Site icon Spoudase.gr

Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων, Εξαρτήσεις και Νέες Τεχνολογίες

Το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών (Π.Μ.Σ.) έχει ως γνωστικό αντικείμενο την «Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων, Εξαρτήσεις και Νέες Τεχνολογίες».

Σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση Δασκάλων, Καθηγητών, Κοινωνικών Λειτουργών, Ψυχολόγων, Νηπιαγωγών, Νοσηλευτών κ.ά., οι οποίοι:
-Θα διαθέτουν το θεωρητικό υπόβαθρο που απαιτείται, δηλαδή εφαρμοσμένες κλινικές γνώσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων, χρήσης, κατάχρησης και εξάρτησης μέσα από μια ολιστική προσέγγιση της ψυχικής υγείας. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/ τριες θα αποκτήσουν τις κλινικές γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται ώστε να μπορούν να εργαστούν σε κέντρα πρόληψης, σχολεία, νοσοκομεία, ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, αλλά και σε προγράμματα απεξάρτησης και σε δομές και οργανισμούς όπου εφαρμόζονται παρεμβάσεις που αφορούν τις εξαρτήσεις και τη ψυχική υγεία γενικότερα.
-Θα προετοιμαστούν μέσω εξειδικευμένων θεωρητικών μαθημάτων και εργαστηρίων, αλλά και μέσα από την κλινική εμπειρία κατά την πρακτική άσκηση, σε ένα ευρύ φάσμα παρεμβάσεων για τη βελτίωση των ψυχολογικών και κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι.
-Θα έχουν αναπτύξει δεξιότητες για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, με έμφαση στην ερευνητικά τεκμηριωμένη (evidence-based) γνώση και πρακτική στις βιολογικές, ψυχολογικές, κοινωνιολογικές και κοινωνικο – περιβαλλοντικές προσεγγίσεις των περίπλοκων προβλημάτων των εξαρτήσεων σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες καθώς και την αποτελεσματική πρόληψη.
-Θα έχουν αποκτήσει τις απαιτούμενες γνώσεις, στάσεις, δεξιότητες και ικανότητες κρίσης, συνεργασίας σε ομάδες και κοινότητες, επίλυσης προβλημάτων και λήψης αποφάσεων για πλήρωση θέσεων αυξημένης ευθύνης.
-Θα μπορούν να εφαρμόσουν ατομικές, ομαδικές και οικογενειακές παρεμβάσεις σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαρτήσεων. Επιπλέον, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες θα αποκτήσουν επάρκεια στο σχεδιασμό, εφαρμογή και αξιολόγηση προληπτικών προγραμμάτων σε σχολεία και κοινότητες.

Δείτε την προκήρυξη:

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας Πανεπιστημίου Πατρών, παρέχει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο. «Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων, Εξαρτήσεις και Νέες Τεχνολογίες». (ΦΕΚ  3033/22-7-2020 Τεύχος  β’). Η διάρκεια σπουδών είναι τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία. Η φοίτηση προϋποθέτει υποχρεωτική παρουσία στα μαθήματα. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2020. Έδρα μαθημάτων και λοιπών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων είναι η Πάτρα.

Απονεμόμενος τίτλος
Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων, Εξαρτήσεις και Νέες Τεχνολογίες

Εισακτέοι
Ο αριθμός των εισακτέων στο Π.Μ.Σ. για την απόκτηση Δ.Μ.Σ. ορίζεται σε είκοσι τρεις(23) για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

Προϋποθέσεις συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής:
Απαραίτητες προϋποθέσεις για την συμμετοχή των υποψηφίων μεταπτυχιακών φοιτητών στην διαδικασία επιλογής για το Π.Μ.Σ. είναι οι εξής:
(α) Οι υποψήφιοι για το Π.Μ.Σ. πρέπει να είναι κάτοχοι πτυχίου Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ της ημεδαπής ή και αντίστοιχων αναγνωρισμένων από το ΔΙΚΑΤΣΑ/ΔΟΑΤΑΠ τίτλων Τμημάτων της αλλοδαπής
(β) Για τους αλλοδαπούς υποψηφίους, οι οποίοι κατέχουν πτυχίο ιδρύματος ανώτατης εκπαίδευσης ισότιμο με εκείνο των ελληνικών ΑΕΙ, απαιτείται πιστοποιητικό επαρκούς γνώσης της ελληνικής γλώσσας, το οποίο απονέμεται από δημόσιους εξουσιοδοτημένους φορείς.
(γ) Οι επί πτυχίω φοιτητές έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν υποψηφιότητα στο Π.Μ.Σ. με την προϋπόθεση ότι θα έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους με την εξεταστική του Σεπτεμβρίου 2020. Οι υποψήφιοι αυτοί θα πρέπει να καταθέσουν βεβαίωση ολοκλήρωσης σπουδών τους και αναλυτική βαθμολογία στη γραμματεία  του ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ του Πανεπιστημίου Πατρών έως τις 25/9/2020.

Διαδικασία επιλογής των υποψηφίων

Η διαδικασία επιλογής των μεταπτυχιακών φοιτητών  γίνεται με μοριοδότηση των προσόντων τους. Η μοριοδότηση περιγράφεται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του Π.Μ.Σ. : http://addictioncounselling.wpnet.upatras.gr/

Υποβολή Υποψηφιότητας

Οι υποψήφιοι για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση σε μορφή pdf μέσω της πλατφόρμας https://matrix.upatras.gr/sap/bc/webdynpro/sap/zups_pg_adm#
από τις 28/07/2020 έως τις 31/08/2020.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν ως τις 07/09/2020. Οι επιλεγέντες θα πρέπει να έχουν εγγραφεί ως τις 30/09/2020.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσουν οι υποψήφιοι ηλεκτρονικά σε μορφή pdf μέσω της ανωτέρω πλατφόρμας είναι τα ακόλουθα:

1. Συμπληρωμένη την αίτηση υποψηφιότητας.
2. Βιογραφικό σημείωμα τύπου EUROPASS.
3. Αντίγραφο πτυχίου (σε περίπτωση πτυχίου αλλοδαπής, απαιτείται και η υποβολή της επίσημης αναγνώρισης από το ΔΙΚΑΤΣΑ/ΔΟΑΤΑΠ), οι επί πτυχίω φοιτητές υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση ότι θα προσκομίσουν το πτυχίο τους σύμφωνα με τις προβλέψεις της προκήρυξης.
4. Αναλυτική βαθμολογία πτυχίου, με ακριβή μέσο όρο.
5. Λοιπούς τίτλους σπουδών (σε περίπτωση τίτλου αλλοδαπής, απαιτείται και η υποβολή της επίσημης αναγνώρισης από το ΔΙΚΑΤΣΑ/ΔΟΑΤΑΠ).
6. Επίσημα αναγνωρισμένα πιστοποιητικά ξένων γλωσσών.
7. Για τους αλλοδαπούς υποψηφίους απαιτείται το πιστοποιητικό ελληνομάθειας επιπέδου Β2 σύμφωνα με την υπουργική απόφαση Φ152/Β6/1504/30-5-2001-(ΦΕΚ 659/τ.Β´).
8. Επιστημονικά δημοσιεύματα σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων με διαδικασία επιλογής εισηγήσεων (εάν υπάρχουν).
9. Βεβαιώσεις πρακτικής άσκησης με αντικείμενο (εάν υπάρχουν).
10. Βεβαιώσεις συμμετοχής σε σεμινάρια, επιμορφώσεις και μετεκπαιδεύσεις και βεβαιώσεις επαγγελματικής εμπειρίας ή δράσεων σε τομείς σχετικούς με το αντικείμενο του Π.Μ.Σ. (αν υπάρχουν).
11. Φωτοτυπία  Αστυνομικής Ταυτότητας.
12.  Δυο (2) Συστατικές Επιστολές.
13. Βεβαίωση χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Δίδακτρα
Τα δίδακτρα ορίζονται σε 2.400 € (ευρώ). Τα δίδακτρα καταβάλλονται σε τρεις ισόποσες δόσεις. Η 1η δόση κατατίθεται όπως προβλέπεται από την προκήρυξη, ενώ η 2η και η 3η δόση στις αρχές του 2ου και του 3ου εξαμήνου αντίστοιχα. Με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο και εξ αιτίας του γεγονότος ότι το εν λόγω μεταπτυχιακό είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, η βιωσιμότητά του εξασφαλίζεται με την εγγραφή τουλάχιστον είκοσι (20 φοιτητών).

Υποτροφίες
Το ΠΜΣ δίνει υποτροφίες για κοινωνικούς λόγους σε ποσοστό έως 30% του συνολικού αριθμού των φοιτητών που θα εισαχθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 35, παράγραφος 2 του Ν. 4485/2017.

Επικοινωνία και πληροφορίες: Γραμματεία του ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Πανεπιστημίου Πατρών στην ηλεκτρονική διεύθυνση secptde@upatras.gr ή στα τηλέφωνα 2610-9697000 – 4.

Γενικές πληροφορίες για το Π.Μ.Σ: http://addictioncounselling.wpnet.upatras.gr/

Exit mobile version