Site icon Spoudase.gr

Τμήμα Πολιτικών Επιστημών

Μέσω των προγραμμάτων σπουδών του (προπτυχιακού και μεταπτυχιακού) και των ερευνητικών του δραστηριοτήτων,  το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ασχολείται με την μελέτη των πολιτικών φαινομένων: των πολιτικών θεσμών, διαδικασιών και ανταγωνισμών.

Χειρίζεται, δηλαδή, και επιχειρεί να μεταδόσει τα θεωρητικά και εμπειρικά εργαλεία που είναι απαραίτητα για την επιστημονική ανάλυση της σύστασης και των σχέσεων των συλλογικών και των ατομικών υποκειμένων στο πλαίσιο της οργανωμένης κοινωνίας.

Τα προγράμματα σπουδών του χαρακτηρίζονται από την αναγκαία ισορροπία θεωρίας και εμπειρικής ανάλυσης με στόχο την πολυδιάστατη και διεισδυτική προσέγγιση της πολιτικής δράσης και των πολιτικών δομών. Στοχεύει στην διαμόρφωση επιστημόνων ικανών να περιγράφουν και να ερμηνεύουν ταυτότητες, σχέσεις, ιδεολογίες και πολιτικές και να υποστηρίζουν διαδικασίες λήψης αποφάσεων στη δημόσια σφαίρα. Υπηρετεί, δε, πάνω απ’ όλα, την προαγωγή της κριτικής σκέψης στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής ελευθερίας που οφείλει να χαρακτηρίζει τον δημοκρατικό θεσμό του δημόσιου πανεπιστημίου.

Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών

Η ανάγκη ίδρυσης Τμήματος Πολιτικών Επιστημών είχε αναγνωριστεί από δεκαετίες από τα υπάρχοντα Τμήματα της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών (ΝΟΕ). Το Τμήμα της Νομικής και ο Τομέας Δημοσίου Δικαίου είχαν επανειλημμένα υποβάλλει σχετικές προτάσεις στο Υπουργείο Παιδείας (ΥΠ.Ε.Π.Θ.).

Το Τμήμα ιδρύθηκε, τελικά, το 1999, στο πλαίσιο της ενέργειας του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαί-δευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ.) για τη Διεύρυνση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Δ. 203/99), και εντάχθηκε στη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών (ΝΟΕ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αμέσως μετά η Σύγκλητος του ΑΠΘ, στη συνεδρίασή της με αριθμό 2712/12-1-2000, ομόφωνα αποφάσισε τη μετονομασία της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών σε Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΝΟΠΕ) (Π.Δ. 87/2001, Φ.Ε.Κ. 86/20-4-2001).

Η έναρξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας του Τμήματος ορίστηκε για το ακαδημαϊκό έτος 2000-1. Ο αριθμός των κατ’ έτος εισακτέων στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και ο τρόπος εισαγωγής ορίζονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις περί εισαγωγής σπουδαστών/τριών στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το Τμήμα απονέμει πτυχίο και έχει αναπτύξει προγράμματα σπουδών που οδηγούν στην απονομή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών σε τέσσερις κατευθύνσεις (Πολιτική θεωρία και φιλοσοφία, Πολιτική ανάλυση, Πολιτική ιστορία και στρατηγικές σπουδές & Διακυβέρνηση) και διδακτορικού διπλώματος.

Exit mobile version