Το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών είναι κομμάτι της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχει έδρα τη Λαμία και ιδρύθηκε το 2013. Τα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει καλύπτουν όλο το φάσμα της Επιστήμης της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών και ειδικότερα τις περιοχές της Ασφάλειας Συστημάτων, της Διαχείρισης Μεγάλου Όγκου Δεδομένων, της Πληροφορικής στην Εκπαίδευση-Διδακτική της Πληροφορικής, τις Προσωπικές Επικοινωνίες, τα Ασύρματα, Οπτικά και Ενσύρματα Δίκτυα και τις εφαρμογές τους.
Οι απόφοιτοι του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών έχουν ένα ευρύ υπόβαθρο που τους επιτρέπει να αντιμετωπίσουν επιτυχώς θέματα που άπτονται του γνωστικού τους αντικειμένου σε ένα ραγδαία εξελισσόμενο πεδίο.
Οι φοιτητές του Τμήματος έχουν τη δυνατότητα απόκτησης Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, μέσω μιας εγκεκριμένης από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) ομάδας μαθημάτων, αποκτώντας περαιτέρω εφόδια και διεξόδους για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία
Στην αρχή έκαστου εξαμήνου, χειμερινού ή εαρινού, φοιτητής ή φοιτήτρια που δεν έχει υπερβεί την ανώτατη διάρκεια φοίτησης δηλώνει τόσα μαθήματα ανά εξάμηνο σπουδών ώστε συνολικά στο έτος να μην υπερβαίνει τον κανόνα ν+6 (όπου ν = ο αριθμός των μαθημάτων του έτους που δικαιούται να δηλώσει ο φοιτητής βάσει του προγράμματος σπουδών).
Κατά την δήλωση των μαθημάτων, ισχύουν οι κάτωθι κανόνες:
- Η δήλωση μαθημάτων ισοδυναμεί με εγγραφή στο Τμήμα. Η παράλειψη υποβολής δήλωσης μαθημάτων για δύο συνεχόμενα εξάμηνα συνεπάγεται την διαγραφή από το Τμήμα. Όσοι δεν επιθυμούν να δηλώσουν μαθήματα ή έχουν επιτύχει σε όλα τα μαθήματα και τους απομένει μόνο η διπλωματική εργασία ή/και η πρακτική άσκηση, υποχρεούνται να υποβάλουν κενή δήλωση μαθημάτων.
- Δεν επιτρέπεται η εγγραφή σε μάθημα, η παρακολούθηση του οποίου προϋποθέτει γνώσεις από προαπαιτούμενα μαθήματα προηγουμένων εξαμήνων, όπως δηλώνεται ρητώς στην περιγραφή του μαθήματος στο τρέχον Πρόγραμμα Σπουδών, χωρίς ο φοιτητής να έχει παρακολουθήσει επιτυχώς όλα τα προαπαιτούμενα μαθήματα.
- Όλα τα υποχρεωτικά μαθήματα προηγούνται στην δήλωση από τα μαθήματα επιλογής.
- Τα μαθήματα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά με προτεραιότητα από το μικρότερο προς το μεγαλύτερο εξάμηνο.
- Φοιτητής του 2ου εξαμήνου εγγράφεται στο 3ο και 4ο εξάμηνο σπουδών εάν έχει επιτύχει σε (2) τουλάχιστον μαθήματα του 1ου έτους σπουδών.
- Φοιτητής του 4ου εξαμήνου εγγράφεται στο 5ο και 6ο εξάμηνο σπουδών εάν έχει επιτύχει σε (8) τουλάχιστον μαθήματα του 1ου και 2ου έτους σπουδών.
- Φοιτητής του 6ου εξαμήνου εγγράφεται στο 7ο και 8ο εξάμηνο σπουδών εάν έχει επιτύχει σε (15) τουλάχιστον μαθήματα του 1ου, 2ου και 3ου έτους σπουδών
- Τα μαθήματα επιλογής εμφανίζονται στο συνιστώμενο εξάμηνό τους. Κάθε φοιτητής δύναται να δηλώσει μάθημα επιλογής σε μικρότερο ή μεγαλύτερο εξάμηνο ίδιας περιόδου (χειμερινό ή εαρινό) με δική του ευθύνη.
Η επίδοση των φοιτητών σε κάθε μάθημα, βαθμολογείται στην κλίμακα «μηδέν» – «δέκα» (0 – 10), με ελάχιστο βαθμό επιτυχίας το πέντε (5) και άριστα το δέκα (10), και κατατίθεται στην Γραμματεία του Τμήματος από τον διδάσκοντα. Οι φοιτητές που είναι κάτοχοι πτυχίου Αγγλικής Γλώσσας επιπέδου Β2 ή ανώτερου απαλλάσσονται από την υποχρέωση των μαθημάτων Αγγλικής ορολογίας με την προσκόμιση του αντίστοιχου τίτλου.
Για την απόκτηση του πτυχίου απαιτείται η φοίτηση σε 8 εξάμηνα και η συμπλήρωση 240 πιστωτικών μονάδων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς Διδακτικών Μονάδων – ECTS (European Credit Transfer System).
Για τον υπολογισμό του Βαθμού του Διπλώματος, κάθε μάθημα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή βάρους τις αντίστοιχες ΔΜ του και το άθροισμα των επιμέρους γινομένων διαιρείται με το άθροισμα των συντελεστών βάρους όλων των μαθημάτων. Η Διπλωματική Εργασία λογίζεται ως μάθημα με συντελεστή βάρους 12. Αναλυτικότερα, έχουμε ότι:
Βαθμός Διπλώματος = Σ(Βαθμός Μαθήματος * ΔΜ Μαθήματος) / Σ(ΔΜ Μαθήματος)
Η επίδοση των φοιτητών, ανάλογα με τον τελικό βαθμό που επιτυγχάνουν, χαρακτηρίζεται στο δίπλωμα τους σαν:
Χαρακτηρισμός Επιδόσεως Επιτυχής Βαθμός
- «Καλώς» 5 <= Βαθμός Διπλώματος <= 6.49
- «Λίαν Καλώς» 6.5 <= Βαθμός Διπλώματος <= 8.49
- «Άριστα» 8.5 <= Βαθμός Διπλώματος <= 10.00
Υπάρχει η δυνατότητα οι φοιτητές να αποκτήσουν Παιδαγωγική και Διδακτική επάρκεια εφόσον παρακολουθήσουν στο σύνολό τους και εξεταστούν με επιτυχία σε οκτώ (8) εξαμηνιαία μαθήματα υποδομής και ειδικής διδακτικής και δύο (2) Πρακτικές Ασκήσεις. Τα διδακτικά αντικείμενα-μαθήματα της Παιδαγωγικής και Διδακτικής επάρκειας καθορίζονται στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών.
Οι φοιτητές που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα σπουδών Παιδαγωγικής και Διδακτικής επάρκειας μαζί με το βασικό πτυχίο, θα αποκτούν και το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας.
Τα μαθήματα Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας δηλώνονται μόνο μετά την ολοκλήρωση του 4ου εξαμήνου φοίτησης (δηλαδή από το 5ο εξάμηνο σπουδών και μετέπειτα).
Μεταβατική Διάταξη: Κατ’ εξαίρεση και ειδικά για το ακ. έτος 2015-2016, για όσους φοιτητές έχουν δηλώσει και εξεταστεί επιτυχώς σε μαθήματα Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, τα μαθήματα αυτά τους χρεώνονται στο 5ο εξάμηνο (εάν ήταν μαθήματα χειμερινού εξαμήνου) και στο 6ο εξάμηνο (εάν ήταν μαθήματα εαρινού εξαμήνου).
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΆΡΘΡΑ