνα. Κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει τουλάχιστον 13 πλήρεις εβδομάδες για διδασκαλία και ως 4 εβδομάδες το μέγιστο για εξετάσεις. Το πρώτο εξάμηνο αρχίζει τέλος Σεπτεμβρίου και το δεύτερο λήγει τέλος Ιουνίου.

      Τα μαθήματα εκτός από τις δύο εξεταστικές περιόδους, διακόπτονται από την παραμονή των Χριστουγέννων ως την επομένη των Θεοφανίων, από την Πέμπτη της Τυροφάγου ως την επομένη της Καθαρής Δευτέρας και από τη Μεγάλη Δευτέρα ως την Κυριακή του Θωμά. Δε γίνονται μαθήματα και εξετάσεις τα Σαββατοκύριακα και στις παρακάτω γιορτές και επετείους.

      • Του Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου)
      • Την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου
      • Την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου (17 Νοεμβρίου)
      • Των Τριών Ιεραρχών (30 Ιανουαρίου)
      • Του Ευαγγελισμού (25 Μαρτίου)
      • Πρωτομαγιά (1η Μαΐου)
      • Του Αγίου Πνεύματος
      • Επίσης μαθήματα δε γίνονται την ημέρα των φοιτητικών εκλογών.

      Διακοπή του εκπαιδευτικού έργου αλλά και της εν γένει λειτουργίας ενός ΑΕΙ πέρα από τα προβλεπόμενα στο νόμο, είναι δυνατή με απόφαση της Συγκλήτου και μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις.

      Εάν δεν συμπληρωθεί ο ελάχιστος αριθμός των δεκατριών (13) διδακτικών εβδομάδων και πιστωτικών μονάδων σε κάποιο μάθημα, τότε το μάθημα αυτό θεωρείται ως μη διδαχθέν και δεν επιτρέπεται η εξέτασή του. Με απόφαση της Συγκλήτου μετά από πρόταση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος επιτρέπεται παράταση της διάρκειας του εξαμήνου μέχρι το πολύ δύο εβδομάδες προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός εβδομάδων διδασκαλίας.

      Το διδακτικό έργο περιλαμβάνει: (α) την αυτοτελή διδασκαλία ενός μαθήματος, (β) τις φροντιστηριακές ασκήσεις, (γ) τις εργαστηριακές ασκήσεις, και (δ) την επίβλεψη πτυχιακών εργασιών που αποσκοπούν στην εμπέδωση των γνώσεων των φοιτητών/ φοιτητριών.

      Το διδακτικό έργο συμπληρώνεται με αντίστοιχα διδακτικά βιβλία ή άλλα βοηθήματα τα οποία χορηγούνται δωρεάν στους φοιτητές/φοιτήτριες, όπως ακόμα και με την εξασφάλιση της ενημέρωσης και της πρόσβασης των φοιτητών στη σχετική ελληνική και ξένη βιβλιογραφία. Οι φοιτητές/φοιτήτριες έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν το διδακτικό σύγγραμμα που επιθυμούν να τους χορηγηθεί, μέσα από τη λίστα προτεινόμενων συγγραμμάτων του κάθε μαθήματος. Η επιλογή γίνεται μέσω του συστήματος «Εύδοξος» στην ιστοσελίδα http://eudoxus.gr/

      Κάθε εξαμηνιαίο μάθημα συνεισφέρει έναν αριθμό “Διδακτικών Μονάδων” (ΔΜ) και ECTS. Η ΔΜ αντιστοιχεί σε μία εβδομαδιαία ώρα διδασκαλίας επί ένα εξάμηνο προκειμένου περί αυτοτελούς διδασκαλίας μαθήματος. Οι ΔΜ κατά μάθημα είναι όσες οι εβδομάδιαίες ώρες διδασκαλίας και φροντιστηρίων του συν τις εργαστηριακές ώρες του μαθήματος που πιθανόν υπάρχουν. Οι πιστωτικές μονάδες ECTS είναι μια αριθμητική τιμή (μεταξύ 1 και 60) που αποδίδεται σε κάθε μάθημα, για να περιγραφεί ο φόρτος εργασίας, που απαιτείται από τον σπουδαστή για την ολοκλήρωσή του.

      Αρμόδια για την κατάρτιση του Προγράμματος Σπουδών είναι η ΓΣ του τμήματος. Το Πρόγραμμα Σπουδών αναθεωρείται κάθε Απρίλιο.

      Το Πρόγραμμα Σπουδών προσαρμόζεται στον ελάχιστο δυνατό αριθμό εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, ο οποίος καθορίζεται για κάθε πτυχίο με ΠΔ, που εκδίδεται μετά από γνώμη του ΕΣΑΠ και των σχολών.

      Το Πρόγραμμα Σπουδών περιέχει τους τίτλους των υποχρεωτικών και προαιρετικών μαθημάτων, το περιεχόμενό τους, τις εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας τους, στις οποίες περιλαμβάνεται το κάθε μορφής επιτελούμενο διδακτικό έργο, και τη χρονική αλληλουχία ή αλληλεξάρτηση των μαθημάτων.

      Οι φοιτητές/φοιτήτριες των τεσσάρων ετών πρέπει να δηλώσουν στην αρχή κάθε εξαμήνου έως ν+3 μαθήματα από αυτά που διδάσκονται στο συγκεκριμένο εξάμηνο (όπου ν είναι ο αριθμός των μαθημάτων του εξαμήνου στο οποίο βρίσκονται). Η δήλωση μαθημάτων γίνεται μέσω της ιστοσελίδας https://sis.auth.gr. Από την ίδια ιστοσελίδα οι φοιτητές/φοιτήτριες μπορούν να λαμβάνουν ενημέρωση για την βαθμολογία τους στα μαθήματα στα οποία έχουν εξεταστεί.

      Σε περίπτωση που ο φοιτητής/φοιτήτρια δεν έχει εξεταστεί ή έχει εξεταστεί ανεπιτυχώς σε μαθήματα των 5 πρώτων εξαμήνων, οφείλει να δηλώσει υποχρεωτικά κατά το τρέχον εξάμηνο όλα αυτά τα μαθήματα που ανήκουν σε αντίστοιχο εξάμηνο σπουδών με το τρέχον (χειμερινό / θερινό). Σε περίπτωση που ο αριθμός των μαθημάτων αυτών υπερβαίνει τον αριθμό ν+3, θα πρέπει να δηλωθούν όλα τα μαθήματα με τη σειρά που εμφανίζονται στα εξάμηνα, μέχρι της συμπλήρωσης του αριθμού ν+3. Η διάταξη αυτή ισχύει για τους φοιτητές/φοιτήτριες που θα εισαχθούν από το ακαδημαϊκό έτος 2010-11 και μετά.

      Οι φοιτητές που βρίσκονται στο πτυχίο πρέπει να δηλώσουν στην αρχή κάθε εξαμήνου έως ένδεκα (11) μαθήματα από αυτά που προσφέρονται στο εξάμηνο.

      Ο/η φοιτητής/φοιτήτρια δικαιούται να εξεταστεί κατά την περίοδο του Σεπτεμβρίου στα μαθήματα και των δυο (χειμερινού και εαρινού) εξαμήνων, ενώ κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου στα μαθήματα μόνο των χειμερινών και την περίοδο Ιουνίου στα μαθήματα των εαρινών εξαμήνων. Σε όλες τις περιπτώσεις μπορεί να εξεταστεί μόνο στα μαθήματα που έχει δηλώσει στην αρχή των 2 εξαμήνων.

      Η βαθμολογία του/της φοιτητή/φοιτήτριας σε κάθε μάθημα καθορίζεται από το διδάσκοντα, ο οποίος οργανώνει κατά την κρίση του γραπτές ή/και προφορικές εξετάσεις ή στηρίζεται σε θέματα ή εργαστηριακές ασκήσεις.

      Σε περίπτωση αποτυχίας σε υποχρεωτικό μάθημα, ο/η φοιτητής/φοιτήτρια υποχρεώνεται να το επαναλάβει σε επόμενα εξάμηνα.

      Οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να διακόψουν, με έγγραφη αίτησή τους στη Γραμματεία του Τμήματος, τις σπουδές τους για όσα εξάμηνα, συνεχόμενα ή μη, επιθυμούν, και πάντως όχι περισσότερα από τον ελάχιστο αριθμό εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών. Τα εξάμηνα αυτά δεν θα προσμετρώνται στην διάρκεια φοίτησης. Οι φοιτητές ή σπουδαστές, που διακόπτουν κατά τα ανωτέρω τις σπουδές τους, δεν έχουν τη φοιτητική ή σπουδαστική ιδιότητα καθ’ όλο το χρονικό διάστημα διακοπής των σπουδών τους. Μετά τη λήξη της διακοπής σπουδών οι φοιτητές ή σπουδαστές επανέρχονται στο Τμήμα.

      Επιτρέπεται η χορήγηση του πτυχίου σε φοιτητές που πληρούν τις προϋποθέσεις λήψης του πτυχίου και έχουν συμπληρώσει επτά (7) εξάμηνα φοίτησης.

      Από τις ιστοσελίδες https://www.csd.auth.gr/ και https://elearning.auth.gr οι φοιτητές/φοιτήτριες μπορούν να αντλούν πληροφορίες για διάφορα θέματα που αφορούν τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών (ύλη, πρόγραμμα διαλέξεων, εργασίες και εργαστήρια, διαφάνειες διαλέξεων, κ.α.).

    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

      Αφήστε μια απάντηση

      Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΆΡΘΡΑ
      Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email