Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών

  • panepistimio thessalias
  • ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΔΙΔΑΚΤΡΑ:
    ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Ανενεργή
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
    ΠΟΛΗ:
    ΣΠΟΥΔΕΣ: Full-time
    bookmark
    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
    • Το Τμήμα ιδρύθηκε με το νόμο 4589/2019 (ΦΕΚ 13/τ.Α’/29.01.2019) και θα δεχθεί τους πρώτους εισακτέους στο Βόλο, το ακαδημαϊκό έτος 2019-20. Παρέχει διεπιστημονική εκπαίδευση σε αντικείμενα που αφορούν τον πολιτισμό και τις πρακτικές πολιτισμικής παραγωγής σε σύγχρονα περιβάλλοντα.

      Οι σπουδές στο αντικείμενο του πολιτισμού και των δημιουργικών βιομηχανιών συνδυάζουν την θεωρητική κατάρτιση σε θέματα πολιτισμού με την εκπαίδευση σε εφαρμοσμένα πεδία πολιτισμικής παραγωγής. Τα αντικείμενα που περιλαμβάνονται στις σχετικές σπουδές συνδυάζουν θεωρητικά και εφαρμοσμένα πεδία όπως: πολιτισμική θεωρία και ιστορία, κριτική θεωρία, κριτική εκπαίδευση, τεχνολογία και δημιουργική παιδαγωγική, ψηφιακός πολιτισμός και εικονική πραγματικότητα, παιγνίδια, σχεδιασμός, εικαστικές και αναπαραστατικές (performing) τέχνες, θέατρο, μουσική, κινηματογράφος, οπτική κουλτούρα, οπτικοακουστικά μέσα, δημιουργική γραφή, εκδοτικές πρακτικές και μηντιακές εφαρμογές, νέες τεχνολογίες και διαχείριση/δικτύωση υλικής και άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς, δημιουργικός τουρισμός, πνευματικά δικαιώματα, κοινωνική ετερότητα και δικαιώματα πρόσβασης στον πολιτισμό και την κοινωνία της γνώσης.

      Το Τμήμα θεραπεύει ένα σύγχρονο διεπιστημονικό πεδίο έρευνας και διδασκαλίας. Εκπαιδεύοντας ένα ανθρώπινο δυναμικό που συνδυάζει την θεωρητική και ανθρωπιστική παιδεία με την στοχευμένη εξειδίκευση σε εφαρμοσμένες πρακτικές πολιτισμικής παραγωγής, το τμήμα ανταποκρίνεται σε σύγχρονες και μελλοντικές ανάγκες της δυναμικά αναδυόμενης διεθνώς δημιουργικής οικονομίας. Πρόσφατη μελέτη που αφορά τη δημιουργική οικονομία στην Ελλάδα καταδεικνύει την προστιθέμενη αξία των δημιουργικών βιομηχανιών, τις αυξημένες ανάγκες για εξειδικευμένα στελέχη και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη του συγκριτικού πλεονεκτήματος των περιφερειών και της χώρας.

    • Το Πρόγραμμα Σπουδών του Νέου Τμήματος Πολιτισμού εξειδικεύει τους στρατηγικούς στόχους της ίδρυσής του, με μια πολύπτυχη ακαδημαϊκή, επιστημονική και ερευνητική προσέγγιση του ευρέως πεδίου του πολιτισμού με τους σύγχρονους όρους τηε ψηφιακής εποχής και της μεταβιομηχανικής παραγωγής του υλικού πολιτισμού. Στο πρόγραμμα διασταυρώνονται και συντίθενται προγραμματικές προσεγγίσεις ανάλογων Σχολών και Τμημάτων της Ευρώπης και της Αμερικής σε αντίστοιχα πανεπιστημιακά πρότζεκτ γύρω από τον πολιτισμό και τις δημιουργικές βιομηχανίες. Συνήθως αυτές οι συγγενείς Σχολές και Τμήματα ανήκουν στο είδος μιας σύγχρονης αντίληψης σχολών Καλών Τεχνών, προγραμμάτων Μετα-αποικιακών Σπουδών ακόμα και σχολών Σχεδιασμού (design). Έτσι, το πρόγραμμα σπουδών του Νέου Τμήματος έχει ταυτόχρονα έναν πειραματικό και δόκιμο χαρακτήρα καθώς επιχειρεί να συλλάβει το πνεύμα της συγχρονικότητας χωρίς να παραβλέπει το εγκαθιδρυμένο διεθνώς χαρακτήρα των επιστημονικών πεδίων που υπηρετεί.

      Το τετραετές πρόγραμμα σπουδών οργανώνεται σε δύο άξονες: Ο ένας είναι τα θεωρητικά μαθήματα και ο άλλος είναι τα εργαστηριακά μαθήματα, από το 1ο ως το 7ο εξάμηνο. Τα θεωρητικά μαθήματα για κάθε εξάμηνο είναι δύο (2) υποχρεωτικά και ένα επιλογής. Τα εργσστηριακά μαθήματα είναι δύο (2) υποχρεωτικά ανά εξάμνηνο. Τα θεωρητικά μαθήματα στο σύνολό τους απλώνονται σε όλο το επιστημολογικό πεδίο των επιστημών του πολιτισμού και μέσα από τα μαθήματα επιλογής δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές/τριες να φτιάξουν το προφίλ της κατεύθυνσης των ενδιαφερόντων τους όπως είναι, για παράδειγμα, η κατεύθυνση προς την εκπαίδευση. Τα εργαστηριακά μαθήματα εκκινούν με έμφαση στην κινούμενη εικόνα, τις ψηφιακές εφαρμογές και τις τέχνες κα τις τεχνουργίες (crafts) και μετακυλίονται προς τις τέχνες της επιτέλεσης και τις επιμελητικές πρακτικές. Σκοπός είναι τα εργαστήρια να λειτουργούν οριζόντια σε ένα είδος ενιαίου εργαστηρίου με μικρότερες ομάδες εργασίας και συνεργαζόμενους διδάσκοντες.

      Στο έβδομο εξάμηνο εκπονείται μια βαρύνουσα θεωρητική, ερευνητική εργασία ενώ στο όγδοο εξάμηνο η πτυχιακή εργασία προβλέπει την δημιουργία ενός πρότζεκτ με θεωρητικό αλλά κυρίως εργαστηριακό χαρακτήρα. Μεγάλη σημασία για την ολοκλήρωση των σπουδών δίνεται στην πρακτική άσκηση και την απόκτηση εμπειρίας των φοιτητών/τριών με τη συμμετοχή τους στην πολιτισμική παραγωγή εκτός του πανεπιστημιακού πλαισίου

      Προϋποθέσεις Απόκτησης Πτυχίου

      Οι προϋποθέσεις για την απόκτηση πτυχίου είναι οι εξής:

      [1] Εγγραφή στο Τμήμα και παρακολούθηση μαθημάτων για τουλάχιστον οκτώ (8) εξάμηνα.
      [2] Επιτυχία σε όλα τα μαθήματα κορμού (Πίνακας 1.7 παρακάτω) συνολικού φόρτου 64 ECTS. Όπως φαίνεται και στον Πίνακα στον κορμό περιλαμβάνεται και η εκπόνηση Ερευνητικής και Πτυχιακής Εργασίας (12 +18 ECTS).
      [3] Επιτυχία σε όλες τις ενότητες του Εργαστηρίου (Πίνακας 1.8 παρακάτω) συνολικού φόρτου 84 ECTS.
      [4] Επιτυχία σε τουλάχιστον τέσσερα (4) μαθήματα της ομάδας επιλογής Α συνολικού φόρτου τουλάχιστον 20 ECTS και επτά (7) μαθήματα της ομάδας επιλογής Β συνολικού φόρτου τουλάχιστον 42 ECTS.
      [5] Εκπόνηση Πτυχιακής Εργασίας συνολικού φόρτου 18 ECTS
      [6] Πραγματοποίηση Πρακτικής Άσκηση συνολικού φόρτου 12 ECTS.
      [7] Συμπλήρωση τουλάχιστον διακοσίων σαράντα (240) ECTS συνολικά.

    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

      Αφήστε μια απάντηση

      Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      ΆΡΘΡΑ
      Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email