Site icon Spoudase.gr

Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση (Rhetoric, Humanities and Education)

Το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση»:
[1] προσφέρει τη δυνατότητα για ανάπτυξη της επιχειρηματολογικής ικανότητας και της πειθούς
[2] παρέχει γνώσεις, αφενός σχετικά με την ιστορία της ρητορικής και την καταλυτική της επίδραση στην εξέλιξη των κοινωνικοπολιτικών και εκπαιδευτικών συστημάτων των δυτικοευρωπαϊκών χωρών, αφετέρου σχετικά με τις τεχνικές παραγωγής προφορικού και γραπτού λόγου, καθώς και ανάλυσης και παραγωγής ποικίλων πολυτροπικών κειμένων, για χρήση στα ηλεκτρονικά μέσα και στο διαδίκτυο
[3] οι απόφοιτοι του ΔΠΜΣ θα έχουν αποκτήσει το θεωρητικό και εμπειρικό υπόβαθρο καθώς και τις δεξιότητες που θα τους καθιστούν ικανούς να απασχοληθούν σε διάφορα επαγγελματικά και ερευνητικά πεδία που συνδέονται με την επιστήμη τους ή με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τους, διοικητικά, επιχειρησιακά ή άλλα, με στόχο την ανάδειξη τους σε στελέχη με συμβουλευτικά και διοικητικά καθήκοντα.

Στοχεύει:
[1] στην κατάρτιση επιστημόνων-ερευνητών, οι οποίοι προέρχονται τόσο από τον χώρο της εκπαίδευσης, όσο και από τον χώρο των επιστημών, της πολιτικής, της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των MME και οι οποίοι επιζητούν τη δυνατότητα αποτελεσματικότερης επικοινωνίας μέσα και έξω από τον εργασιακό τους χώρο. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το χώρο της εκπαίδευσης, το ΔΠΜΣ αποβλέπει [2] και στην κατάρτιση εκπαιδευτικών ως στελεχών ειδικών στην ανάπτυξη προγραμμάτων για την εισαγωγή και την ενίσχυση μαθημάτων ρητορικής και επιχειρηματολογίας, καθώς και σχετικών πρακτικών ασκήσεων, και στις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Δείτε την προκήρυξη:

Στο πλαίσιο λειτουργίας του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπου- δών «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση» (ΦΕΚ επανίδρυσης 4002/17-09-2018, ΦΕΚ Κανονισμού 5120 / 15-11-2018), το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Τμήμα Νηπιαγωγών της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν αίτηση για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

Απονεμόμενος τίτλος Το ΔΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) στη «Ρητορική, Επι- στήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση (Rhetoric, Humanities and Εducation)».

Αριθμός μεταπτυχιακών φοιτητών που θα επιλεγεί Οι ετησίως εισαγόμενοι μεταπτυχιακοί φοιτητές είναι σαράντα (40) συνολικά. Η εισαγωγή φοιτητών προβλέπεται σε ετήσια βάση.

Προϋποθέσεις συμμετοχής υποψηφίων μεταπτυχιακών φοιτητών στη διαδικασία επιλογής: Απαραίτητες προϋποθέσεις συμμετοχής υποψηφίων μεταπτυχιακών φοιτητών στο ΔΠΜΣ είναι οι εξής:

(α) Οι υποψήφιοι για το ως άνω ΔΠΜΣ πρέπει να είναι κάτοχοι πτυχίου πανε- πιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής, καθώς και αντίστοιχων αναγνωρισμένων από το ΔΟΑΤΑΠ τίτλων Τμη- μάτων της αλλοδαπής.

(β) Για τους αλλοδαπούς υποψηφίους, οι οποίοι κατέχουν πτυχίο ΑΕΙ ισότιμο με εκείνα των ελληνικών ΑΕΙ, απαιτείται πιστοποιητικό επαρκούς γνώσης της ελ- ληνικής γλώσσας, το οποίο απονέμεται από δημόσιους εξουσιοδοτημένους φορείς.

(γ) Για όλους τους υποψηφίους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η γνώση σε επί- πεδο τουλάχιστον Β2 (καλή γνώση) μίας ξένης γλώσσας από τις παρακάτω γλώσσες της ΕΕ. Η επαρκής γνώση [«καλή γνώση», επίπεδο Β2] της ξένης γλώσσας για τους υποψηφίους πιστοποιείται από την κατάθεση σχετικών τίτλων ως εξής:

Αγγλική γλώσσα

Πιστοποιητικά άλλα, πλην των ανωτέρω, προκειμένου να αξιολογηθούν για την απόδειξη της γνώσης της αγγλικής γλώσσας πρέπει να συνοδεύονται από:

(i) βεβαίωση του φορέα που το εξέδωσε, ότι τόσο ο φορέας όσο και το συγκεκριμένο πιστοποιητικό γλωσσομάθειας είναι πιστοποιημένα από την αρμόδια προς τούτο εθνική αρχή

ή (ii) βεβαίωση του αρμόδιου Υπουργείου ή της Πρεσβείας της χώρας στην Ελλάδα (σε περίπτωση μη υπάρξεως φορέα πιστοποίησης ή αναγνώρισης), ότι το προσκομιζόμενο πιστοποιητικό είναι αποδεκτό σε δημόσιες υπηρεσίες της οικείας χώ- ρας ως έγκυρο αποδεικτικό γνώσης της Αγγλικής γλώσσας σε αντίστοιχο επίπεδο.

Γαλλική γλώσσα

Γερμανική γλώσσα

Ιταλική γλώσσα

Ισπανική γλώσσα

Τα απαραίτητα έντυπα και δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν: Τα απαραίτητα έντυπα και δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλουν οι υποψήφιοι είναι τα εξής:

Πρόσθετα δικαιολογητικά που μπορούν να υποβληθούν και να αξιολογηθούν (αν υπάρχουν)

(δεν απαιτούνται από τους αποφοίτους του ΠΤΔΕ του ΕΚΠΑ)

Προθεσμίες υποβολής και η ακριβής διεύθυνση στην οποία πρέπει να υποβληθούν τα απαραίτητα και πρόσθετα δικαιολογητικά

Οι ενδιαφερόμενοι/-ες, αφού ενημερωθούν για το αντικείμενο – σκοπό, τη δομή, οργάνωση, και λειτουργία του αναμορφωμένου ΔΠΜΣ (Εσωτερικός Κανονι- σμός ΔΠΜΣ ΦΕΚ 5120/15-11-2018), καλούνται να υποβάλουν από 11/05/2020 μέχρι 31/07/2020 φάκελο υποψηφιότητας ταχυδρομικά (με συστημένη αποστολή και με ημερομηνία ταχυδρομικής σφραγίδας) ή στη Γραμματεία του Τμήματος στη διεύθυνση Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γραμματεία ΠΤΔΕ, Ναυαρίνου 13 α ισόγειο, ΤΚ 10680.

Διάρκεια σπουδών στο ΠΜΣ

Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο ΔΠΜΣ ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης διπλωματικής εργασίας. Η λειτουργία του ΔΠΜΣ θα ξεκινήσει από το χειμερινό εξάμηνο 2020-2021.

Υποχρεώσεις μεταπτυχιακών φοιτητών – Δίδακτρα

Για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. απαιτείται επιτυχής εκπλήρωση των υποχρεώσε- ων σε μαθήματα, σεμινάρια, εργαστήρια και πρακτική άσκηση, καθώς και η εκπό- νηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, όπως αυτά ορίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό Σπουδών. Η παρακολούθηση των μαθημάτων, των σεμιναρίων, των πρα- κτικών ασκήσεων και των εργαστηρίων είναι υποχρεωτική και διεξάγεται είτε διά ζώσης είτε διαδικτυακά απογευματινές ώρες.

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των δαπανών του ΔΠΜΣ καταβάλλοντας το ποσό των 2800€ (700 ευρώ με την έναρξη κάθε εξαμήνου, με τον τρόπο καταβολής που προβλέπεται στον Εσωτερικό Κανονισμό του ΔΠΜΣ).

Δικαιώματα μεταπτυχιακών φοιτητών

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές έχουν όλα τα δικαιώματα και τις παροχές που προβλέπονται για τους φοιτητές του Α ́ κύκλου σπουδών, πλην του δικαιώματος παροχής δωρεάν διδακτικών συγγραμμάτων. Οι μεταπτυχιακοί/-ές φοιτητές/-τριες δικαιούνται:

Κριτήρια επιλογής των μεταπτυχιακών φοιτητών στο ΠΜΣ

  1. Για την επιλογή των φοιτητών που θα παρακολουθήσουν το ΠΜΣ, εκτός των υποχρεωτικών για την συμμετοχή τους δικαιολογητικών, δηλαδή πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ και γλωσσομάθεια σε επίπεδο Β2, αξιολογούνται:

Κριτήρια επιλογής υποψηφίων Αξιολογικές μονάδες

  1. Η απόδοση των υποψηφίων κατά τη διάρκεια προφορικής συνέντευξης μέχρι 50 α.μ.

Η προφορική συνέντευξη γίνεται σε θέματα ευρύτερου παιδαγωγικού επιστημονικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Τα μέλη των επιτροπών αξιολογούν χωριστά κάθε υποψήφιο και τον βαθμολογούν με συγκεκριμένο αριθμό μονάδων, οι οποίες δεν μπορεί να είναι περισ- σότερες από 50 α.μ. Ο αριθμός των α.μ. που πιστώνεται τελικά ο υποψήφιος από την απόδοσή του στην προφορική συνέντευξη είναι ο μέσος όρος των αριθμών των α.μ. με τις οποίες βαθμολόγησαν τον υποψήφιο όλα τα μέλη της επιτροπής συνέντευξης.

Εκδηλώστε το ενδιαφέρον σας και προεγγραφείτε: https://forms.gle/4VyUqHAMsDpnBfvj9

Exit mobile version